flytta-hemifran-budget-tips.jpg
re:member flex

Ingen årsavgift, individuell ränta och upp till 8 veckors räntefri kredit.

Läs mer om flex

Jägarexamen, så fungerar det

Om du vill kunna köpa och använda jaktvapen så är jägarexamen ett måste. Klarar du av jägarexamen så har du visat att du kan hantera ett vapen på ett säkert sätt och att du har kunskap om jakt, friluftsliv, arter i Sverige, viltvård och liknande. Du behöver inte genomgå en utbildning för att avlägga proven för jägarexamen men om du vill klara av dessa så bör du studera, både för din egen skull och för andras.

Om du genomför en komplett jägarexamen så är du behörig för vapentyper i Sverige som får användas för jakt. Det finns fyra prov som du kan ta, tre av dessa är praktiska och de består av hagelgevärsprovet, grundprov för kulgevär och högviltprovet för kulgevär. Till dessa finns det även ett teoretiskt prov. Om du bara vill kunna använda hagelgevär så räcker det med att du utför teoriprovet och hagelgevärsprovet.

Så här studerar du inför jägarexamen

Det finns flera vägar att gå om du vill kunna klara av jägarexamen. Du kan antingen studera helt själv, gå en vanlig kurs eller en intensivkurs. Om du vill studera själv så kan du anmäla dig till e-jakt, jägareförbundets egna utbildning på nätet. På jägareförbundets hemsida kan du även köpa de böcker du behöver för att kunna förbereda dig för de olika proven. För att öva på de praktiska delarna så kan du besöka provbanor runt om i landet.

Gå en kurs innan jägareexamen

Det finns många olika typer av kurser att hitta för den som är intresserad av jakt och vill ta jägarexamen. Kurserna skiljer sig rejält, från hur du ska stycka ditt kött efter skott till kompletta genomgångar av jägarexamen och intensivkurser på flera dagar. Att gå på dessa kurser ger dig inte bara den kunskap du behöver om du vill kunna klara av jägarexamen, du får även tillgång till erfarna instruktörer och föreläsare samt i vissa fall möjlighet att använda en skjutbana. Kostnaderna för de olika kurserna som går att hitta ligger på olika nivåer och de dyraste kan hamna på över 10 000 kronor. Du kan alltid använda ett kreditkort från re:member för att finansiera din kurs och det eventuella köpet av ett jaktvapen. Har du inte redan ett kreditkort från re:member? Ansök om ett kreditkort enkelt här.

Att köpa ett jaktvapen och ge sig ut på jakt

Vem som helst får ta jägarexamen så länge som personen klarar av de fysiska delarna på ett säkert sätt. Att däremot äga ett jaktvapen och i sin tur använda vapnet för jakt är något helt annat. Det är polisen som behandlar din ansökan om att få licens för ett visst jaktvapen. För att sedan få jaga måste du köpa det så kallade "statliga jaktkortet" samt rätten att jaga på en viss mark. Det sistnämnda kallas för jakträtt.

Lycka till med jägareexamen!

re:member flex: Ordinarie årsavgift 0 kr. Aviavgift vid e-faktura 0 kr (pappersfaktura 39 kr). Årsräntan sätts individuellt och är 9,74 %-24,74 % (2023-01-01), rörlig. Vid en utnyttjad kredit på 30 000 kr är den effektiva räntan 16,01 % vid betalning med e-faktura. Det sammanlagda belopp som ska betalas är 32 454 kr. Beloppet är uträknat utifrån ett exempel där krediten återbetalas med månatliga avbetalningsbelopp under 12 månader (avbetalningsbelopp i snitt 2 705 kr), årsräntan är 18,73 %, och 39 räntefria dagar utnyttjats samt där krediten nyttjas utan avgift för kontantuttag och pappersfaktura.

Kontantuttag kostar 3 % av uttaget belopp, dock lägst 35 kr per uttag. Valutaväxlingspåslag är 1,75 % på valutakursen. Betalas inte hela kontoskulden på en gång ska kontoskulden återbetalas genom månadsvisa betalningar om lägst 3 %. Inbetalningsbeloppet är dock lägst 200 kr, men högst skulden på kontot. Avtalet gäller tillsvidare och ångerrätt gäller. För fullständiga villkor tryck här.

Kreditgivare: Entercard Group AB (org nr 556673-0585) 105 34 Stockholm. Företaget står under tillsyn av Finansinspektionen.