hus-i-spanien.jpg
Vad vill du förverkliga?

Upptäck fördelarna med ett privatlån från re:member.

Läs mer

6 tips för dig som funderar på att köpa hus i Spanien

Drömmer du om att köpa en lägenhet eller ett hus i Spanien? Här följer lite information som är bra att känna till om du funderar på att köpa hus i Spanien:

  • Efter mer än tio år med låga priser på den spanska bostadsmarknaden tycks priserna vara på väg uppåt igen. Huspriserna förväntas stiga med ca 6 procent under 2016 enligt Servihabitat, den största fastighetsförmedlaren i Spanien (Caixa Bank-gruppen). Om prognosen stämmer kan det löna sig att investera i en bostad i Spanien nu, innan priserna stiger ytterligare.
  • Se till att du har finansieringen klar innan du åker på en visningsresa så att du vet att du kan genomföra köpet när du hittat din drömbostad. Var uppmärksam på att områden med många lediga objekt kan vara ett tecken på att allt inte står rätt till.

  • I Spanien är det ovanligt med budgivning. Istället säljs bostaden till den köpare som är beredd att betala det pris som säljaren begär, eller det lägre pris som man kommit överens om efter förhandling.
  • Vanligtvis kan du inte låna pengar i en svensk bank med den spanska fastigheten som säkerhet. Däremot kan du belåna en bostad i Sverige för att köpa hus i Spanien. Du kan även låna pengar till ditt fastighetsköp genom en spansk bank.

  • I Spanien tillkommer flera olika kostnader utöver själva köpeskillingen, bland annat skatter, notariekostnader och registreringsavgift. Räkna med ca 10-13 procent utöver köpeskillingen. Du måste dessutom betala en handpenning på 10 procent på avtalat pris. Försäkra dig om att alla papper är i ordning innan köpet, så att du inte hamnar i en besvärlig situation efteråt.

  • I Spanien har en mäklare inte samma ansvar som i Sverige, därför är det vanligt att både säljaren och köparen anlitar en jurist i samband med köpet. Välj en mäklare som du känner att du kan lita på. Skulle mäklaren gå i konkurs innan köpet är klart riskerar du att förlora handpenningen.

Om du vill köpa hus i Spanien kan du få hjälp till en del av finansieringen med ett privatlån från re:member. Du kan låna upp till 500 000 kronor utan säkerhet och använda pengarna till vad du vill. Med vår lånekalkyl kan du se hur mycket du kan låna. Ange återbetalningstid och önskat lånebelopp så visas månadskostnaden automatiskt. Ansök om re:members privatlån här och få svar direkt.

Ansök om re:member privatlån 

re:member privatlån: Baserat på ett lån om 100 000 kr återbetalat under 5 år, nominell ränta 7,95%, uppläggningsavgift 395 kr betalar du 2 033 kr i månaden vid betalning med e-faktura, effektiv ränta är 8,43 % och totalt belopp att betala är 121 995 kr. Kreditgivare: Entercard Group AB (org. nr. 556673-0585) 105 34 Stockholm. Företaget står under tillsyn av Finansinspektionen. För fullständiga villkor klicka här.