resetips-populara-resmal-2016.jpg
re:member flex

Ingen årsavgift, individuell ränta och upp till 8 veckors räntefri kredit.

Läs mer om flex

Nya trender i resenäringen – 2016 års mest populära resmål

Nytt år, nya möjligheter och vad blir det för resmål 2016? Det förutspås en hel del förändringar i vårt sätt att turista under kommande år. De senaste årens trender visar att vi inte längre vill vara turister. Nu vill vi smälta in, ”go native”: hellre hyr vi ett hus eller en lägenhet än bor på hotell. Och vi cyklar hellre än åker buss. I allt högre utsträckning prisar vi det lokala; vi vill äta lokalt, gå på den lokala bypuben och helst hänga med lokalbefolkningen. Vi vägrar sightseeingbussar och går på walking tours med lokala guider istället. Vi bor på vandrarhem, pensionat och bondgårdar och fokuserar på hälsa, upplevelser, mat och lokal kultur. Så, våra resmål 2016 kommer med andra ord vara mer än resor då vi vill smälta in och bli en del av den nya miljön.

Här listar vi några av 2016 års förväntade topp tio-resmål:

Kroatien

Kroatien har varit ett hett resmål i flera år nu, men sommaren 2016 tros marknaden formligen explodera när allt fler resebolag storsatsar på denna pärla i det Adriatiska havet.

Den adriatiska kustens turkosblå vatten är bestrött med tusentals öar med kritvita stränder och medeltida byar insprängda i storslagen natur.

Här finns öar för alla – vare sig du tillhör det flotta partyfolket, seglarna eller naturälskarna. Överallt hittar du pittoreska små hamnar med fiskebåtar och mysiga restauranger där du slår dig ner bland lokalbefolkningen och äter färska skaldjur eller tar en drink i solnedgången.

Med utgångspunkt från städerna Split, Dubrovnik, Zadar och Rijeka når du de flesta öarna med färja, medan andra är förbundna med fastlandet med broar.

Sri Lanka

Sri Lanka är på väg tillbaka som attraktivt resmål efter 26 år av uppslitande inbördeskrig. Kriget tog äntligen slut 2009. Den bästa tiden att besöka landet är december till mars varför Sri Lanka förväntas bli vårt resmål nummer ett under vinterhalvåret 2016.

Det sägs att ingenting blir gjort på Sri Lanka utan en kopp av det berömda Ceylontéet som räknas som Sri Lankas nationalklenod. På det tvåhundra år gamla hotellet Mount Lavinia, i den gamla kolonialhuvudstaden Colombo, kan du från terrassen njuta av havsutsikten och känna en fläkt från kolonialtiden när livréklädda servitörer serverar dig afternoon tea.

I solnedgången svävar du sen tyst fram i luftballong över Colombo och får kanske en skymt av en elefantbaby i det unika elefantbarnhemmet, Pinnawala elephant orphanage, strax utanför staden.

Nästa morgon tar du dig ut till en av Sri Lankas alla teplantager. När dimmorna lättar och solen går upp kan du se teplockerskorna ge sig ut på de smaragdgröna fälten, och prydliga barn skutta byvägen fram i sina skoluniformer. Krig och inre stridigheter känns befriande avlägsna.

Sydafrika

Allt fler upptäcker Sydafrika. Landet med de stora kontrasterna. Här möter du myllrande storstäder och vild och orörd natur. Ofantlig rikedom är granne med verklig fattigdom.

Vill du komma människorna nära inpå livet är ett bra sätt att ta en road tripKör längs Sydafrikas vilda östkust där klipporna störtar rakt ned i havet, möt xhosastammen som tillhör samma folkgrupp som Nelson Mandela. Du kan välja homestay och bo tillsammans med en familj; dela deras vardagssysslor med arbete på fälten, matlagning och besök hos grannarna.

Att sen Kapstaden är en av världens vackraste städer är bara en bonus. Och vill du dyka med vithajar, prova Sydafrikas viner och cykla mellan vingårdarna – eller åka på safari i Krügerparken, hoppa bungyjump eller lära dig kitesurfa, går det också bra.

