svenska-startups-som-forandrat-varlden.jpg
Tips om kreditkort

Det finns många fördelar med ett kreditkort från re:member.

Läs mer

Svenska startups som förändrat världen

Trots att Sverige inte är det största landet i världen så har vi på många sätt satt våra spår i världen. Det finns framför allt två svenska startups vars affärsmodeller och genombrott visade vägen för miljontals entreprenörer. Det handlar om Spotify och Mojang.

Gratis är godast

Den affärsmodell Spotify använder sig av handlar om att först erbjuda ett stort värde till kunden helt gratis. I det här fallet så kan användaren lyssna på otroliga mängder låtar helt gratis. Nackdelen, i skrivande stund åtminstone, är att du inte kan välja vilken låt i din lista du ska lyssna på. Det är "shuffle" eller ingenting som gäller. Alla abonnenter som betalar en låg summa kan däremot lyssna på sina musiklistor precis hur de vill, plus att de kan göra offlinelistor, lyssna på låtarna i bättre kvalitet, lyssna genom mobilen och så vidare. Poängen är att tjänsten går att använda gratis men inte lika bra som när du väl betalar.

Hur förändrades världen av Spotify?

Att erbjuda musikälskare möjligheten att lyssna på nästan all världens musik helt gratis var en revolutionerande tanke som satte skräck i musikindustrin. Istället så visade de sig att många artister såg sina fans skjuta i höjden. Helt plötsligt var de fler som hittade fram till deras musik. Det som "förlorades" i skivförsäljningen kompenserades i större publik under livespelningarna. Även Spotifys affärsmodell där den grundläggande funktionen är helt gratis och de betalande användarna får riktigt bra fördelar har kopierats framgångsrikt av andra företag i helt olika branscher. Idag är Spotify en gigant i musikvärlden med investerare som förser företaget med flera miljarder kronor men i början så var intresset från potentiella investerare svalt för det svenska startupet. Ett av genidragen från företaget var att övertyga de stora skivbolagen att köpa in sig i denna startup från Stockholm. På så sätt förvandlade de ett möjligt hot till en värdefull partner och tillgång.

Mojang, Minecraft och Marcus Persson

Idag finns det nästan ingen som inte känner till Minecraft, ett av de mest populära data-, och tv-spelen någonsin. Programmeraren bakom spelet heter Marcus Persson. Även om det inte riktigt ingick i planen att hans svenska startup i Stockholm, Mojang, skulle bli ett av de största spelföretagen i Sverige så lyckades han med det ändå. När Minecraft fortfarande var i sin vagga och tog sina första staplande steg kunde vem som helst köpa spelet men för en mycket lägre summa. Detta garanterade att man fick ta del av spelet på en gång men även kunde få en helt gratis version av det fullständiga spelet, när det väl var färdigt. På sätt och vis så blev hundratals spelentusiaster investerare och tillsammans gav de Minecraft en stadig ekonomisk grund att stå på. Detta gav även fansen en chans att forma spelets utveckling redan från start.

Starta din startup smart

Det är lätt att bli inspirerad av dessa framgångssagor. Har du själv en idé som du vill förverkliga så kan affärsmodellen till dessa två svenska startups vara ett bra sätt att få bollen att rulla igång. Det är dock alltid smart att ha en plan för vad du gör om det inte går vägen på en gång. Oavsett om du använder dig av ditt kreditkort, sparade pengar eller investerare för att få igång företaget så gäller det att du vet att du klarar av både framgång och motgång på ett bra sätt. Planera din startup smart så kommer det säkerligen att gå bra för dig också.

Lycka till med din startup!

re:member flex: Ordinarie årsavgift 0 kr. Aviavgift vid e-faktura 0 kr (pappersfaktura 39 kr). Årsräntan sätts individuellt och är 9,74 %-24,74 % (2023-01-01), rörlig. Vid en utnyttjad kredit på 30 000 kr är den effektiva räntan 16,01 % vid betalning med e-faktura. Det sammanlagda belopp som ska betalas är 32 454 kr. Beloppet är uträknat utifrån ett exempel där krediten återbetalas med månatliga avbetalningsbelopp under 12 månader (avbetalningsbelopp i snitt 2 705 kr), årsräntan är 18,73 %, och 39 räntefria dagar utnyttjats samt där krediten nyttjas utan avgift för kontantuttag och pappersfaktura.

Kontantuttag kostar 3 % av uttaget belopp, dock lägst 35 kr per uttag. Valutaväxlingspåslag är 1,75 % på valutakursen. Betalas inte hela kontoskulden på en gång ska kontoskulden återbetalas genom månadsvisa betalningar om lägst 3 %. Inbetalningsbeloppet är dock lägst 200 kr, men högst skulden på kontot. Avtalet gäller tillsvidare och ångerrätt gäller. För fullständiga villkor tryck här.

Kreditgivare: Entercard Group AB (org nr 556673-0585) 105 34 Stockholm. Företaget står under tillsyn av Finansinspektionen.