sa-handlar-du-pa-natautikon.jpg

re:member kreditkort

Har du inte ett re:member-kort?

Ansök om re:member flex här

Så handlar du på nätauktion

Det är möjligt att göra några riktiga kap på auktioner på nätet och det finns både svenska och utländska webbsidor där du kan köpa nästan allt mellan himmel och jord. Gamla fynd såsom möbler och inredning, samlarobjekt eller kläder och datorutrustning – allt läggs ut på nätauktioner, dessutom ofta till bra priser. Säljarna kan vara privatpersoner eller butiker som använder sig av nätauktioner som marknadsföringskanal.

Om du vill köpa något på nätauktion börjar du med att lägga ett bud på den produkt du vill köpa. Nätauktionen pågår vanligtvis i ett visst antal timmar och avslutas på ett bestämt klockslag, under förutsättning att de bud som lagts möter kraven. I slutändan är det alltid säljaren som har sista ordet och bestämmer huruvida ett bud ska godtas eller inte.

Handla alltid på välkända webbsidor, som till exempel tradera.com eller ebay.com. På dessa sidor gäller vissa bestämda regler för budgivning och betalningarna görs via webbsidan, så att din trygghet som budgivare alltid garanteras.

Läs alltid villkor och regler innan du lägger ett bud på en nätauktion

En nätauktion är förstås alltid förknippad med en viss risk, då webbsidan aldrig kan garantera fullt ut att säljaren faktiskt skickar varan till dig. Men om detta skulle inträffa kommer säljaren att stängas av och får inte längre sälja på webbsidan. Just därför är det viktigt att du handlar via en seriös webbsida. Det kommer alltid att finnas såväl oseriösa säljare som oseriösa köpare. Men du får mycket mer trygghet på seriösa nätauktioner med tydliga och klara regler än om även webbsidan är oseriös. Läs alltid villkoren på webbsidan (här är ett exempel från Tradera) innan du lägger ett bud och se till att du följer dem om du vill sälja eller köpa något.

Använd sunt förnuft på nätauktion

Många köpare råkar ut för oseriösa webbutiker där de löper stor risk att bli lurade. Den norska motsvarigheten till Konsumentverket, Forbrukerrådet, har satt ihop en svartlista över oseriösa webbsidor som du bör kolla om du misstänker att den nätauktion där du funderar att köpa något (eller som redan har fått ditt kortnummer), inte har för avsikt att skicka varan till dig. Var uppmärksam på att många oseriösa nätauktioner använder sig av namn som liknar kända märkesvaror. Det är lätt att gå i denna fälla om du inte är hundra procent uppmärksam när du handlar.

Kreditkort ger ökad trygghet vid nätauktion

Med ett kreditkort har du vissa rättigheter om den vara du har köpt inte levereras. Konsumentverket ger dig tips och goda råd om du ska handla på nätet och vad du gör om du blir lurad.

Med re:member kreditkort får du hjälp med att få tillbaka pengarna om du inte får den vara du har betalt för med kortet. re:member kreditkort har ingen årsavgift och du kan få en kredit på upp till 100 000 kronor. Du har också tillgång till din egen internetbank och re:member-appen, där du alltid har full kontroll över ditt senaste saldo och alla dina transaktioner.

Om du inte redan har ett kort från re:member kan du ansöka om ett kreditkort här, så hinner du få det i god tid innan nästa nätauktion.

 

re:member flex: Ordinarie årsavgift 0 kr. Aviavgift vid e-faktura 0 kr (pappersfaktura 39 kr). Årsräntan sätts individuellt och är 9,74 %-24,74 % (2023-01-01), rörlig. Vid en utnyttjad kredit på 30 000 kr är den effektiva räntan 16,01 % vid betalning med e-faktura. Det sammanlagda belopp som ska betalas är 32 454 kr. Beloppet är uträknat utifrån ett exempel där krediten återbetalas med månatliga avbetalningsbelopp under 12 månader (avbetalningsbelopp i snitt 2 705 kr), årsräntan är 18,73 %, och 39 räntefria dagar utnyttjats samt där krediten nyttjas utan avgift för kontantuttag och pappersfaktura.

Kontantuttag kostar 3 % av uttaget belopp, dock lägst 35 kr per uttag. Valutaväxlingspåslag är 1,75 % på valutakursen. Betalas inte hela kontoskulden på en gång ska kontoskulden återbetalas genom månadsvisa betalningar om lägst 3 %. Inbetalningsbeloppet är dock lägst 200 kr, men högst skulden på kontot. Avtalet gäller tillsvidare och ångerrätt gäller. För fullständiga villkor tryck här.

Kreditgivare: Entercard Group AB (org nr 556673-0585) 105 34 Stockholm. Företaget står under tillsyn av Finansinspektionen.