resa-till-thailand-resetips.jpg
re:member flex

Ingen årsavgift, individuell ränta och upp till 8 veckors räntefri kredit.

Läs mer om flex

Att tänka på innan din resa till Thailand under 2020

Oändliga stränder med kritvit sand och kristallklart vatten samt glada, trevliga människor har de senaste decennierna gjort Thailand till ett av de absolut populäraste resmålen för oss vintertrötta nordbor. Drömmer även du om en Thailandsresa? Här får du en rad användbara tips och fakta som kan vara bra att ha när du planerar din resa till semesterparadiset Thailand – eller LOS, Land of smiles, som Thailand ofta kallas.

Fakta om Thailand

 • Klimat och årstider
  Klimatet är tropiskt, vilket innebär relativt höga temperaturer och hög luftfuktighet året om. De tre årstiderna påverkas av monsunerna som halvårsvis avlöser varandra från sydväst och nordost. Den svala och torra årstiden infaller från oktober/november till mitten av mars och under denna period kan den norra delen av landet få ner mot 10°C på natten och ännu lägre går det i bergen. Den varma och torra årstiden infaller mellan mars och maj, med de högsta temperaturerna på runt 40°C i april, följt av regnperioden mellan juni och oktober. Den södra delen av landet har en jämnare årstemperatur – men ju längre söderut du kommer, desto mer regn får du räkna med. Mer information hittar du på klimatfakta Thailand.
 • Geografi
  Thailand består av sju regioner, indelade i 76 provinser. Till ytan är landet ungefär lika stort som Spanien och ligger till största delen i de inre delarna av Indokina, med gränser mot Burma i västnordväst, Laos i ostnordost och Kambodja och Malaysia i sydost.
 • Religion och språk
  Av landets 65 miljoner invånare är 95 procent buddhister och de allra flesta talar språket thai.
 • Politik och statsskick
  Thailand, som fram till 1939 var känt som Siam, har på några årtionden omvandlats från ett jordbrukssamhälle till en modern exportorienterad industrination. Thailand är en monarki och det enda landet i Sydostasien som aldrig har varit koloniserat. Kanske är det därför thailändarna själva kallar sitt land för ”De frias land” – Muang Thai. Detta till trots tog en militärjunta makten i maj 2014, varpå konstitutionen upphävdes och parlamentet upplöstes. Idag styrs Thailand av en militärstödd övergångsregering.
 • Valuta
  Valutan i landet är thailändska Bath.
 • Kultur och sedvänjor
  Det finns några saker som är kan vara bra att tänka på när du åker till Thailand och möter lokalbefolkningen. Det är bra om du har koll på Wai, det thailändska sättet att hälsa. Detta görs lätt bugande, med handflatorna mot varandra i höjd med bröstkorgen och med fingertopparna riktade upp mot ansiktet och är en extremt viktig del i det sociala umgänget thailändare emellan. Som utländsk turist ska du dock inte hälsa någon som är yngre än dig själv på detta sätt, såvida personen i fråga inte har hälsat på dig först. Som ett tecken på respekt ska du däremot alltid hälsa tillbaka när någon hälsar dig med wai. I butiker och på restauranger räcker det dock att svara med ett leende eller en nick.

  Thailand är, som vi nämnde tidigare, en monarki och kungen är högt respekterad. Thailändarna älskar sin kung och om du vill vara säker på att inte göra någon upprörd, bör du tänka dig för innan du säger något som kan uppfattas på fel sätt när det gäller monarkin.

Budget för resan

Inför alla resor är det bra att göra en budget för att se hur mycket pengar du har att röra dig med, både när du bokar själva resan och när du är på plats på resmålet. De största utgifterna när du ska åka till Thailand är vanligtvis flygresan, vilket inte är konstigt då landet ligger relativt långt bort. Ett tips är att boka din resa när det inte är högsäsong, eftersom att biljettpriserna då sjunker rejält. Om du dessutom är någorlunda flexibel när det gäller dina resedatum kan du ha tur och hitta billiga sista minuten-biljetter. Tänk också på att försöka hålla nere dina utgifter kring resan, kanske kan du ta buss till flygplatsen istället för taxi?

Både mat och boende är relativt billigt i Thailand, så det är inte här dina pengar kommer försvinna snabbast. Om du har tur kan du hitta ett fint rum i Bangkok för 100 kronor per natt och du som letar efter lyxiga hotell med spa kan hitta riktigt prisvärda rum i semesterområden så som Krabi och Phuket.

När är det bäst att resa?

