
Logga in på Mina Sidor för att lägga upp en räntefri delbetalning.
Tull – Så fungerar det när du handlar på nätet
När du köper något på nätet från ett annat land så är det inte bara landets lagar du måste ha i åtanke. Om det är ett land som är utanför Europa så tillkommer det oftast även andra kostnader som gör köpet dyrare. Här ingår bland annat tull, moms och eventuellt andra kostnader och skatter.
Ingen tull när du köper inom Europa
När du köper något på nätet från ett land inom EU så kommer du inte behöva betala någon tull för produkterna. Det är först när du handlar online från ett land utanför EU som det börjar bli lite mer kostsamt. Det innebär bland annat att saker du köper på nätet som skickas från exempelvis USA, Kina eller Norge kommer att bli dyrare eftersom de eventuellt kan få en tullkostnad.
Vad tillkommer vid köp online
När du köper något i Sverige betalar du varans pris, moms och frakt. Själva fraktkostnaden kan även vara inbakad i priset istället för separat. När du köper något från ett land som inte är medlem i EU så ska du även betala tull. Din beställning kommer då att tulldeklareras och ett beslut tas om du ska betala tull för din beställning. Det är ofta transportföretaget som sköter tulldeklarationen och betalar tullavgiften, du får sedan i din tur betala till transportföretaget innan du kan ta hem din beställning.
Vad tullkostnaden hamnar på är baserat på beställningens värde, det vill säga priset för varan, frakten och transportförsäkringen om det finns en sådan. Tullkostnaden baseras på tullsatsen för varan eller varorna du har köpt, den kan ligga på mellan noll till 20 %. Om värdet är lägre än 1 500 kronor så slipper du betala tull.
Den andra kostnaden som du måste ha i åtanke är moms. Oftast så ligger den på 25 %, undantagen är livsmedel som har 12 % och trycksaker som exempelvis tidningar som har sex procent. Momsen är baserad på priset för varan, frakten och den eventuella tullkostnaden. Momsen ska alltid betalas, oavsett om du ska betala tull eller inte.
Tullguiden
Tullverkets hemsida har många bra verktyg som du kan använda dig av, som exempelvis Avgiftsguiden och guiden för vad som gäller vid onlineköp från utlandet.
Läs mer om vad som gäller när du ska shoppa online här.
Köp varor inom Europa
Som du märker så kan ett onlineköp från utlandet bli dyrare än vad du räknat med. Det är oftast inte så svårt att hitta samma varor även i Sverige eller från länder inom Europa. Ett tips är att använda dig av den prisgaranti som du kan få tillgång till med ett kreditkort från re:member. Med denna försäkring kan du få mellanskillnaden om du hittar en likadan vara för ett lägre pris inom 90 dagar. Prisgaranti är en försäkring som ingår i vårt Trygghetspaket. Läs mer om Trygghetspaketet och prisgaranti här.
re:member flex: Ordinarie årsavgift 0 kr. Aviavgift vid e-faktura 0 kr (pappersfaktura 39 kr). Årsräntan sätts individuellt och är 9,74 %-24,74 % (2023-01-01), rörlig. Vid en utnyttjad kredit på 30 000 kr är den effektiva räntan 16,01 % vid betalning med e-faktura. Det sammanlagda belopp som ska betalas är 32 454 kr. Beloppet är uträknat utifrån ett exempel där krediten återbetalas med månatliga avbetalningsbelopp under 12 månader (avbetalningsbelopp i snitt 2 705 kr), årsräntan är 18,73 %, och 39 räntefria dagar utnyttjats samt där krediten nyttjas utan avgift för kontantuttag och pappersfaktura.
Kontantuttag kostar 3 % av uttaget belopp, dock lägst 35 kr per uttag. Valutaväxlingspåslag är 1,75 % på valutakursen. Betalas inte hela kontoskulden på en gång ska kontoskulden återbetalas genom månadsvisa betalningar om lägst 3 %. Inbetalningsbeloppet är dock lägst 200 kr, men högst skulden på kontot. Avtalet gäller tillsvidare och ångerrätt gäller. För fullständiga villkor tryck här.
Kreditgivare: Entercard Group AB (org nr 556673-0585) 105 34 Stockholm. Företaget står under tillsyn av Finansinspektionen.