Resmål 2016

Warszawa

Länderna i Östeuropa blir allt populärare som resmål för korta semestrar eller weekendresor och Warszawa hör till de tio mest prisvärda städerna du kan besöka. Det är enkelt att ta sig dit och väl där är det billigt att leva. Frédéric Chopin-flygplatsen ligger cirka en mil utanför stan och utan att göra några större hål i plånboken kan du antingen välja taxi eller ta en buss in till Gamla Stan och ta in på något mysigt hotell eller hyra en lägenhet.

I den gamla stadsdelen, Vistula, tar du sen en promenad längs Trakt Królewski och förundras över att alla byggnaderna faktiskt inte alls är så gamla som de ser ut. Warszawa jämnades i stort sett med marken under andra världskrigets tyska bombningar, men den Gamla staden byggdes upp igen under 1950- och 60-talen. Återuppbyggnaden är så omsorgsfullt gjord att den nygamla stadsdelen har blivit upptagen på UNESCO:s lista över våra världsarv.

Också möjligheten till relativt billiga spa- och skönhetsbehandlingar, liksom alla nya gallerier, barer och designstudios som poppat upp under senare år, har gjort Warszawa till ett hett resmål.

Kuba

Är du svag för gamla 50-talsbilar måste du passa på att besöka Kuba i år. För nu är de gamla jänkarna som rullat här i ett halvsekel kanske på väg bort. Fidel Castros marxist-leninistiska revolution 1959 förstatligade all bilimport vilket omöjliggjorde importen av amerikanska reservdelar och tvingade kubanerna att bli världsbäst på att reparera gamla bilar utan reservdelar. Men nya regler gör det nu enklare för kubanerna att köpa nytillverkade bilar, så den klassiska kubanska gatubilden, med de enorma gamla åken, kan komma att bli ett minne blott.

Men det är mycket som förändras på Kuba just nu. I december 2014 kom Barack Obama och Kubas nuvarande president, Raúl Castro – Fidels yngre bror, överens om att återta USA:s och Kubas diplomatiska förbindelser och förra året öppnades Kuba för amerikanska medborgare. Därmed är det många som vill hinna få en skymt av detta gamla kommunistsamhälle innan det helt går i graven. Kuba som resmål sålde slut hos de flesta researrangörer under 2015 vilket talar sitt tydliga språk. Så det är bäst att du skyndar dig att boka din resa om du vill uppleva Kuba 2016!

Betala resan med re:member

När du skal planera din resa kan du kolla upp olika hotell på nätet i god tid och göra en bra deal. Med förmånsprogrammet re:member reward får du upp till 25% reward-rabatt på utvalda tjänster och produkter i över 300 webbutiker, bland annat 10 % rabatt på hotellbokningar hos Hotels.com

Betalar du även din resa med kreditkortet re:member more så ingår åtta reserelaterade försäkringar, bland annat avbeställningsskydd. Om du inte redan har kortet kan du ansöka om kreditkort från re:member här.  

re:member flex: Ordinarie årsavgift 0 kr. Aviavgift vid e-faktura 0 kr (pappersfaktura 39 kr). Årsräntan sätts individuellt och är 9,74 %-24,74 % (2023-01-01), rörlig. Vid en utnyttjad kredit på 30 000 kr är den effektiva räntan 16,01 % vid betalning med e-faktura. Det sammanlagda belopp som ska betalas är 32 454 kr. Beloppet är uträknat utifrån ett exempel där krediten återbetalas med månatliga avbetalningsbelopp under 12 månader (avbetalningsbelopp i snitt 2 705 kr), årsräntan är 18,73 %, och 39 räntefria dagar utnyttjats samt där krediten nyttjas utan avgift för kontantuttag och pappersfaktura.

Kontantuttag kostar 3 % av uttaget belopp, dock lägst 35 kr per uttag. Valutaväxlingspåslag är 1,75 % på valutakursen. Betalas inte hela kontoskulden på en gång ska kontoskulden återbetalas genom månadsvisa betalningar om lägst 3 %. Inbetalningsbeloppet är dock lägst 200 kr, men högst skulden på kontot. Avtalet gäller tillsvidare och ångerrätt gäller. För fullständiga villkor tryck här.

Kreditgivare: Entercard Group AB (org nr 556673-0585) 105 34 Stockholm. Företaget står under tillsyn av Finansinspektionen.