spara-pengar-pa-att-dela-bil.jpg
re:member flex

Ingen årsavgift, individuell ränta och upp till 56 dagar räntefri kredit.

Läs mer om flex

Spara pengar på att dela bil

Något som blivit allt vanligare de senaste åren är att ställa av bilen och att börja dela bil. Egentligen är det inte så konstigt, konceptet är smart och du har möjligheten att spara pengar. Det finns olika sätt att dela bil på, exempelvis tillsammans med arbetskollegor eller vänner. Du kan även dela bil genom att börja bilpoola. När du bilpoolar behöver du inte ha en egen bil, du hyr, tillsammans med andra personer, en bil som ni delar på. Vi går igenom för- och nackdelarna med samåkning och att dela bil genom olika företag.

Det snabbaste sättet att börja spara pengar på när det kommer till att dela bil, är att börja samåka med någon du känner. Kanske kan du höra dig för på jobbet om du och några andra kan börja samåka till och från jobbet. Att samåka med någon på jobbet är ett enkelt sätt att samåka på eftersom du varken behöver registrera dig på någon "dela-bil-sida" eller för den delen hyra en bil. Att samåka på det här sättet är praktiskt och du får både ha kakan och äta den. Med detta menar vi att du sparar pengar samtidigt som du slipper dela bil helt och hållet, du har ju din egen bil trots allt.

Det finns ändå nackdelar med att samåka på det här sättet, dels för att du fortfarande behöver betala fordonsskatt och bensin för din bil, dels för att du kanske inte kan vara garanterad en samåkningspartner.  

Spara pengar med bilpool

För dig som är ute efter att spara pengar och som inte känner att du är i ett stort behov av bilen, förutom vid vissa tillfällen, är bilpool ett bra val. Att börja med bilpool innebär att du och andra personer delar samma bil. Ni kör alltså inte era egna bilar utan hyr istället en särskild bil. Fördelarna med att bilpoola är att du slipper betala transportavgifter och försäkringar, utan hyr istället bilen när du behöver den. Bilpoolar kan drivas av olika verksamheter, ofta av kommunen, men även av vinstdrivande företag. Den absolut största fördelen med bilpool är att du kan spara pengar på att du slipper att köpa din egen bil. Bara genom detta slipper du stora utgifter som att ta lån och betala dyra avgifter och försäkringar varje år vilket oftast påverkar hushållsbudgeten på ett positivt sätt.

Nackdelen med just bilpooler är att du själv inte får välja bilmodellen. Att vara med i en bilpool kostar även en avgift, något du behöver betala även om du inte använder bilen. Om du är en person som behöver bilen till det mesta – körning och hämtning av barn, matinköp och resor, är det inte säkert att bilpool är det bästa alternativet för dig. Behöver du bilen varje dag och dessutom gillar att åka på bilresor, kan det vara bättre att välja samåkning. Genom att börja samåka med en kollega till jobbet, eller att turas om att köra till barnens fotbollsträning, kan du spara pengar utan att gå miste om en egen bil.

Om du använder ett kreditkort från re:member kan du få upp till 8 veckors räntefri återbetalningstid, och alla inköp samlas på en och samma faktura. 

re:member flex: Ordinarie årsavgift 0 kr. Aviavgift vid e-faktura 0 kr (pappersfaktura 39 kr). Årsräntan sätts individuellt och är 9,74 %-24,74 % (2023-01-01), rörlig. Vid en utnyttjad kredit på 30 000 kr är den effektiva räntan 16,01 % vid betalning med e-faktura. Det sammanlagda belopp som ska betalas är 32 454 kr. Beloppet är uträknat utifrån ett exempel där krediten återbetalas med månatliga avbetalningsbelopp under 12 månader (avbetalningsbelopp i snitt 2 705 kr), årsräntan är 18,73 %, och 39 räntefria dagar utnyttjats samt där krediten nyttjas utan avgift för kontantuttag och pappersfaktura.

Kontantuttag kostar 3 % av uttaget belopp, dock lägst 35 kr per uttag. Valutaväxlingspåslag är 1,75 % på valutakursen. Betalas inte hela kontoskulden på en gång ska kontoskulden återbetalas genom månadsvisa betalningar om lägst 3 %. Inbetalningsbeloppet är dock lägst 200 kr, men högst skulden på kontot. Avtalet gäller tillsvidare och ångerrätt gäller. För fullständiga villkor tryck här.

Kreditgivare: Entercard Group AB (org nr 556673-0585) 105 34 Stockholm. Företaget står under tillsyn av Finansinspektionen.