paskaktiviteter.jpg
Extrakort

Behöver ni mer än ett kreditkort i familjen?

Läs mer 

Den stora påskguiden 2022: Tips på roligt påskpyssel

Påsken är en av årets största högtider. I vår stora påskguide kan du läsa om allt från varför vi firar påsk och när påsken infaller, till var du kan resa i påsk och olika aktiviteter du kan sysselsätta dig med om du firar påsk i Sverige.

Kristna firar påsk till minne av Jesu uppståndelse, men andra sedvänjor, som att äta ägg och gå påskkärring har helt andra orsaker.  

Påskpyssel 1: Äta ägg

Visste du att vi i Sverige äter 64 miljoner ägg under påsken?

Att vi äter så mycket ägg under påsken grundar sig i att hönsen förr i tiden bara lade ägg på våren och sommaren. Genetiskt, och med mindre tillgång till foder, hade hönsen uppehåll i värpningen under vintern och när solen började stå högre på himlen under våren kom produktionen igång igen. Dessutom föregicks påsken av fastan och då fick man ett överskott av ägg som man sedan åt under påsken.

Påskpyssel 2: Ge bort påskägg med godis

Måla ägg har vi gjort i Sverige ända sedan 1700-talet. Enligt legenden hade Maria Magdalena med sig ägg när hon besökte Jesus grav och när hon kom fram hade de färgats vilket tolkades som ett underverk. Traditionen att fylla dekorerade ägg i papper med godis kommer från Tyskland. Även myten om att det är påskharen som kommer med påskägg med godis till barnen kommer därifrån.

Påskpyssel 3: Påskris

Påskris är också något som hör påsken till. Numera köper vi ris som prydnad, medan det förr i tiden hade en symbolisk innebörd. Under långfredagen låtsaspiskade man varandra med ris, en sed som är känd sedan 1600-talet i Sverige. 

Påskpyssel 4: Gå påskkärring

Påsktraditionen att klä ut sig till påskkärring började i Sverige redan i början av 1800-talet. Ursprungligen var det vuxna och ungdomar som klädde ut sig, men med tiden blev det mer av en barntradition. Idén med påskkärringar bygger på folktro och antas härstamma från 1600-talets häxprocesser då hundratals kvinnor avrättades efter att ha anklagats vara i förbund med djävulen och flyga till Blåkulla på en kvast.

Barn utklädda till påskkärring och drake - Den stora påskguiden

Under påsken klär många barn ut sig till påskkärringar och beger sig ut för att önska glad påsk.

Påskpyssel 5: Äggmålning

När du prytt riset med fjädrar i olika färger är det dags för äggmålning. En smal pensel och vanliga vattenfärger fungerar utmärkt. Om du vill hänga upp äggen i ett påskris kan du sticka hål i äggen och blåsa ut innehållet.

Om du inte vill måla äggen som ska ätas kan du färga dem orange under kokningen genom att koka dem tillsammans med lökskal.

Påskpyssel 6: Rulla ägg

Att rulla ägg är en påsklek som härstammar ända från 1550-talet. Leken går ut på att få sitt ägg att rulla längst eller träffa de andra deltagarnas ägg. Starta uppe på en kulle eller använd en vinklad planka för att få ägget att börja rulla. Tänk på att äggen måste vara hårdkokta och märk varje ägg eller måla det så att man ser vem det tillhör.

Varför heter det påsk?

Ordet "påsk" kommer från namnet på den judiska påsken, ”pesach”, som judarna firar till minne av uttåget ur Egypten. Det tyska ordet för påsk, ”ostern” och det engelska ”easter” däremot härleds till namnet på en fruktbarhetsgudinna ur den nordeuropeiska mytologin som hette Eostre. Namnet syftar troligen på att solen går upp i öster.

Den kristna påsken

Historien tar sin början på palmsöndagen som är påskens första dag och dagen då Jesu gjorde sitt intåg i Jerusalem där han togs emot som en kung av folket. Efter några dagar förändras situationen dramatiskt. Torsdagen före påskhelgen äter Jesus för sista gången tillsammans med sina lärjungar. Kyrkor i hela världen firar nattvard med bröd och vin och det är den här kvällen som är förebilden. Senare på natten grips Jesus av de romerska soldaterna efter att ha blivit förrådd av Judas.

långfredagen döms Jesus till döden av Pontius Pilatus för att han kallat sig "judarnas kung". Han dödas genom att korsfästas. Sedan begravs han.

Påskdagen: När en grupp kvinnor kommer till Jesus grav är stenen bortrullad och hans kropp är inte där. Jesus har uppstått från döden.

När infaller påsken 2022?

Du kanske har märkt att påsken infaller på olika datum varje år. Påsken infaller dock alltid någon gång under perioden 22 mars – 25 april. Här är datumen för 2022:

  • Skärtorsdag: torsdag 14 april

  • Långfredag: fredag 15 april

  • Påskafton: lördag 16 april

  • Påskdagen: söndag 17 april 

  • Annandag påsk: måndag 18 april

Läs mer om när påsken infaller här.

Restrender påsken 2022

Medan de allra flesta av oss föredrar att stanna hemma under påsken är det många som passar på att resa, antingen till fjällen eller utomlands.

Storstadsemestrar är populära året runt och i april kan du få en försmak av vårvärmen genom att resa till någon av Europas storstäder, som London, Paris, Barcelona, Rom eller Prag.

Längtar du efter sol och värme är det bara att sätta sig på flyget och bege sig söderut. Gran Canaria är en klassiker, men det finns även många andra alternativ för den som vill slippa kylan. Thailands huvudstad, Bangkok, är ett favoritresmål för många svenska påskfirare.

Få rabatt med vårt kreditkort

Vårt kreditkort re:member flex har ingen årsavgift och du har upp till åtta veckors räntefri kredit samt upp till 100 000 i kredit. Dessutom får du rabatt i massor av webbutiker genom förmånsprogrammet re:member reward

Ansök om kreditkortet re:member flex här.

Glad påsk!

re:member flex: Ordinarie årsavgift 0 kr. Aviavgift vid e-faktura 0 kr (pappersfaktura 39 kr). Årsräntan sätts individuellt och är 9,74 %-24,74 % (2023-01-01), rörlig. Vid en utnyttjad kredit på 30 000 kr är den effektiva räntan 16,01 % vid betalning med e-faktura. Det sammanlagda belopp som ska betalas är 32 454 kr. Beloppet är uträknat utifrån ett exempel där krediten återbetalas med månatliga avbetalningsbelopp under 12 månader (avbetalningsbelopp i snitt 2 705 kr), årsräntan är 18,73 %, och 39 räntefria dagar utnyttjats samt där krediten nyttjas utan avgift för kontantuttag och pappersfaktura.

Kontantuttag kostar 3 % av uttaget belopp, dock lägst 35 kr per uttag. Valutaväxlingspåslag är 1,75 % på valutakursen. Betalas inte hela kontoskulden på en gång ska kontoskulden återbetalas genom månadsvisa betalningar om lägst 3 %. Inbetalningsbeloppet är dock lägst 200 kr, men högst skulden på kontot. Avtalet gäller tillsvidare och ångerrätt gäller. För fullständiga villkor tryck här.

Kreditgivare: Entercard Group AB (org nr 556673-0585) 105 34 Stockholm. Företaget står under tillsyn av Finansinspektionen.