Guide: En skidsemester i Trysil du sent kommer glömma

Norska Trysil är snösäkert, har hög kvalitet på pisterna och bjuder på stora mängder spänning för såväl stora som små. I Norges största skidanläggning finns alla förutsättningar för en fantastisk skidsemester med hög puls.

Det är inte utan anledning som mängder av stjärnåkare inom både alpint och längdåkning tränar här både vinter och sommar – den varierade och fantastiska skidåkningen är nämligen det som gör Trysil till den ultimata skiddestinationen.

– Jag trivs bra i spåren i Trysil och jag har haft flera bra tävlingsåk och träningsupplevelser där, säger den norska landslagsskidåkaren Leif Kristian Haugen.

Med hela 68 utförsbackar, 30 liftar och över 500 km längdskidåkningsspår kan Trysil erbjuda något för alla stilar och färdighetsnivåer.

– Jag vill påstå att Trysil egentligen passar för alla – både proffsen som vill ha en utmaning och barnfamiljerna som vill mysa i backarna, hittar något som passar här. Trysil erbjuder stor variation, fortsätter Haugen.

Leif Kristian Haugens tips i Trysil

Norska alpinstjärnan Leif Kristian Haugen rekommenderar Trysil som skiddestination. Se bilder och hör vad Haugen säger om Trysil i videon nedan.

Varierade backar för skidor och snowboard

Trysil kan stoltsera med hela 71 kilometer välpreparerade backar fördelat på fyra olika skidområden:

  • Trysil Turistsenter på sydsidan har varierade skidbackar i alla svårighetsgrader. Här hittar du också barnområdet Eventyr, arenor och Snow Parks.

  • Høgegga är en populär träningsplats för alpina skidåkare och erbjuder utmanande skidåkning i svarta pister. Detta är Trysils brantaste skidområde.

  • Skihytta ligger också på sydsidan av fjällområdet och kan bjuda på soliga omgivningar med blå och röda pister, samt expresslift.

  • Trysil Høyfjellssenter är platsen där du hittar det stora barnområdet Gammelgård, samt mängder av gröna och röda pister. Området ligger på den norra sidan av fjället.

I perioden december till mars arrangeras kvällskörning i Trysil tre gånger i veckan. Backarna blir då upplysta så du tryggt och säkert kan köra ned på bägge sidorna av fjället.

Kom ihåg att beställa skidpass i förväg, för att få enkel tillgång till liftarna och backarna. Här får du översikt över området med pistkartan.

Så åker du till Trysil

Själva Trysilfjället ligger strax väster om den lilla staden Innbygda i kommunen Trysil, bara cirka två och en halv timmes körning från huvudstaden Oslo.

Om du inte vill köra hela vägen själv kan du ta dig till Oslo för att sedan hoppa på Trysilexpressen, som under vintersäsongen kör direkt från Oslo Bussterminal och Oslo Flygplats Gardermoen. Med dagliga direktavgångar både till och från Oslo Flygplats är det enkelt att ta sig till Trysil, oavsett var du bor i Sverige.

Från Oslo tar Trysilexpressen cirka tre timmar och med både toaletter och gratis trådlöst internet blir det en behaglig resa med vacker utsikt över det norska landskapet. På bussen slipper du dessutom att bära med dig massa packning, för all den skidutrustning du behöver kan hyras.

Bara ett par minuters körning från Trysilfjället ligger Trysil centrum. Där hittar du mängder av små, mysiga butiker med ett varierat urval där du kan shoppa i lugn och ro. Här är servicen i topp och du blir alltid mött med ett leende.

Varierat utbud, både i och utanför backen

  • Skidanläggningen har flera Snow Parks, där både nybörjare och mer erfarna åkare kan utmana sig på roliga och spännande hopp, rails och boxar. Kul för alla!

  • Om du hellre vill åka längdskidor är till exempel Skihytta och Fageråsen fantastiska utgångspunkter för en vällyckad dag i spåret.

  • Blir du lite trött på att åka skidor råder det ingen brist på andra aktiviteter. Du kan snöra på dig skridskorna, åka hundspann eller häst och släde. Det finns också en rad guidade upplevelser – prova till exempel isfiske eller ge dig ut och jaga stjärnor och norrsken.

  • Ingen skidsemester är komplett utan afterski och Trysil är inget undantag. Restaurant Laaven arrangerar afterski för alla partyglada skidåkare mellan tisdag och torsdag. Fredag och lördag drar DJ:n igång allsången för folk över 18 år.

  • Missa inte Trysilsmellen, en folkfest som markerar säsongsavslutningen på sydsidan av Trysilfjället varje år. Arrangemanget består av konserter, aktiviteter och gratis brunch vid restaurangen Knettsetra. Det händer också mycket i Trysil centrum under denna period, med bland annat marknad och tivoli. För att uppleva Trysilsmellen får du planera in din skidsemester under en av de sista helgerna i april.

