begagnad-bil.jpg
Vad vill du förverkliga?

Upptäck fördelarna med ett privatlån från re:member.

Läs mer

Köpa begagnad bil? Det här måste du tänka på.

Att köpa bil är alltid lite svårt, oavsett om du har gjort det många gånger tidigare eller om du är förstagångsköpare. Ska du dessutom köpa en begagnad bil är det en hel del att tänka på. Här är några tips som kan hjälpa dig att undgå de vanligaste fallgroparna.

Steg 1 – Bestäm dig för vilken slags bil du vill ha och hur mycket den får kosta. Ska hela släkten få plats när ni åker till sommarstugan eller behöver du en smidig stadsbil? Oavsett om du önskar en begagnad husbil eller en vanlig bil är det bra att sätta en övre gräns för priset. På så sätt undviker du risken för att göra ett impulsköp när du står framför en drömbil som du egentligen inte har råd med.

Steg 2 – Hitta bilen. Läs annonser på nätet, det vimlar av dem på till exempel Blocket. När du hittat en bil du är intresserad av, läs även tester av densamma. Bli inte avskräckt bara för att en annons har legat ute länge. Finns bilen kvar kan du ha större chans att få ner priset.

Checklista för köp av begagnad bil

 • Vem äger bilen?
  Försäkra dig om att bilen är registrerad i säljarens namn. Be att få se säljarens legitimation och kontrollera om namnet stämmer med uppgifterna i registreringsbeviset. Om uppgifterna inte stämmer måste säljaren kunna ge en bra förklaring till detta. Om du köper bilen av en person som inte äger den riskerar du att förlora både pengarna och bilen.

 • Hur många mil har bilen gått?
  Läs av kilometerräknaren och kontrollera om antalet mil stämmer med vad säljaren uppgav i annonsen. För att försäkra dig om att siffran stämmer, kan du be om serviceboken och titta efter vad mätarställningen var vid varje besiktningstillfälle. Om säljaren inte kan förse dig med serviceboken kan du be om annan dokumentation, till exempel besiktningsprotokoll. Får du inte det heller kan du kontakta Transportstyrelsen och be att få uppgifter om den senaste mätarställningen.

 • Har bilen varit utsatt för kollision?
  Fråga ägaren om bilen har varit på reparation på grund av kollision eller större skador, och hur skadan i så fall åtgärdades.

 • Titta efter rostskador
  Ofta står det i annonsen om bilen är fri från rost, men du bör även kontrollera detta själv. Titta efter läckage och rost under bilen, fästet till bensintanken, avgassystem, bromsrör och kring hjulhusen. Lyft också på mattorna i bilen och se om det finns tecken på rost där. På så sätt kan du kolla hur noggran tidigare ägare har varit med å ställa av bilen.

 • Kontrollera däcken
  Däcken är oerhört viktiga för säkerheten, så det gäller att du kontrollerar dem noga. Hur slitna är de? Ett ojämnt slitage kan betyda att det är något fel på stötdämparna eller hjulupphängningen. Är mönsterdjupet tillräckligt? Och hur står det till med lufttrycket?

 • Kontrollera all elektronik
  Gå igenom all elektronik tillsammans med säljaren: samtliga reglage, fläkt, motorstyrda speglar, värme i säten och fönster, GPS, AC, blinkers, hel och halvljus etc. Om bilen har regnsensor kan du skvätta vatten på vindrutan för att kontrollera att den fungerar. Sensorn sitter vid backspegeln på vindrutan.  

Provkör bilen

Även om allt ser bra ut på pappret och en begagnad bil verkar vara i bra skick ska du alltid provköra den innan du slår till. Då får du en känsla för hur den ligger på vägen och har möjlighet att kontrollera bromsar med mera. Om du inte är bilkunnig kan det vara en bra idé att göra en fordonskontroll på en verkstad och få en statusrapport så att du slipper köpa grisen i säcken.

Kontrollera följande när du provkör bilen:

 • Motor – startar den utan problem?

