Vad vill du förverkliga?

Upptäck fördelarna med ett privatlån från re:member.

Läs mer

Går du i husbilstankar? Att tänka på för du tar upp ett husbilslån.

Äntligen dags! Vart ska vi åka? Söderut, ropar barnen! Är du en av dem som drömmer om att hoppa in i en husbil och dra ut på vägarna tillsammans med familjen på semestern? Här är några tips för dig som funderar på att köpa begagnad bil.

Få saker går upp mot en husbil när det gäller frihet och valmöjligheter, men det är en stor investering, så det gäller att se upp så att du slipper obehagliga överraskningar. Husbilsmarknaden är stor och det finns många märken och modeller att välja mellan. Är du ute efter en begagnad husbil är det många saker du bör kontrollera innan du skal låna till husbil. Här kommer en lista med de viktigaste punkterna.

Att tänka på inför du tar upp ett husbilslån

1. Fukt och mögel

Om du har tänkt att ta upp ett husbilslån och köpa en begagnad husbil är det första du bör kontrollera att husbilen inte har några fuktskador.

Säljaren är skyldig att informera dig om defekter och fel, men om säljaren är en privatperson kan det hända att vederbörande inte har tillräckliga kunskaper om fukt och mögel och helt enkelt inte vet om husbilen har den här typen av skador eller ej. Köper du en hyfsat ny husbil ingår vanligtvis en fuktgaranti på fem år eller mer.

Det kan bli en dyr affär att åtgärda fuktskador. Innan du skriver under några papper och sökar om finansiering av husbil bör du göra ett fukttest (täthetskontroll) hos bilprovningen. Det kostar ca 500 kronor, men det är väl investerade pengar och du undviker att köpet blir en nitlott.

2. Uppställningsplats

När du köper en begagnad husbil ingår ofta en uppställningsplats. I många fall görs bara ett muntligt avtal vilket kan sluta med att du som hyr platsen får dåliga villkor. Det finns inga standardregler för kontrakt på uppställningsplatser, men det är viktigt att ett sådant upprättas.

För att undvika problem i framtiden bör kontraktet innehålla villkor för uppsägning av platsen, om hyrestiden är tidsbegränsad eller löpande, hur hyran ska regleras, vilka skyldigheter du har som hyrestagare samt ordningsregler.

3. Utvändig och invändig kontroll

Börja med att noga inspektera husbilen utvändigt för att se hur tidigare ägare har ställa av bilen. Finns det repor och bucklor? Är fönsterlisterna i gott skick? Är däcken slitna? Invändigt bör du kontrollera skicket på kök, toalett, möbler och textilier. Är husbilen vinterisolerad? Känn också efter om det luktar instängt eller fräscht. Ta hjälp av en kunnig person om du känner dig osäker.

4. Funktion

Testa alla funktioner i husbilen. Fungerar vattenkranen och toaletten? Öppna och stäng alla fönster, dörrar, luckor och skåp. Testa köksspisen och tillförseln av gas. Ta också reda på hur man tömmer toaletten och att detta fungerar. Be säljaren visa dig hur det går till om du är osäker.

Kontrollera också att elen fungerar som den ska. Börja med att tända och släcka alla lampor och fortsätt sedan med övriga elektriska installationer. Ta också en titt på batteriet. Det ska inte vara någon oxidering runt polerna.

Kolla också våra artiklar med tips till båtlån här.

5. Besiktning och garanti

Blev husbilen godkänd vid den senaste kontrollbesiktningen? Be säljaren om att få se protokollet och serviceboken. Det kan du absolut kräva, inte minst med tanke på täthetsgarantin. För att den ska gälla måste ett täthetstest genomföras en gång om året, vilket bör framgå av serviceboken. Är husbilen inte testad regelbundet gäller inte garantin.

Du bör också ta reda på exakt vilka garantier som gäller. Många privatpersoner direktimporterar husbilar från Tyskland och det kan hända att garantin inte gäller i Sverige. Om husbilen inte är äldre än fem år bör garantin fortfarande gälla.

6. Provkörning

Även om allt ser bra ut på pappret är det viktigt att du provkör husbilen så att du får en uppfattning om hur den känns att köra och hur den uppför sig på vägen. Om du planerar att göra långa resor är körkomforten a och o.

7. Pris

Det finns mängder av märken och modeller på husbilar och det kan vara svårt att hitta information om rekommenderade priser. Därför kan det vara bra att fråga en expert vad som kan anses vara ett rimligt pris för den aktuella husbilen. Ibland kan det också gå att förhandla ner priset, så försök gärna att pruta, särskilt om det finns någon defekt du kan peka på. Med lite tur kan du göra ett riktigt kap.

Skriv ett ordentligt köpekontrakt! Här är en mall av köpekontrakt för köp av husbil från Konsumentverket du kan ladda ner och använda.

Finansiering av husbilsköpet med ett husbilslån

Att köpa en begagnad husbil är en stor investering och därför väljer många ett husbilslån.

Hos re:member kan du låna upp till 500 000 kronor utan säkerhet med upp till 15 års avbetalningstid. Räntan är rörlig och bestäms individuellt efter en sedvanlig kreditbedömning.

Ansök om ett privatlån hos re:member.