att-resa-pa-semester-i-rumanien.jpg

re:member kreditkort

Har du inte ett re:member-kort?

Ansök om re:member flex här

Att resa på semester till Rumänien

Rumänien bjuder på det bästa från två världar – både storstadsliv och badsemester. Här är våra tips för en innehållsrik resa till Rumänien.

En semester i Rumänien blir garanterat full av kontraster och du kan välja mellan att spendera den i en storstad eller med sol och bad. Om det är stadsliv du är ute efter kan du med fördel påbörja semestern med ett besök i huvudstaden Bukarest. Det finns flera sätt att ta sig till Rumänien från Sverige: du kan flyga direkt till Bukarest eller så kan du ta tåget från flera storstäder runt om i Europa.  

Storstadssemester i Rumänien

Den rumänska huvudstaden är en charmig stad med ungefär 2,6 miljoner invånare, om man räknar med de orter som ligger runt omkring staden. Efter att staden blev Rumäniens huvudstad år 1862, och huvudstad i Kungariket Rumänien år 1881, utvecklades och expanderade staden fort. Med Paris som förebild byggdes boulevarder och avenyer och staden fick smeknamnet ”Östeuropas lilla Paris”.

I detta österns Paris är det pampiga, sovjetiska palats och praktfulla kyrkor som präglar stora delar av stadsbilden. Bland all denna vackra arkitektur är det den enorma byggnaden Parlamentspalatset som drar mest blickar till sig. Andra arkitektoniska landmärken du bör se är Triumfbågen, Revolutionsplatsen, Rumäniens nationella konstmuseum och Kretzulescu-kyrkan.

Bukarest har blivit en mycket modern stad med ett myllrande uteliv, mängder av kaféer och restauranger samt rika kulturupplevelser. Staden bjuder också på en mängd lummiga grönområden, bland annat den stora botaniska trädgården och Cismigiu-parken. Om du är intresserad av Rumäniens historia och förtid rekommenderas bymuséet i Herastrau-parken.

Res tillbaka i tiden

Om du ska på en längre semester till Rumänien får du inte missa de storslagna medeltidsslotten. Res norröver från Bukarest, genom bergskedjan Karpaterna till landets centrala delar och regionen Transsylvanien. Hela regionen är känd för gamla slott, men det mest kända och kanske mest spektakulära är Bran-slottet.

Det är den irländska författaren Bram Stokers rollfigur Dracula som gjort Transsylvanien känt här i väst. Bran-slottet, som byggdes år 1212, ligger på en höjd utanför Brasov och är en av de mest besökta platserna i hela landet.

När du väl är här bör du också besöka de små medeltida byarna i området. Här hör det till vanligheterna att tro på onda andar och spöken och det finns många lokala myter och legender att ta del av när du samtalar med den trevliga lokalbefolkningen.

Sol- och badsemester i Rumänien

Det östeuropeiska landet kan också stoltsera med en kustlinje längs med Svarta havet. Här hittar du en rad populära semesterdestinationer med gyllene sandstränder, som till exempel det familjevänliga Constanta. Staden ligger 250 kilometer öster om huvudstaden och här finns det verkligen något för alla. Om du reser tillsammans med barn är det naturvetenskapliga museet och akvariet att rekommendera. Dessutom finns det möjligheter att testa olika vattensporter, fiska, segla, ta en båttur eller spela golf.

Strax nordost om staden hittar du Mamaia. Den långa halvön är en riktig turistmagnet och det är inte utan anledning. Staden har en vacker, bilfri strandpromenad med importerade palmer som ramar in hela sträckan på sju kilometer. Urvalet av restauranger, barer och kaféer är stort och de ligger vägg i vägg längs stranden – som för övrigt är ren och långgrund.

Bra fördelar för resan i Rumänien

Även om unga mellan 18 och 34 föredrar storstadssemester så föredrar svenskar generellt sol- och badsemester. Det visar en undersökning om svenskars resplaner som utförts av YouGov. Och Rumänien kan erbjuda båda delarna.

Även om prisnivån i Rumänien är en av Europas lägsta och du får mycket valuta för pengarna så lönar det sig att använda ett kreditkort när du är ute och reser. Genom att betala semestern med kreditkort kommer du ha total översikt över hur mycket som spenderas, men får du också en hel del andra fördelar.

Med ett flex kreditkort från re:member får du nämligen tillgång till förmånsprogrammet re:member reward. På så vis kan du spara pengar på både flygbiljetter och hotellvistelser, genom att boka via exempelvis Expedia och Hotels.com. Observera att reward-rabatten inte inkluderar moms- och fraktkostnader. Att ansöka om ett re:member kreditkort går snabbt och är enkelt, och hela nio av tio får svar på en gång.

 

re:member flex: Ordinarie årsavgift 0 kr. Aviavgift vid e-faktura 0 kr (pappersfaktura 39 kr). Årsräntan sätts individuellt och är 9,74 %-24,74 % (2023-01-01), rörlig. Vid en utnyttjad kredit på 30 000 kr är den effektiva räntan 16,01 % vid betalning med e-faktura. Det sammanlagda belopp som ska betalas är 32 454 kr. Beloppet är uträknat utifrån ett exempel där krediten återbetalas med månatliga avbetalningsbelopp under 12 månader (avbetalningsbelopp i snitt 2 705 kr), årsräntan är 18,73 %, och 39 räntefria dagar utnyttjats samt där krediten nyttjas utan avgift för kontantuttag och pappersfaktura.

Kontantuttag kostar 3 % av uttaget belopp, dock lägst 35 kr per uttag. Valutaväxlingspåslag är 1,75 % på valutakursen. Betalas inte hela kontoskulden på en gång ska kontoskulden återbetalas genom månadsvisa betalningar om lägst 3 %. Inbetalningsbeloppet är dock lägst 200 kr, men högst skulden på kontot. Avtalet gäller tillsvidare och ångerrätt gäller. För fullständiga villkor tryck här.

Kreditgivare: Entercard Group AB (org nr 556673-0585) 105 34 Stockholm. Företaget står under tillsyn av Finansinspektionen.