sakerhet-pa-internet.jpg
Är du rätt försäkrad?

Logga in på Mina Sidor för att se, ändra och lägga till försäkringar.

Läs mer

Säkerhet på internet

Genom ett säkrare beteende minskar du riskerna på nätet. Tänk på hur du skickar och tar emot mejl, ge inte ut mer information än nödvändigt om dig själv och klicka inte på länkar som du inte vet vad de innehåller. Vid internethandel ska du alltid kontrollera företaget och vara försiktig med att lämna ut ditt kontonummer.

Innan du skickar något, ställ dig frågan vilken sorts information det rör sig om: är materialet känsligt eller hemligt, eller helt öppet? Ditt svar avgör hur du ska hantera informationen.  Om informationen är känslig eller hemlig bör grundregeln vara att inte skicka den i vanlig mejl.

Säker e-handel

E-handel är både enkelt och tidsbesparande. Med en enkel knapptryckning kan du beställa resor, böcker eller liknande. Om du väljer att betala med kreditkort har du valt ett säkert betalsätt. Om du inte får den produkt eller tjänst som du har betalat för så kan du vända dig direkt till kortutgivaren för att få pengarna tillbaka. Om ett företag går i konkurs så gäller samma princip. Med ett kreditkort minskar du samtidigt risken för att exponera personlig information kopplat till ditt bankkonto.

Så gör du dina inköp säkrare på nätet

Betala inte med ett vanligt bankkort. Ett kreditkort är säkrare, då är det kreditgivaren som står för risken. Kontrollera att butiken är tillförlitlig. Sök på webben efter andras recensioner av nätbutiken och kontrollera att företaget har tillräckliga kontaktuppgifter. Om du känner dig osäker eller aldrig har handlat från företaget tidigare, ta kontakt med företagets kundtjänst. Jämför gärna priser på flera nätbutiker och stäm av slutsumman innan du betalar. Kontrollera samtidigt om det tillkommer extra avgifter som till exempel tull och moms. Innan du ska betala, kolla om företaget har symbolen Trygg e-handel, du hittar symbolen på företagets hemsida. Kolla om om det står https i adressfältet och kika efter symbolen hänglås. Då vet du att du är på en säker betalningssida. Var försiktig med erbjudanden som verkar för bra för att vara sanna och lämna inte ut personliga uppgifter som kan missbrukas.

Trygga betalningslösningar

För att göra betalning med kreditkort ännu tryggare bör du använda dig av Mastercard® SecureCodeTM eller Verified by Visa (beroende på vilket kort du har).

Titta efter de här symbolerna när du handlar online:

MasterCard SecureCode      Verified by Visa

 

Detta är säkra betalningslösningar som innebär att du alltid måste använda ett personligt lösenord eller BankID när du använder kortet på nätet. Det ska förhindra missbruk av ditt kreditkort online. Nätbutiker som erbjuder dessa säkra lösningar informerar om det under betalningsprocessen.

Checklista

  • Handlar du på nätet ska du ta reda på mer om företaget du handlar ifrån.
  • Skriv ut eller ta en skärmdump på din betalning/ditt köp om du handlar via nätet.
  • När du är färdig med det du ska göra på nätbanken, andra betalningstjänster, offentliga portaler och andra webbplatser bör du logga ut.
  • Se till att din enhet har ett bra tekniskt skydd som brandvägg och antivirusprogram.
  • Säkra ditt eget nätverk och tänk på hur du surfar då du använder publika nätverk
  • Om du använder någon annans nätverk, t.ex. ett publikt nätverk på ett café eller en flygplats, har den som kontrollerar den trådlösa routern möjlighet att följa vad du gör på nätet, dvs. titta på all trafik som du genererar (se vart du surfar, se dina användarnamn och lösenord, se vilka bilder och filer som du laddar hem etc.) så länge trafiken är okrypterad. Detta gäller såklart även om du surfar på en grannes trådlösa nätverk.
  • Det viktigaste då du använder trådlösa nät är att vara medveten om vilka sidor du besöker. Logga bara in på sidor som erbjuder krypterad kommunikation (det ser man om adressen börjar med https://).
  • Om du använder internet i din mobila enhet gör du det antingen via telefonoperatörens nät eller via ett trådlöst nätverk. Anslutningen till telefonoperatörens nät är krypterad. Om du däremot ansluter via ett publikt nätverk ska du tänka på att ansluta dig mot trådlösa nätverk som använder kryptering.

Spärra kreditkort för användande i specifika butiker

Entercard kan spärra användandet av kreditkort i specifika butiker genom Mastercards och Visas system. 

re:member flex: Ordinarie årsavgift 0 kr. Aviavgift vid e-faktura 0 kr (pappersfaktura 39 kr). Årsräntan sätts individuellt och är 9,74 %-28,24 % (2024-01-01), rörlig. Vid en utnyttjad kredit på 30 000 kr är den effektiva räntan 21,55 % vid betalning med e-faktura. Det sammanlagda belopp som ska betalas är 33 242 kr. Beloppet är uträknat utifrån ett exempel där krediten återbetalas med månatliga avbetalningsbelopp under 12 månader (avbetalningsbelopp i snitt 2 770 kr), årsräntan är 24,74 %, och 39 räntefria dagar utnyttjats samt där krediten nyttjas utan avgift för kontantuttag och pappersfaktura.

Kontantuttag kostar 3 % av uttaget belopp, dock lägst 35 kr per uttag. Valutaväxlingspåslag är 1,75 % på valutakursen. Betalas inte hela kontoskulden på en gång ska kontoskulden återbetalas genom månadsvisa betalningar om lägst 3 %. Inbetalningsbeloppet är dock lägst 200 kr, men högst skulden på kontot. Avtalet gäller tillsvidare och ångerrätt gäller. För fullständiga villkor tryck här.

Kreditgivare: Entercard Group AB (org nr 556673-0585) 105 34 Stockholm. Företaget står under tillsyn av Finansinspektionen.