bygga-altan.jpg
Vad vill du förverkliga?

Upptäck fördelarna med ett privatlån från re:member.

Läs mer

Detta bör du tänka på när du ska bygga altan

Drömmer du om en uteplats där du kan koppla av i solen? En avkopplande plats där du kan njuta av en värmande kopp kaffe under härliga vinterdagar eller dra igång grillen på varma sommarkvällar? Då kan en altan vara det perfekta alternativet för dig.

Själva byggandet av altanen behöver faktiskt inte vara speciellt svårt. En stor fördel med en altan är att den är enklare att bygga än till exempel en veranda. En altan är på sätt och vis ett utomhusgolv som läggs direkt på marken.

Även om du naturligtvis bör se till att allt blir ordentligt utfört, att du har en genomtänkt plan och att altanen sedan underhålls regelbundet behöver byggandet i sig inte vara speciellt komplicerat. Detta bör du tänka på innan du ger dig i kast med ett altanbygge:

Måste jag ha bygglov för altanen?

Generellt sett kan man säga att en altan som ligger på platt mark inte behöver bygglov. Om du däremot ska bygga en förhöjd altan eller en altan på sluttande mark så att ett utrymme bildas under altanen kan det krävas bygglov.

Men höjden är en sak, placeringen något annat. Om din altan till exempel ska byggas fristående från ditt hus så kan den räknas som en fristående byggnad och då krävs ofta bygglov från kommunen.

Om du är det minsta tveksam huruvida du behöver bygglov för den altan som du har planlagt så bör du kontakta kommunen och fråga dem. Om du inte har all nödvändig dokumentation och bygglov kan du i värsta fall bli tvungen att riva altanen när den är färdigbyggd.

Vad bör jag tänka på under planeringsfasen?

Om du bestämt dig för att bygga en altan bör du först tänka igenom ett par saker: hur stor plats du faktiskt behöver och vilket område som har störst potential att uppfylla de krav som du har på en uteplats.

Gör en enkel ritning och undersök sedan var du bör placera altanen i förhållande till ditt hus eller din sommarstuga för att få ut så mycket som möjligt av den. Försök placera altanen så att den smälter in så bra som möjligt i omgivningen och lek sedan med olika storlekar och utseenden, och glöm inte att göra altanen stor nog för att du ska kunna använda den exakt som du tänkt dig.

När det är gjort måste du tänka över vilken typ av trätrall du vill använda och hur mycket fyllningsmassa och grus du behöver för att jämna ut marken. Om platsen redan är relativt platt kan det vara tillräckligt med grovsingel men om marken är lite mer kuperad kan det krävas att man fyller ut med makadam underst.

Läs även fler goda artiklar och guider inom renovering.

Hur gör man själva jobbet?

Det första du bör göra är att jämna ut det underlag som altanen ska ligga på. Se till att underlaget är platt och har rätt lutning så att regnvattnet rinner av från husväggen.

Sedan bör du ta bort så pass mycket fyllning att avståndet mellan plankorna och marken är cirka en halv meter. Här kan det vara en bra ide att lägga en fiberduk som håller gruset på plats och förhindrar att ogräs börjar växa upp mellan plankorna. När duken är lagd fyller du på med grus på toppen och ser till att det är tätpackat, sedan är det klart.  

Nu kan du sätta igång att bygga altanen. Du kan justera altanens höjd genom att trycka bjälkarna längre ner i gruset. Avståndet mellan bjälkarna beror på vilken typ av trall du kommer använda, så var säker på det innan du fortsätter.

Till själva golvet kan du använda vanliga terrassbrädor eller färdigspikade trallgolv som du sedan betsar i önskad färg. Tänk på att använda rätt typ av trallskruv istället för spik.

Bygga altan utan plintar: bygga altan på mark

Om marken du vill bygga altanen på är någorlunda plan, behöver du nödvändigtvis inte gjuta plintar för att bygga ett trädäck. Det kan gå lika bra att bygga altan på mark, det vill säga lägga ett trädäck ovanpå en redan befintlig stenläggning, eller bygga trädäcket på gräsmattan. För det senare krävs dock lite mer förarbete då marken behöver vara jämn och undvika att växter eler ogräs växter upp genom trallen. Det gör du genom att gräva ut, lägga fiberduk/växtduk i botten och fylla på med ett jämnt lager grus. 

Hur mycket kostar det att bygga altan?

Vad det kostar att bygga altan kan vara väldigt olika. Det beror bland annat på om du valt att bygga altanen med plintar eller direkt på mark/befintlig stenläggning, hur stor du vill ha altanen, vilket virke du vill använda och hur mycket du gör själv. Du kan göra det på olika sätt, därför varierar kostnaden mycket. Vi rekommenderar att ta offerter från olika hantverkarfirmor för att kunna jämföra kostnader. 

Få rabatt på byggmaterial

Om du har ett re:member kreditkort kan du dra fördel av att få rabatt på Beijer Bygg som erbjuder byggmaterial om du ska bygga altan.

Att finansiera din altan

Men innan du kan bjuda in dina vänner till en trevlig grillkväll på den nya altanen ska den ju faktiskt byggas. Om du behöver hjälp med finansieringen av ditt altanbygge erbjuder re:member privatlån utan säkerhet. Du kan låna upp till 500 000 kronor och få en återbetalningstid på upp till 15 år och du kan när som helst återbetala hela lånet utan extra kostnader.

Använd vår lånekalkylator för att se hur mycket du kan låna och skräddarsy privatlånet efter dina behov. Allt du behöver göra är att fylla i hur mycket du vill låna och hur lång återbetalningstid du vill ha, så får du den totala kostnaden.

Det går snabbt och enkelt att ansöka om privatlån från re:member och hela nio av tio får svar direkt. 

re:member privatlån: Räntan är rörlig och bestäms individuellt, årsränta är f.n. 10,05 % till 21,20 % (2023-05-30). Återbetalningstid 1 - 15 år. Baserat på ett lån om 220 000 kr återbetalat under 12 år, nominell ränta 9,85%, uppläggningsavgift 395 kr betalar du 2 615 kr i månaden vid betalning med e-faktura, effektiv ränta är 10,35 % och totalt belopp att betala är 376 536 kr. För fullständiga villkor klicka här.