inspiration-till-den-perfekta-juldukningen.jpg

re:member kreditkort

Har du inte ett re:member-kort?

Ansök om re:member flex här

Inspiration till den perfekta dukningen av julbordet

Det är trevligt att bjuda in vänner och familj på middag och det kanske till och med är extra trevligt att göra det i juletid. Men när du står som värd är det inte bara du själv som ska vara finklädd – även julbordet måste dukas. Men vilken stil passar dig? Och vad ska julbordet innehålla? Här får du några goda tips och råd.

När du samlar dina nära och kära för att avnjuta och ta del av såväl nya som gamla traditioner är det alltid trevligt att sätta sig till bords och mötas av ett vackert dukat bord. Det kan kanske kännas lite utmanande att brottas med alla funderingar om hur man ska duka till jul, men oroa dig inte. Vi hoppas att du låter dig inspireras av dessa fyra julstilar: Klassisk, mysig, nordisk och metallisk.

Det finns i grund och botten inga regler för hur du ska duka inför julmiddagen, men det kan vara en bra idé att tänka på två saker. Du bör tänka på att blommor och ljusstakar inte ska vara för höga så att gästerna inte kan se varandra. Du bör inte heller duka alltför formellt. Det är ju trots allt jul och julen med alla sina traditioner ska vara en trevlig och lättsam högtid.

Dekorera julbord: Klassisk

Man kan tro att ett klassiskt, elegant julbord kräver massvis med jobb, men det behöver inte vara så. Den klassiska julstilen präglas av vitt och innehåller mängder av traditionella motiv såsom änglar och stjärnor. För att få till den riktiga julstämningen kan du även ha inslag av silver, kristall och grönt i dukningen.

Börja med att lägga en vit duk på bordet när du ska dekorera ett klassiskt julbord. Sedan kan du välja om du vill ha en eller flera löpare längs med bordet. Mitt på kan du göra en bordsdekoration av ljus och blommor. Snittblommor som sätts i vas är ett mycket enkelt sätt att dekorera på som ger liv åt matbordet. Använd vita rosor, nejlikor och amaryllis. Ställ gärna några större stearinljus på bordet för att skapa stämning och ge hela anrättningen en lite spännande touch.

Ljus och servetter bör helst vara i samma färg för att skapa enhetlighet. Köp gärna pärlor som matchar servetterna, så att du kan dekorera lite extra. Använd ståltråd för att fästa pärlorna och snurra sedan tråden runt servetten för att ge dem ett exklusivt och vackert utseende.

Dekorera julbord: Mysig

För väldigt många är den mysiga julen själva symbolen för hela högtiden och röda kulor, julgardiner i rött och söta små tomtar är ett måste för att den riktiga julstämningen ska infinna sig. Detta kan du låta dig inspireras av när du ska dekorera julbordet.

En röd duk på bordet skapar julstämning. Om du tycker att det blir lite mycket av det goda att dessutom ha röda servetter kan du kombinera det röda med guld, silver, vitt och grönt. Dessutom kan du dekorera bordet med söta, små tomtar och julgranskulor i olika färger och nyanser.

Om du har ett kakfat i flera våningar kan du dekorera med gran och kottar på den nedersta våningen och lägga nötter på de övriga. Använd din kreativitet så att julbordet faller alla generationer i smaken, från barn till mor- och farföräldrar.

Dekorera julbord: Nordisk

För dig som föredrar en minimalistisk, skandinavisk stil i hemmet kan det kanske känns fel att fylla julbordet med tomtar i olika utföranden och storlekar. Men du behöver inte göra avkall på din personliga stil, inte ens under julen. Julbordet kan bli lika fint om det dukas och dekoreras i nordisk stil.

Det kännetecknande för det nordiska är stilrena linjer och naturmaterial, så varför inte låta dig inspireras av naturens egna färgnyanser för att skapa julstämning i ditt hem när det är dags att duka julbordet?

Den nordiska färgskalan går i grått, vitt och beige. Använd till exempel en grå linneduk som bas när du ska duka ditt julbord. Om du tar en promenad kan du passa på att ta med dig kvistar, kottar och små stenar hem som du kan använda som dekoration. Lägg granbarr som en typ av löpare på bordet, sprid ut lite kottar och placera ljuslyktor med jämna mellanrum. Köp en vit tuschpenna och använd stenarna som till exempel placeringskort.

Dekorera julbord: Metallisk

Om du föredrar en inredning som domineras av olika metallföremål kan du utgå från detta i din juldukning. Med julpynt i koppar och mässing kan du få en modern och lite tuffare stil hos din juldekoration. Levande ljus ger en härlig och lugn atmosfär och som förstärks av flammande lågor som reflekteras i de blanka metallytorna.

Det är också vackert med kontraster. Ta med dig naturen inomhus – och gör en liten twist. Spraya kottar i guld, silver eller brons och använd dem som dekoration på bordet. Om du vill ge dina gäster det där lilla extra kan du lägga några bitar choklad och nötter i cellofan och knyta ett fint band runtom. Sätter du sedan en liten namnlapp på dem kan de också användas som placeringskort.

Spara pengar när du ska dekorera julbordet

Med ett re:member flex kreditkort får du upp till 100 000 kronor i kredit, upp till 8 veckors räntefri kredit och en rad andra fördelar, bland annat kompletterande reseförsäkring med avbeställningsskydd när du betalar din resa med re:member. Du får också tillgång till förmånsprogrammet re:member reward som ger dig upp till 25 % rabatt i över 300 olika webbutiker, bland annat CerveraJotex och många fler. I inredningsbutikerna hittar du mängder av saker som kan användas när du ska pynta till fest, och kanske även en och annan julklapp.

Det går både snabbt och är enkelt att ansöka om ett re:member flex kreditkort om du inte redan har ett. Läs mer om alla de fördelar du får hos re:member.

re:member flex: Ordinarie årsavgift 0 kr. Aviavgift vid e-faktura 0 kr (pappersfaktura 39 kr). Årsräntan sätts individuellt och är 9,74 %-24,74 % (2023-01-01), rörlig. Vid en utnyttjad kredit på 30 000 kr är den effektiva räntan 16,01 % vid betalning med e-faktura. Det sammanlagda belopp som ska betalas är 32 454 kr. Beloppet är uträknat utifrån ett exempel där krediten återbetalas med månatliga avbetalningsbelopp under 12 månader (avbetalningsbelopp i snitt 2 705 kr), årsräntan är 18,73 %, och 39 räntefria dagar utnyttjats samt där krediten nyttjas utan avgift för kontantuttag och pappersfaktura.

Kontantuttag kostar 3 % av uttaget belopp, dock lägst 35 kr per uttag. Valutaväxlingspåslag är 1,75 % på valutakursen. Betalas inte hela kontoskulden på en gång ska kontoskulden återbetalas genom månadsvisa betalningar om lägst 3 %. Inbetalningsbeloppet är dock lägst 200 kr, men högst skulden på kontot. Avtalet gäller tillsvidare och ångerrätt gäller. För fullständiga villkor tryck här.

Kreditgivare: Entercard Group AB (org nr 556673-0585) 105 34 Stockholm. Företaget står under tillsyn av Finansinspektionen.