planera-en-resebudget.jpg

re:member kreditkort

Har du inte ett re:member-kort?

Ansök om re:member flex här

Lär dig planera och sätta upp en resebudget

Du vet säkert redan att det är smart att sätta upp en budget och sedan följa den, men hur gör man egentligen? Här får du flera goda råd och tips för att sätta upp en budget inför semestern.

De flesta av oss har varit med om att semestern har sprängt budgeten och kostat mer än planerat. En undersökning som utförts av YouGov visar att 28 % av svenskarna faktiskt inte har någon semesterbudget alls och att 39 % som regel överskrider den budget de satt upp. Bara 1 av 10 har pengar kvar när resan är över. Därför kan det vara en god idé att lägga lite tid och kraft på att sätta upp en budget när du ska på semester, så att pengarna räcker till det du vill göra.

Så här kan du sätta upp en resebudget

När du ska sätta upp en budget bör du först och främst få en översikt över hur mycket pengar du totalt kan lägga på resan. Detta belopp ska inkludera allt – själva resan, boende, transporter, utflykter och eventuella fickpengar.

När du vet hur mycket du har att röra dig med kan du börja undersöka vad de olika sakerna kostar. På detta steg bör du lägga en del tid så att du är säker på att du hittar de mest prisvärda alternativen för det du är på jakt efter.

Dessutom bör du undersöka om den budget du sätter upp för till exempel mat är realistisk. Vad kostar en typisk måltid i det land du ska besöka? Det är inte så mycket mening med att sätta upp en budget att följa om maten dit du ska åka är dubbelt så dyr som det du har budgeterat. Det är också en bra idé att hålla lite koll på växelkurserna – en krona plus eller minus på euron eller dollarn kan ha stor betydelse för den totala kostnaden.

Hur följer man en budget för resan?

När du väl har klarat av att sätta upp en budget är nästa steg att faktiskt följa den. För många är detta den största utmaningen. När man är på semester är det lätt att man inte har full översikt och frestelserna är många. Den största delen av budgeten går oftast till resan i sig, boende och mat. Detta är ofta budgetposter du kan ha kontroll över redan innan du reser, bortsett från maten, som kräver att du följer med under semesterns gång.

Ett bra tips när det gäller pengar till mat, underhållning och ”fickpengar” är att spara kvittona från alla köp och sedan räkna ihop de totala utgifterna efter halva semestern. Då får du fort reda på om du har hållit dig till planen och om du har mer eller mindre att röra dig med under det som är kvar av semestern.

Dessutom bör du försöka undvika impulsköp och oplanerade utflykter. Var uppmärksam på att många försäljare i utlandet gärna försöker sälja saker dyrare och lura på dig mer saker än du egentligen behöver.

Bra översikt över resebudgeten med kreditkort

Ytterligare ett bra tips för att få översikt över utgifterna är att använda ett kreditkort när du är utomlands. Om du hela tiden använder dig av ett kreditkort under resans gång så samlar du alla dina utgifter på en och samma plats och får på så vis total översikt.

Om du har ett re:member flex kreditkort och betalar mer än hälften av resan med kortet får du också en kompletterande reseförsäkring och ett avbeställningsskydd inkluderat. Detta skyddar dig bland annat vid sjukdom och stöld under resans gång.

Hos re:member får du också tillgång till förmånsprogrammet re:member reward som ger dig upp till 25 % rabatt i över 300 olika webbutiker. På så vis kan du spara pengar på såväl flyg som hotell genom att beställa hos till exempel Lufthansa, Expedia och Hotels.com.Observera att reward-rabatten inte gäller moms- och fraktkostnader.

Att ansöka om re:member kreditkort går snabbt och är både tryggt och enkelt. Ansökningsformuläret är lätt att fylla i och hela nio av tio får svar med en gång, så att du slipper vänta.

re:member flex: Ordinarie årsavgift 0 kr. Aviavgift vid e-faktura 0 kr (pappersfaktura 39 kr). Årsräntan sätts individuellt och är 9,74 %-28,24 % (2024-01-01), rörlig. Vid en utnyttjad kredit på 30 000 kr är den effektiva räntan 21,55 % vid betalning med e-faktura. Det sammanlagda belopp som ska betalas är 33 242 kr. Beloppet är uträknat utifrån ett exempel där krediten återbetalas med månatliga avbetalningsbelopp under 12 månader (avbetalningsbelopp i snitt 2 770 kr), årsräntan är 24,74 %, och 39 räntefria dagar utnyttjats samt där krediten nyttjas utan avgift för kontantuttag och pappersfaktura.

Kontantuttag kostar 3 % av uttaget belopp, dock lägst 35 kr per uttag. Valutaväxlingspåslag är 1,75 % på valutakursen. Betalas inte hela kontoskulden på en gång ska kontoskulden återbetalas genom månadsvisa betalningar om lägst 3 %. Inbetalningsbeloppet är dock lägst 200 kr, men högst skulden på kontot. Avtalet gäller tillsvidare och ångerrätt gäller. För fullständiga villkor tryck här.

Kreditgivare: Entercard Group AB (org nr 556673-0585) 105 34 Stockholm. Företaget står under tillsyn av Finansinspektionen.