 • Kopplingen – fungerar den utan att slira?

 • Växellådan – går det att få i växlarna? Förekommer det konstiga ljud när du växlar upp och ner? Om det är en automatlåda, känn efter så att den växlar utan att rycka. Tryck gasen i botten och kontrollera att den växlar ner vid acceleration. Kontrollera också att växeln hoppar ut vid snabba inbromsningar. Det gör du genom att släppa upp gaspedalen snabbt några gånger.

 • Bromsar – tar bromsarna jämnt? Testa dem flera gånger. Om bilen drar åt ena eller andra hållet betyder det att de tar ojämnt.

 • ABS – fungerar ABS-bromsen som den ska? Kör långsamt och provbromsa hårt. Om bromspedalen pulserar så vet du att ABS-bromsen fungerar.

 • Handbroms – fungerar den som den ska? Kontrollera om den håller i en backe.

 • Styrningen – håll löst i ratten och kör framåt i låg hastighet. Håller bilen en stadig kurs utan att dra åt vänster eller höger?

 • Klimatanläggning – fungerar värme- och ventilationsanläggningen normalt? Kontrollera även att stolsvärmen och värmeslingan i bakrutan fungerar.

 • Vindrutetorkarna – fungerar de både fram och bak?

 • 4x4 – om bilen har 4-hjulsdrift, kontrollera att den fungerar korrekt.

 • Elektronisk stabilitetskontroll (ESP) – kontrollera att ESP-antisladd och antispinn fungerar korrekt om bilen är utrustad med dessa funktioner.

Ytterligare några saker du bör kontrollera om du ska köpa en begagnad bil

 • Kontrollera att det inte finns några obetalda skulder och avgifter – Om du tänker köpa en begagnad bil är det viktigt att du kontrollerar om det finns någon obetald fordonsskatt, trängselskatt, felparkeringsavgift eller infrastrukturavgift. Om skulden uppkommit efter den 1 juli 2014 kan Kronofogden ta bilen i anspråk även om det inte är den nuvarande ägaren som är betalningsskyldig för skulderna. 

 • Kontrollera att bilen är besiktigad – På Transportstyrelsens webbplats kan du få information om den senaste godkända kontrollbesiktningen och mätarställningen. Att veta att bilen är besiktigad och godkänd kan bespara dig både besvär och kostnader.  

 • Kontrollera att bilen har varit på service regelbundet – Be att få se serviceboken eller kvitton och fråga vad som har åtgärdats på bilen, till exempel om kamremmen är utbytt. Om det fortfarande är garantitid kvar för bilen är det viktigt att servicen utförts i rätt tid och helst på en märkesverkstad. Använd kända fel på bilen som argument för att pruta på priset.

 • Se till att du får alla nycklar – Det har förekommit att bedragare bara lämnar ifrån sig en av nycklarna och sedan stjäl bilen med hjälp av den andra. Försäkra dig om att du får samtliga nycklar och att de fungerar i alla lås.

Läs också vår artikel om fördelar och nackdelar med att dela bil här.

Dokumentation av begagnad bil

Se till att du och säljaren skriver ett ordentligt köpeavtal, där allt som ni kommer överens om tas upp. Om du köper bilen av en privatperson är det tryggt för båda parter att använda sig av Konsumentverkets köpekontrakt för bil som du kan ladda ner här.

Bilens registreringsbevis skrivs under av säljare och köpare och skickas till bilregistret. Du kan även göra ägarbytet direkt i mobilen med Transportstyrelsens app ”Mina fordon”.

Det finns ingen lagstadgad ångerrätt när du köper en begagnad bil av en privatperson, men du kan alltid försöka få att säljaren att gå med på att skriva in en ångerrättsklausul i köpekontraktet.

Finansiera bilköpet

Hos re:member kan du låna från 10 000 upp till 500 000 kronor utan säkerhet med upp till 15 års avbetalningstid. Räntan är rörlig och bestäms individuellt efter en sedvanlig kreditbedömning.

Ansök om ett privatlån hos re:member.