skidresa-chamonix.jpg
Upptäck fördelarna med re:member

Har du ännu inget re:member kreditkort? 

Ansök här

Skidresa till Chamonix: Fjällen du inte får missa

Chamonix, Frankrikes största och mest populära vinterdestination, är ett populärt resmål för många. Här kryllar det av härliga backar för skidglada svenskar, utöver attraktioner så som Aiguille de Chamonix som har 360 graders utsikt över Alperna. Skidorten är en favorit när Svenska alpina landslagets åkare Sara Hector och Mattias Hargin ska på skidresa i utlandet.

Du som vill ha en skidresa fylld med upplevelser och härliga fjäll, får inte gå miste om Chamonix. Dalen är fylld av populära bergsområden och har backar för alla besökare. 

– Chamonix bjuder som de flesta franska skidorter på trevlig fransk kultur och backar som passar alla, säger Sara Hector.

– Jag har varit i Chamonix några gånger men bara en gång som semester, så då har jag kunnat utforska byn och åkningen på riktigt. Det är en väldigt skön by med mycket bra restauranger och annat kul, berättar Mattias Hargin. 

Hur tar man sig till Chamonix?

Om du reser från Norden till Chamonix är det snabbaste alternativet att ta flyget till Genève i Schweiz. Det är många flygbolag som flyger till Genève året runt, både Norwegian och SAS har flygningar dit flera gånger i veckan.

När du kommer till flygplatsen kan du antingen hyra en bil, eller sätta dig på bussen som tar dig på en behaglig åktur till Chamonix. Resan tar bara en och en halv timme och du får beskåda mycket vackert på vägen.

Ett eldorado av skidbackar

Med ett överflöd av skidområden och berg är Chamonix perfekt för skidåkning och andra vintersporter. Staden var den första att arrangera vinter-OS år 1924 så det är inte så konstigt att vintersporter dominerar här. Ta på dig skidorna och utforska allt den franska metropolen har att erbjuda!

– Åkningen håller världsklass med stor variation i dom olika systemen, berättar Hargin. 

Det finns fyra stora skidområden i Chamonix-dalen som lockar vinterentusiaster från hela världen: Grands Montets, Brévent-Flégère, Balme-Vallorcine och Les Houches. Oavsett vilken nivå du är på finns det möjlighet att testa dina färdigheter och ha kul i backen med Mont Blanc i bakgrunden.

Mattias Hargin har en sida han föredrar. 

– Personligen är Bréventsidan en favorit. Eller att ta tunneln över till Italien och Courmayeur där man hittar grym skogsåkning och kan njuta av en skön Italiensk långlunch i solen.

Brévent-Flégère-området har något för de flesta. Längst ner i området finns nybörjarbackar för dem som inte vill åka i allt för branta sluttningar. I Brévent-området finns ett freestyle-område utrustat med fem skenor och utförliga instruktioner som kan hjälpa dig att förbättra dina skidkunskaper. I Flégère-området kan du utmana dina gränser – till exempel genom att slå ditt hastighetsrekord i den branta skidbacken med en fallhöjd på hela 150 meter.

Om du har åkt till Chamonix för att uppleva naturen, är Les Houches-området något för dig. På toppen kan du ta del av en 360 graders panoramautsikt och sedan åka ner genom ett härligt skogsområde.

– Backarna är många, långa och det finns allt från lättare till riktigt utmanande, berättar Sara Hector.

Andra vinteraktiviteter i Chamonix

Det är inte bara skidbackarna som är magiska i Chamonix, här finns även andra aktiviteter. Ta linbanan Aiguille du Midi till utkiksplattformen Aiguille de Chamonix som ligger på en höjd av 3842 meter. Banan har rekordet som den linbana med den högsta vertikala stigningen, från 1035 meter över havet till 3842 meter över havet. Med en utsikt över de schweiziska, italienska och franska alperna får du se något du aldrig upplevt förut. Ett besök hit är praktiskt taget ett måste för dig som besöker Chamonix.

En annan aktivitet som kan vara lockande finns i Montenvers-området. Här hittar du den imponerande glaciären Mer de Glace, som också är Frankrikes största glaciär. Den är sju kilometer lång, 200 meter djup och den levande glaciären är full av isskulpturer och grottor. Ta också en tur till Glaciorium där du kan ta del av en detaljerad utställning om skapandet och utvecklingen av glaciärerna över flera århundraden.

Om du vill ha en paus från all skidåkning och letar efter andra sätt att utforska Chamonix på, är Luge Alpine Coaster i Parc d’Attractions en rolig upplevelse för hela familjen. Den 1300 meter långa berg-och-dalbanan tar dig med upp i bergen, hoppar, svänger och snurrar hela 540 grader längs färden. Här kan barn från tre års ålder uppleva vinterparadiset på ett roligt och spännande sätt.

