renovera-badrum.jpg
Vad vill du förverkliga?

Här är privatlånet för dig som ska renovera.

Ansök idag

 

 

Drömmer du om ett nytt och fräscht badrum?

Det är mycket att tänka på när man planerar ett badrum, så det kan vara en bra idé att ta hjälp av ett proffs redan på planeringsstadiet. re:member har talat med David Menvall, varuhuschef på K-rauta Eklanda i Göteborg, som har mer än tio års erfarenhet av badrumsinredning.

Vad är det viktigaste att tänka på när man ska renovera badrum?

Ta god tid på dig för planeringen. Det handlar om mycket pengar och det är viktigt att det blir rätt när man har med vatten och tätskikt att göra. Underarbetet är den största utmaningen.

Den som vill ha tips på design brukar jag råda att välja en tidlös stil. Vitt, svart, grått, ek, funkar alltid. 

Badrummet använder man ju dagligen och man byter inte ut det så ofta, så därför tycker jag att det är viktigt att man trivs i det om 5 år.

Vilka är de största trenderna inom badrum just nu?

Att kombinera egna möbler utifrån färdiga stommar. Många av dagens produkter kan man anpassa både i färg och material och så att de passar tillgängliga ytor. Bänkskivor med fristående handfat är populärt, som Noro lifestyle concept eller hafa eden. Och både bänkskivan och stommen ska gärna vara tunn.

Tunt och tidlöst alltså?

Ja, ta till exempel Cello Extendia och Cello Trend, som båda är trendiga kvalitetsmöbler som vi säljer mycket av. När det gäller material och färger skulle jag säga matt vit, ek – och svarta handfat. En annan tydlig trend är att välja samma stil i badrummet och köket så att de går mer i hand i hand.

Få hjälp av en Personal Shopper – helt gratis

På K-rauta kan du boka ett möte med en Personal Shopper som hjälper dig att planera din badrumsrenovering. Det är helt gratis och du får smarta råd och hjälp med att välja material, färger, badrumsporslin etc. Ett tips inför besöket är att fota av ditt badrum från flera olika vinklar. Ta även med mått och gärna en skiss med markeringar för avlopp, rör och andra installationer. Du kan boka mötet direkt på närmaste K-rauta varuhus.

Guide – så här lyckas du med din badrumsrenovering

Börja med att välja stil

Titta i inredningstidningar, googla på badrumsmiljöer, besök några badrumsbutiker. Leta efter material, badrumsporslin och andra inredningsdetaljer som passar den stil du är ute efter. Anteckna kostnaden för de olika alternativen så att du har ett bra underlag inför ditt slutliga val. Priset kan variera mycket mellan olika märken och material.

Gör en budget för hela renoveringen

Badrummet är det dyraste rummet att renovera och ett lyxigt badrum kan kosta väldigt mycket. Vad prislappen hamnar på i slutänden beror först och främst på storleken på rummet och de material du väljer, men även priset för arbetet kan variera en hel del. Därför ska du alltid ta in offerter från flera hantverkare innan du bestämmer dig. En liten tröst är att badrumsrenovering omfattas av reglerna för ROT-avdrag, vilket betyder att du endast betalar för halva arbetskostnaden.

Det här kan du göra själv när du ska renovera badrum

Ta bort badkar, duschvägg, möbler/hyllor, ta bort kakel och riva väggar. Rivningen är den största besparingen du kan göra, men prata med företaget som ska utföra renoveringen så att du inte river för mycket. Om du är händig kan du även montera nya skivor på golv/väggar och sätta kakel.

Det här ska du inte göra själv:

  • Installera el. Samtliga eljobb i badrum måste utföras av behörig elektriker

  • Koppla ur rör till toalett, tvättställ, dusch och badkar

  • Installera VVS. Ska utföras av behörig installatör som följer branschreglerna Säkert Vatten

  • Montera nytt tätskikt. Ska utföras av våtrumsbehörig person som följer anvisningar/regler från Byggkeramikrådet och GVK

  • Montera golvbrunn (källa: Vi i villa)

Anlita hantverkare

Ta in offerter från flera företag och se till att ni är överens om alla detaljer innan arbetet påbörjas. Efter renoveringen är hantverkaren skyldig att lämna ett våtrumsintyg som bekräftar att arbetet utförts enligt gällande regler. Detta är viktigt, inte minst för att det annars finns risk för att hemförsäkringen inte gäller.

Delbetala material och badrumsinredning

Om du vill delbetala materialet till ditt badrum så kan ett privatlån från re:member vara ett alternativ. Att ansöka om ett privatlån hos re:member är enkelt. Du kan låna från 10 000 till 500 0000 kronor och du bestämmer själv vad du ska använda pengarna till. Du får svar direkt och din ansökan är inte bindande. 

Använd gärna vår lånekalkyl så kan du enkelt se hur mycket du kan låna och vilka räntor som gäller. Ansök om re:member privatlån här. 

Lycka till med din renovering av badrummet!

re:member flex:  Årsavgift 0 kr. Aviavgift vid e-faktura 0 kr (pappersfaktura 39 kr). Årsräntan sätts individuellt och är 9,74 % - 24,74 % (2022-01-01), rörlig. Vid en utnyttjad kredit på 20 000 kr är den effektiva räntan 14,67 % vid betalning med e-faktura. Det sammanlagda belopp som ska betalas är 21 506 kr (avbetalningsbelopp i snitt 1 792 kr/mån). Det sammanlagda beloppet och den effektiva räntan är uträknade utifrån ett exempel där krediten är återbetald på 12 månader, årsräntan är 17,24 %, att 39 räntefria dagar utnyttjas samt att krediten nyttjas utan avgift för kontantuttag och pappersfaktura.

Kontantuttag kostar 3 % av uttaget belopp, dock lägst 35 kr per uttag. Valutaväxlingspåslag är 1,75 % på valutakursen. Betalas inte hela kontoskulden på en gång ska kontoskulden återbetalas genom månadsvisa betalningar om lägst 3 %. Inbetalningsbeloppet är dock lägst 200 kr, men högst skulden på kontot. Avtalet gäller tillsvidare och ångerrätt gäller. För fullständiga villkor tryck här.

Kreditgivare: Entercard Group AB (org nr 556673-0585) 105 34 Stockholm. Företaget står under tillsyn av Finansinspektionen.