re:member kreditkort

Har du inte ett re:member-kort?

Ansök om re:member flex här

Kameratillbehör – vad behöver du egentligen?

Med rätt kameratillbehör kan du ta din fotografering till nya höjder. Extrautrustning kan göra det såväl roligare som enklare att ta bra bilder. Det är också ett bra presenttips till någon som gillar att fota. Men i denna djungel av valmöjligheter, vad är egentligen värt att lägga pengarna på? Kameraväska, fotostativ eller vidvinkelobjektiv? re:member har pratat med Japan Photo, ledande på kameratillbehör, som här ger dig fem säkra tips.

1. Kameratillbehör som förvarar och skyddar

Det första kameratillbehör du behöver är något att förvara din kamera i, säger Thor. Har du lagt ner en massa pengar på en kamera vill du förstås också skydda den.

Kameraväskor finns i alla storlekar och prisklasser, från ordentliga vandringsryggsäckar till designade väskor från till exempel Moo och Barber shop. Vad du ska välja beror på var och hur du ska använda ryggsäcken eller väskan. Ska du på weekendresa till Rom eller aktivitetssemester i fjällen?

När det gäller kameraväskor handlar det bara om vilken stil du tycker om och hur mycket pengar du vill lägga på väskan.

Ett filter skyddar objektivet mot repor i glaset men det kan också ge visuella effekter i dina bilder. De vanligaste filtren - skyddsfilter, UV-filter och polaroidfilter - skruvar man på framför objektivet. Andra typer av filter kan ge visuella effekter. Vanligast är Lee Filters, fyrkantiga filter som sätts i en hållare som man skruvar fast framför objektivet. Ett ND-filter, till exempel Lee Big Stopper, används för att få längre slutartider. På så sätt kan du till exempel lägga en slöja över vatten, till och med under bra ljusförhållanden.

2. Stativ och kamerafästen

- Om du ska ta bilder i litet sämre ljus bör du använda kamerastativ, säger Thor. Ett stativ är en nödvändighet när kameran måste vara absolut stilla så att du kan få långa slutartider i dåligt ljus.

Det finns stativ i många varianter och olika material för olika ändamål. Vissa är extra stabila eller gjorda för att tåla bland annat saltvatten och lite tuffare behandling.

Har du en liten kompaktkamera kan det vara bra med ett stativ som är litet och lätt, till exempel Gorilla Pod. Har du en tyngre kamera måste du ha ett större och stabilare stativ så att kameran är helt stilla när du fotograferar.

Har du en action-kamera kan du välja mellan ett antal fästanordningar som gör att du kan experimentera med olika spännande vinklar och kreativa lösningar.

3. Kameratillbehör som gjer extra minne

– Alla har behov av ett extra minneskort och det är alltid en uppskattad present, säger Thor. Du kan köpa ett USB-minne eller en extern hårddisk för att få extra lagringsplats och säkerhetskopior eller skaffa en kortläsare.

4. Extra batterier

Du vet aldrig när du är i behov av ett extra batteri. Kanske har du använt kameran mer än planerat eller också har du helt enkelt glömt att ladda den. Och finns det något värre än att upptäcka att batteriet är urladdat när du kommit halvvägs och befinner dig långt från närmaste strömkälla? Eller att batteriet lägger av precis när femåringen ska blåsa ut ljusen på födelsedagstårtan?

– Om du vet vilken kameratyp det gäller kan extra batterier vara en utmärkt present, säger Thor.

– Varför inte skaffa en USB-laddare, det vill säga ett förhandsladdat batteri med USB-utgång som du kan ladda surfplattor, mobiler och flera kameramodeller med.

5. Objektiv

Det viktigaste verktyget till en systemkamera (inklusive spegelreflexkamera) är objektivet. Man brukar kalla det fotografens extra öga. Ett objektiv består av flera linselement som bryter ljuset från motivet så att det ger en bild på bildsensorn eller filmen i kameran.

– När du köper en systemkamera medföljer oftast ett kit med ett zoomobjektiv av standardmodell. Det fungerar i de flesta fall utmärkt för dig som vill föreviga händelser i vardagen, säger Thor.

Tänker du skaffa ett extra objektiv bör du tänka igenom vad du ska använda det till. Om du vill fotografera under en fotbollsmatch rekommenderas du att skaffa ett telezoom. Vill du ta fina porträtt med en vacker, oskarp, bakgrund rekommenderas ett ljusstarkt och fast objektiv, till exempel ett 50 mm f/1.8. Handlar det om landskapsbilder, bör du kika på ett vidvinkelobjektiv med en brännvidd på mellan 10 och 25 mm.

Hör med experterna 

Oavsett vilken typ av kameratillbehör eller vilka utrustning du tänker skaffa, kom ihåg att först göra klart för dig vad du faktiskt ska använda detta till. Mer avancerad utrustning kräver mer av dig som användare för att du ska kunna utnyttja dess potential till fullo.

Tänker du köpa fotoutrustning för att ge som present bör du först ta reda på användningsområde och kameraspecifikationer.

Om du är osäker på vilken utrustning du ska välja kan du alltid kontakta kundservice eller en fotobutik för skräddarsydda expertråd.

Därför bör du betala kameratillbehör med kreditkort

Oavsett om du köper kameratillbehör på nätet eller i butik, finns det flera anledningar att betala med kreditkort. Med Flex kreditkort från re:member betalar du ingen årsavgift, du får 8 veckors räntefri kredit och kreditgränsen är upp till 100 000 kronor.  

Ansök om kreditkort från re:member här

re:member flex: Ordinarie årsavgift 0 kr. Aviavgift vid e-faktura 0 kr (pappersfaktura 39 kr). Årsräntan sätts individuellt och är 9,74 %-24,74 % (2023-01-01), rörlig. Vid en utnyttjad kredit på 30 000 kr är den effektiva räntan 16,01 % vid betalning med e-faktura. Det sammanlagda belopp som ska betalas är 32 454 kr. Beloppet är uträknat utifrån ett exempel där krediten återbetalas med månatliga avbetalningsbelopp under 12 månader (avbetalningsbelopp i snitt 2 705 kr), årsräntan är 18,73 %, och 39 räntefria dagar utnyttjats samt där krediten nyttjas utan avgift för kontantuttag och pappersfaktura.

Kontantuttag kostar 3 % av uttaget belopp, dock lägst 35 kr per uttag. Valutaväxlingspåslag är 1,75 % på valutakursen. Betalas inte hela kontoskulden på en gång ska kontoskulden återbetalas genom månadsvisa betalningar om lägst 3 %. Inbetalningsbeloppet är dock lägst 200 kr, men högst skulden på kontot. Avtalet gäller tillsvidare och ångerrätt gäller. För fullständiga villkor tryck här.

Kreditgivare: Entercard Group AB (org nr 556673-0585) 105 34 Stockholm. Företaget står under tillsyn av Finansinspektionen.