Många väljer att åka till varmare breddgrader under vinterhalvåret och eftersom Thailand erbjuder både sol och värme är det ett väldigt populärt resmål. Den varmaste perioden infaller under april–maj, då går temperaturen nästan aldrig under 30 grader – vill man slippa den största turistrushen och älskar värme är detta en bra period att resa dit. Den blöta perioden pågår från juni fram till oktober och då präglas landet av mer regn än solsken. Givetvis finns det platser i Thailand som erbjuder sol och värme även under denna tid och det viktigaste är att du väljer vilken maxtemperatur du vill sikta på.

Bästa stränderna i Thailand

Du kan hitta fina stränder nästan var än du väljer att åka i Thailand, men det finns några platser som blivit mer uppmärksammade än andra och detta med all rätt. Många av paradisstränderna är sagolikt vackra och ett besök blir till en upplevelse för livet. Phra Nang beach, Krabi, är en av stränderna du bör besöka om du åker till Thailand. Här får du en vacker strand, fin natur och möjlighet att köpa god frukt och dryck. Bang Tao i Phuket är också en välbesökt strand, mycket tack vare att den ofta kallas för lyxhotellstranden. Den är långgrund och populär bland barnfamiljer och då den är hela sex kilometer lång finns det plats för alla badsugna. På Koh Lanta hittar du Kantiang Bay, en kilometerlång strand omgiven av häftig djungelnatur. Här kan du koppla av ordentligt, samtidigt som det finns ett flertal restauranger och barer i närheten när du blir sugen på något gott.

Populära resmål i Thailand

Thailand är ett stort land med många vackra öar och spännande städer, så det finns mängder av alternativ att välja mellan när du ska boka en resa hit. Här kan du läsa om några av de mest populära resmålen i Thailand – och vad du inte får missa där.

Bangkok – världens bästa huvudstad

Om du ska resa till Thailand kan du göra som många andra och besöka Bangkok innan du beger dig ut till någon av öarna – Bangkok är nämligen staden du inte vill missa. Bangkok utsågs till och med till Världens bästa huvudstad år 2008 av det välkända magasinet Travel and Leisure. Ingen annan stad i världen tar emot så många besökare som Bangkok och staden hör även till listan över det svenska folkets favoritresmål.

Bangkok är Thailands största stad med uppskattningsvis tio miljoner invånare och här finns en puls och ett nöjesutbud som få andra städer kan mäta sig med. Här slipper du dock köer, stöddiga vakter, fylla och bråk. Bangkoks nattklubbar och diskotek hör till de bästa i världen och alla är välkomna. Självklart är också det kulinariska utbudet enormt, med allt från enkla gatustånd till lyxiga krogar.

Bangkok är även känt för sina många vackra tempel, här finns mer än 3000 (!), och till de du inte bör missa hör Wat Phra Kaew som ryms inom det imposanta Grand Palace, säte för det thailändska kungahuset fram till förra sekelskiftet.

Vill du shoppa billigt under din Bangkok-vistelse är Asiens största utomhusmarknad Chatuchak, med över 200 000 besökare per dag, att rekommendera. Marknaden håller öppet under helgerna och här hittar du allt mellan himmel och jord – antika träsniderier, keramik, souvenirer, buddistiska amuletter, trämöbler, dockor och trendigt mode. Dessutom får du det till priser som är bra mycket billigare än vad du som turist är van vid.

Du tar dig enklast runt i världsmetropolen Bangkok med stadens väl utbyggda sky train eller tunnelbana.

Krabi

En resa till Thailand innebär ofta ett besök i Krabi. Provinsen Krabi i södra Thailand är ett av de mest populära resmålen för svenskar. Från Krabis kust tar du dig enkelt med taxibåt ut till någon av alla de hundratals små öar som ligger spridda i havet, varav många känns i det närmaste orörda. Chansen att du hittar din alldeles egna paradisö är med andra ord god.

Ett annat alternativ är förstås att luffa runt mellan öarnaoch då bör du passa på att ta dig ut till en av de mest pittoreska stränderna du kan hitta i Thailand, nämligen Hat Tham Phra Nang,Prinsessgrottans vik, för hit kan du endast ta dig med båt. Lagunens kristallklara vatten och silkeslena sand inramas av spännande grottor som är insprängda i höga kalkstensklippor. Dessa ger dig också svalkande skugga när du fått för mycket av solen.

Phuket

Phuket är Thailands största ö och känd för sina många fantastiska stränder. Hit återvänder många svenskar år efter år för det vänliga bemötandet och den avslappnade atmosfärens. Om du vill snorkla under din resa till Thailand är utan tvekan Rocky Beach en av de bättre stränderna för detta.