Serveringsställen av hög kvalité

I den olympiska dalen har du ett stort utbud när du ska välja ut något att äta. Den ökande turismen har lett till att fler och fler restauranger öppnat, så möjligheterna är många.

– I Chamonix är det lätt att hitta raclette och ostfondue i varje hörn, tipsar Hector.

Albert 1er restaurant har drivits av samma familj genom fem generationer. Familjen har sina rötter i Alperna och menyn är inspirerad av italienska och franska delikatesser. Här får du bland annat sniglar, lokalproducerat gris- och lammkött och ost från Alperna. Restaurangen har dessutom fått hela två Michelin-stjärnor för sin goda mat.

Om du är på jakt efter lite mer spännande mat serverad i en timmerstuga är Cabane des Praz rätt ställe att besöka. Redan från klockan tio kan du avnjuta en kopp kaffe på terrassen i det fina vädret och under dagen erbjuder restaurangen rätter med färsk fisk, grillat kött eller någon regional specialitet. Restaurangen är det perfekta stället om du vill ha en romantisk kväll med din partner.

En av Europas högsta restauranger hittar du i Chamonix. Aiguille du Midi - Le 3842 ligger, som namnet antyder, 3842 meter över havet. Restaurangen erbjuder lokalproducerad, traditionell mat av hög kvalité. Här får du bra rekommendationer från servitörerna och kökschefen Cédric Lerin väljer ut rätter till menyn enligt kundens önskemål och hans egen smak. Bon appetit!

Hotell i Chamonix

På det femstjärniga hotellet Le Hameau Albert 1er finns ett underbart utbud av 21 olika rum i huvudbyggnaden. Här kan du sova i rum med modernt alptema, i stilrena gråa rum eller i helvitt med inslag av gamla, fina träslag. Dessutom har den historiska byggnaden fristående stugor och familjesviter som passar alla.

L‘Heliopic Hotel & Spa är hotellet för dig som vill bo centralt. Det ligger i centrum av Chamonix Mont-Blanc och är lättillgängligt både med bil och till fots. Den fantastiska panoramautsikten över Mont-Blanc och Aiguille du Midi får dig nästan att tappa andan. Du kan också njuta av härliga behandlingar på hotellets eget spa.

Om du vill ha ett lite billigare alternativ är Hotel De L’Arve ett bra alternativ. Det ligger mitt i staden, men i en återvändsgränd vilket gör att stämningen ändå är lugn och trivsam. Med vandringsleder precis utanför hotellrummet kan du enkelt ge dig ut och uppleva den franska naturen. Hotellet erbjuder också gratis lån av cyklar, så du kan utforska staden och området på egen hand.

Om du känner dig lockad av en skidresa till Chamonix, är det möjligt att få bra rabatter på övernattning. Som innehavare av ett kreditkort från re:member får du nämligen tillgång till fördelsprogrammet som ger dig upp till 10 % reward-rabatt på hotell genom hotels.com. Observera att reward-rabatten inte gäller moms- och fraktkostnader. 

Kom ihåg att logga in via re:member reward för att ta del av reward-rabatten! Om du inte har något re:member flex kreditkort kan du enkelt ansöka om ett här

re:member flex: Ordinarie årsavgift 0 kr. Aviavgift vid e-faktura 0 kr (pappersfaktura 39 kr). Årsräntan sätts individuellt och är 9,74 %-24,74 % (2023-01-01), rörlig. Vid en utnyttjad kredit på 30 000 kr är den effektiva räntan 16,01 % vid betalning med e-faktura. Det sammanlagda belopp som ska betalas är 32 454 kr. Beloppet är uträknat utifrån ett exempel där krediten återbetalas med månatliga avbetalningsbelopp under 12 månader (avbetalningsbelopp i snitt 2 705 kr), årsräntan är 18,73 %, och 39 räntefria dagar utnyttjats samt där krediten nyttjas utan avgift för kontantuttag och pappersfaktura.

Kontantuttag kostar 3 % av uttaget belopp, dock lägst 35 kr per uttag. Valutaväxlingspåslag är 1,75 % på valutakursen. Betalas inte hela kontoskulden på en gång ska kontoskulden återbetalas genom månadsvisa betalningar om lägst 3 %. Inbetalningsbeloppet är dock lägst 200 kr, men högst skulden på kontot. Avtalet gäller tillsvidare och ångerrätt gäller. För fullständiga villkor tryck här.

Kreditgivare: Entercard Group AB (org nr 556673-0585) 105 34 Stockholm. Företaget står under tillsyn av Finansinspektionen.