Matställen i Trysil

Trysil har flera bra matställen, ofta i direkt anslutning till skidbackarna.

När du är sugen på lunch bör du besöka Restaurant Skihytta. De har en varierad lunchmeny med fokus på norska och lokala råvaror, vilket gav dem utmärkelsen "Norwegian Foodprints" år 2010. Prova till exempel specialiteten “suppegjøk” till lunch och njut av maten i den mysiga atmosfären.

När det är dags för middag rekommenderar vi Knettsetra – en idyllisk restaurang mitt i Trysilfjället. På vintern går det inga vägar hit, så du måste ta dig hit med hjälp av skidorna. Knettsetra består av tre serveringar, var och en i rustika gamla timmerhus – en restaurang, en våffelstuga och en pub. Här är garanterat god stämning från morgon till kväll.

Hotell och övernattning i Trysil

Om du har ett re:member flex kreditkort kan du få bra rabatter på övernattning i Trysil via förmånsprogrammet re:member reward. Det ger dig upp till 10 % reward-rabatt på sidor som Expedia och Hotels.com. Välj till exempel mellan dessa övernattningsmöjligheter:

Trysil Hotell: Hotellet öppnade på nytt under 2017 med ett helt nytt koncept – det har nämligen ingen reception utan in- och utcheckning är helt automatiserat. Du får en nyckelkod via sms dagen innan du checkar in, som fungerar fram till tidpunkten då du ska checka ut.

Trysil Hotell är speciellt anpassat för gäster som tycker om god mat och dryck, så här hittar du bland annat ett hantverksbageri, ett kafé och en restaurang. Besök också Trysils första mikrobryggeri och brewpub. Under vintersäsongen kör skidbussen till och från skidanläggningen, helt gratis.

Radisson Blu Resort Trysil: Bo på grannlandets största skidresort med perfekt läge i trevliga omgivningar vid foten av fjället! Rummen är försedda med allt du kan tänkas behöva och hotellet har många faciliteter du kan njuta av när du inte är i backen. Besök den avslappnande spaavdelningen, badanläggningen, träningsrummet, klätterväggen i glas eller prova på surfing i vågbassängen. Radisson Blu Resort Trysil erbjuder också bowling och ofta visar de olika sportevenemang på storskärm. Matutbudet är stort och varierat, så det finns något för alla smaklökar.

Trysilfjell Hytteområde: Om du vill bo någonstans där du har backarna rakt utanför dörren är det perfekt att hyra en stuga eller lägenhet i Trysilfjell Hytteområde. Detta alternativ passar bra om ni är ett större gäng som ska på skidsemester tillsammans.

Välj mellan enkel standard eller moderna alternativ som har "allt" – gemensamt för alla är att de ligger i lugna och vackra omgivningar på sydsidan av Trysilfjället. Här kan du åka rakt in och ut från boendet med skidor på fötterna – bättre blir det inte.

Observera att reward-rabatten inte gäller moms- och fraktkostnader.

Kom ihåg att logga in på re:member reward-sidan för att kunna utnyttja din reward-rabatt, för en skidsemester i Trysil du sent kommer glömma!

re:member flex: Ordinarie årsavgift 0 kr. Aviavgift vid e-faktura 0 kr (pappersfaktura 39 kr). Årsräntan sätts individuellt och är 9,74 %-24,74 % (2023-01-01), rörlig. Vid en utnyttjad kredit på 30 000 kr är den effektiva räntan 16,01 % vid betalning med e-faktura. Det sammanlagda belopp som ska betalas är 32 454 kr. Beloppet är uträknat utifrån ett exempel där krediten återbetalas med månatliga avbetalningsbelopp under 12 månader (avbetalningsbelopp i snitt 2 705 kr), årsräntan är 18,73 %, och 39 räntefria dagar utnyttjats samt där krediten nyttjas utan avgift för kontantuttag och pappersfaktura.

Kontantuttag kostar 3 % av uttaget belopp, dock lägst 35 kr per uttag. Valutaväxlingspåslag är 1,75 % på valutakursen. Betalas inte hela kontoskulden på en gång ska kontoskulden återbetalas genom månadsvisa betalningar om lägst 3 %. Inbetalningsbeloppet är dock lägst 200 kr, men högst skulden på kontot. Avtalet gäller tillsvidare och ångerrätt gäller. För fullständiga villkor tryck här.

Kreditgivare: Entercard Group AB (org nr 556673-0585) 105 34 Stockholm. Företaget står under tillsyn av Finansinspektionen.