renovera-bygga-hus.jpg
Vad vill du förverkliga?

Upptäck fördelarna med ett privatlån från re:member.

Läs mer

Bygga hus: Checklista

Det är mycket att tänka på när du ska bygga hus och det är många beslut som ska fattas. Här följer en checklista som ger dig en överblick över de olika stegen när du ska bygga hus, från köp av tomt till inflyttning.

Köpa tomt

Föredrar du söderläge med sol hela dagen eller vill du hellre njuta av kvällssolen? När du köper tomt, kontrollera med kommunen var på tomten du får bygga hus och vilka regler som gäller för övrigt. Kontrollera också att det går att få fram el och vatten till huset. Och hur är det med utsikten och insynen?

Val av hustyp

Ska ditt nya hus vara ett enplans vinkelhus eller ett tvåplanshus i herrgårdsstil? Putsad fasad på stengrund eller gult trähus med vita knutar? Möjligheterna är oändliga! Om du väljer ett kataloghus hjälper hustillverkaren till med planlösningen, som ofta kan anpassas precis efter dina önskemål. Ska du bygga hus i lösvirke är det en bra idé att ta hjälp av en byggkonsult, för det är många detaljer att ta hänsyn till.

Bygglov

Innan du börjar bygga hus måste du ha ett bygglov från kommunens byggnadsnämnd. Ansökan ska vara skriftlig och innehålla ritningar och övriga handlingar som kommunen behöver för att kunna fatta beslut. Vanligtvis ska din ansöka även innehålla förslag på vem som ska vara kontrollansvarig. Du ska få bygglovsbeslutet senast 10 veckor efter att din ansökan blev komplett. Om byggnadsnämnden behöver mer tid för att utreda ditt ärende kan det ta längre tid, men inte mer än 20 veckor totalt. Läs mer om bygglov på Boverkets hemsida.

Ha alla avtal på plats

För att byggprocessen ska gå smärtfritt är det viktigt att ha alla avtal på plats. Om du valt ett prefabhus hjälper hustillverkaren vanligtvis till med alla papper som ska skrivas under, inkl. bygglovshandlingar. Gå igenom kontraktet punkt för punkt innan du skriver under.

Finansiering av hus

När du ansöker om bolån är det viktigt att den kalkyl du presenterar för banken är så korrekt som möjligt. Då ökar dina chanser att få lånet beviljat.

Uppfyll husdrömmen  

Att bygga hus är ett stort projekt, så bli inte förvånad om det dyker upp kostnader som du inte räknat med. Då kan det vara bra att ha ett privatlån i reserv. re:member erbjuder privatlån på upp till 500 000 kronor med upp till 15 års återbetalningstid.

Att ansöka om ett privatlån från re:member är enkelt och du får svar snabbt. Med vår lånekalkyl kan du se hur mycket du kan låna. Välj önskat lånebelopp och önskad avbetalningstid så visas månadskostnaden automatiskt.

Ansök om re:member privatlån 

re:member privatlån: Baserat på ett lån om 100 000 kr återbetalat under 5 år, nominell ränta 7,95%, uppläggningsavgift 395 kr betalar du 2 033 kr i månaden vid betalning med e-faktura, effektiv ränta är 8,43 % och totalt belopp att betala är 121 995 kr. Kreditgivare: Entercard Group AB (org. nr. 556673-0585) 105 34 Stockholm. Företaget står under tillsyn av Finansinspektionen. För fullständiga villkor klicka här.