re:member kreditkort

Har du inte ett re:member-kort?

Ansök om re:member flex här

Detta bör du tänka på innan du köper kamera

Ska du köpa ny kamera finns det mycket att välja mellan. Kanske har du funderat på en spegelreflex-, polaroid- eller filmkamera eller kanske en vattentät modell. Men hur väljer man rätt? re:member har pratat med Japan Photo som är experter på området och de ger dig tips om vad du bör tänka på innan du köper kamera.

– Prisnivån varierar väldigt mycket även för samma typer av kameror så det viktigaste är att veta vad du ska använda den till, säger Thor Håkonsen, campaign manager hos Japan Photo.

Det första du bör göra är att klarlägga vad du ska använda kameran till.

– Ska du ta professionella bilder av hockeymatcher eller fota mer vardagliga ögonblick? När du har definierat hur du vill använda kameran är det lättare att välja, säger Thor.

Om du tänker köpa en kamera i present till någon bör du också ta reda på till vad personen kommer att använda kameran.

– Ska du köpa en kamera för att ge bort som present är det särskilt viktigt att sätta sig in i användarens behov, säger han.

Det finns många olika modeller med olika fördelar men valet står i huvudsak mellan två typer av kameror: kompaktkamera och systemkamera.

Kompaktkamera: Ett praktiskt format

En kompaktkamera har ett praktiskt format. Den är enkel att ta med sig i väskan eller resväskan inför semestern. Den finns i många varianter och i alla prisklasser.

Kompaktkamerorna får allt fler avancerade användningsområden. Det finns till exempel modeller som tål vatten, har stort zoomområde eller till och med manuella inställningar och optisk sökare.

– Ska du huvudsakligen använda kameran till att ta semesterbilder och nöjer dig med skriva ut dina bilder för att sätta in dem i fotoalbum klarar du dig fint med en kompaktkamera i den lägre prisklassen. Då hamnar priset kring 3 000 kronor, säger Thor.

Ska kameran användas för dokumentation av resor är det lämpligt att ha en vattentät och stöttålig modell. Om din budget inte tål alltför stora utlägg kan du överväga att skaffa en Ixus 185. Vill du ha ut lite mer av bilderna och få en snabbare kamera rekommenderar Thor till exempel Olympus TG-5 eller Nikon W300.

Om du vill fotografera under lite mer krävande förhållanden, till exempel inomhus eller utomhus i dåligt ljus, och kanske skriva ut några större bilder att sätta upp på väggen, rekommenderar jag en kamera i en högre prisklass. Sonys RX100-serie är ett bra alternativ – en stor kamera i fickformat!

Är en spegelreflexkamera något för dig?

En systemkamera är en kamera med utbytbara komponenter som utgör ett kamerasystem. Den går att kombinera med flera olika objektiv, blixtar, batterigrepp etc.

Dessa kameror passar bäst för den som vill ta fotograferingen ett steg längre. Fördelen är att du kan skräddarsy systemet så att det anpassas efter ditt sätt att ta bilder.

Den mest kända modellen är spegelreflexkameran, men det finns även spegellösa systemkameror.

Spegelreflexkamerorna är större än de nya spegellösa systemkamerorna. Det beror på att de är uppbyggda på ett annat sätt med spegel och spegelhus. Tidigare var bildkvaliteten hos spegelreflexkamerorna helt överlägsen, så är det inte längre. Exempel på bra spegellösa kameror är Sony A7-serien med en stor fullformatsensor, O-MD-serien från Olympus och Fujifilms X-serie.

– En systemkamera ställer litet högre krav på fotografen än en kompaktkamera men lägger du ner litet arbete får du definitivt ut mer av en systemkamera än en kompaktkamera, säger Thor. När handlar om fotografering av sport är spegelreflexkamerorna fortfarande överlägsna.

Spegelreflexkameror, speciellt i de lite högre prisklasserna, har bättre autofokus än spegellösa kameror och är därför det bästa alternativet om man ska fotografera sporter där aktörerna rör sig mycket, till exempel fotboll, handboll och ishockey.

En systemkamera ställer emellertid högre krav på fotografens färdigheter. Kameran har stor potential och du kan komplimentra med kameratillbehör, men det betyder inte att du automatiskt kommer ta bra bilder.

– Många tar nog tyvärr sämre bilder med en systemkamera än vad de hade gjort med en lite mindre avancerad kamera, säger Thor.

Polaroidkamera: Direktframkallade foton

Vissa tänker i andra banor när de ska välja kamera. Polaroid kamera var till exempel en av fjolårets julklappsfavoriter. Men varför utövar Polaroid fortfarande en sådan lockelse?

– Svaret är att det handlar om fotokameror som är spännande att använda, inte minst därför att du får fram bilden direkt, säger Thor, som också poängterar att rätta namnet på en sådan här kamera är instantkamera. Polaroid heter det mest kända märket bland instantkamerorna.

Under förra året dök det upp några nya instantkameror, till exempel Instax från Fuji. I år lanserade Fuji ytterligare en ny kamera, Fujifilm Instax Mini 70, som har snyggare design och ger ännu bättre selfies.

Full fart med videokamera

Det finns de som föredrar en videokamera som ger dig många möjligheter att fånga ögonblicket och göra små videoklipp med familj och vänner.

Med en action-kamera kan du föreviga fartfyllda dagar i skidbacken eller på mountainbiken. Har du en vattentät kamera kan du filma den fantastiska världen under vatten. Aldrig förr har det varit så enkelt att ta levande bilder och dela med sig av dem. Tänk också på att de flesta stillbildskameror idag kan filma video.

Om du är osäker på vilken typ av kamera du ska välja kan du alltid kontakta kundservice eller en fotobutik där du får hjälp av Japan Photos experter.

Därför bör du betala kamera med kreditkort

Oavsett om du köper kameran på nätet eller i butik, finns det flera anledningar att betala med kreditkort. Med Flex kreditkort från re:member betalar du ingen årsavgift, du får 8 veckors räntefri kredit och kreditgränsen är upp till 100 000 kronor.

Ansök om kreditkort från re:member här.

re:member flex: Ordinarie årsavgift 0 kr. Aviavgift vid e-faktura 0 kr (pappersfaktura 39 kr). Årsräntan sätts individuellt och är 9,74 %-24,74 % (2023-01-01), rörlig. Vid en utnyttjad kredit på 30 000 kr är den effektiva räntan 16,01 % vid betalning med e-faktura. Det sammanlagda belopp som ska betalas är 32 454 kr. Beloppet är uträknat utifrån ett exempel där krediten återbetalas med månatliga avbetalningsbelopp under 12 månader (avbetalningsbelopp i snitt 2 705 kr), årsräntan är 18,73 %, och 39 räntefria dagar utnyttjats samt där krediten nyttjas utan avgift för kontantuttag och pappersfaktura.

Kontantuttag kostar 3 % av uttaget belopp, dock lägst 35 kr per uttag. Valutaväxlingspåslag är 1,75 % på valutakursen. Betalas inte hela kontoskulden på en gång ska kontoskulden återbetalas genom månadsvisa betalningar om lägst 3 %. Inbetalningsbeloppet är dock lägst 200 kr, men högst skulden på kontot. Avtalet gäller tillsvidare och ångerrätt gäller. För fullständiga villkor tryck här.

Kreditgivare: Entercard Group AB (org nr 556673-0585) 105 34 Stockholm. Företaget står under tillsyn av Finansinspektionen.