Om du är av sorten som lätt blir uttråkad i en solstol kan du välja att åka till den tre kilometer långa stranden Karon Beach, där du kan spela bollspel, hyra vattenskoter, flyga fallskärm efter båt eller få dig en avslappnande thaimassage.

Om det är party och nöjesliv som gäller väljer du Patong Beach där du hittar ett stort utbud av restauranger, barer och nattklubbar.

Om du reser med småbarn är havet lugnare och med mindre risk för undervattensströmmar vid den långgrunda Kata Beach. Stranden består av kritvit, finkornig sand – som gjord för sandslottsbyggen. Vill ni komma bort från solandet en stund tar du med dig barnen till Phuket Aquarium som ingår i det världsberömda Phuket Marine Biological Center. Här möts ni av en mängd vackra och exotiska varelser från Thailands korallrev, så som sjöhästar, fjärilsfiskar och inte minst anemonfisken – filmstjärnan från ”Hitta Nemo”. Akvariet ligger på Phuket-öns sydspets Cape Panwa.

Koh Samui - kokosnötön

Den näst största ön i Thailand är Koh Samui på landets östkust. Ön ”upptäcktes” på 1970-talet av backpackers som tog sig hit med båtar som fraktade kokosnötter. Koh Samui har en ovanligt vacker flygplats som bara den är värd ett besök i sig. Ön kan också erbjuda en rad aktiviteter som till exempel snorkling, dykskolor, spa, hälsovård, massage, matlagning, jet ski, bungyjump, bergsklättring och privatlektioner i thai-boxning.

Boende i Thailand

Att hitta bra boende i Thailand är enkelt och dessutom väldigt billigt. Lite beroende på vad du önskar för boendestandard kan du hitta ett städat och fint rum för hundralappen. Även lyxhotell är billigt i Thailand, så du som vill njuta ordentligt får mycket för pengarna här. Se till att använda dig av den reward-rabatt du får med ditt re:member flex kreditkort när du bokar hotell i Thailand. Du får via reward-programmet ofta fina erbjudanden och bra priser på boende, så kom ihåg att logga in för att ta del av dina förmåner.

Några sista tips inför din Thailandsresa

Att åka till Thailand är ett riktigt äventyr och om du bokar i tid, har en genomtänkt budget och planerar in några roliga utflykter kommer resan bli ett minne för livet. Kom ihåg att växla pengar så du har lite kontanter redan när du anländer, för att på så vis slippa stå i kö för att ta ut på plats. När du reser till ett varmt land som Thailand behöver du heller inte speciellt mycket kläder, så se till att packa lätt för att slippa bära runt på onödigt mycket packning när du ska åka mellan de olika öarna. Se också till att du har fixat en bra reseförsäkring innan du åker iväg, ifall något skulle hända på resan. Pass, visum och andra viktiga saker för resan är naturligtvis också bra att kolla upp.

När du nu fått en rad tips för att kunna planera din Thailandsresa precis så som du vill ha den återstår bara att fixa biljetterna. Expedia är världens största resebyrå på internet med tillgång till hela 105 000 hotell och 450 flygbolag. Expedia är även världens största förmedlare av hyrbilar. Betalar du med ditt re:member flex kreditkort är det både enkelt och säkert att handla resan på internet.

re:member flex: Ordinarie årsavgift 0 kr. Aviavgift vid e-faktura 0 kr (pappersfaktura 39 kr). Årsräntan sätts individuellt och är 9,74 %-24,74 % (2023-01-01), rörlig. Vid en utnyttjad kredit på 30 000 kr är den effektiva räntan 16,01 % vid betalning med e-faktura. Det sammanlagda belopp som ska betalas är 32 454 kr. Beloppet är uträknat utifrån ett exempel där krediten återbetalas med månatliga avbetalningsbelopp under 12 månader (avbetalningsbelopp i snitt 2 705 kr), årsräntan är 18,73 %, och 39 räntefria dagar utnyttjats samt där krediten nyttjas utan avgift för kontantuttag och pappersfaktura.

Kontantuttag kostar 3 % av uttaget belopp, dock lägst 35 kr per uttag. Valutaväxlingspåslag är 1,75 % på valutakursen. Betalas inte hela kontoskulden på en gång ska kontoskulden återbetalas genom månadsvisa betalningar om lägst 3 %. Inbetalningsbeloppet är dock lägst 200 kr, men högst skulden på kontot. Avtalet gäller tillsvidare och ångerrätt gäller. För fullständiga villkor tryck här.

Kreditgivare: Entercard Group AB (org nr 556673-0585) 105 34 Stockholm. Företaget står under tillsyn av Finansinspektionen.