forbattra-din-privatekonomi.jpg
Vad vill du förverkliga?

Upptäck fördelarna med ett privatlån från re:member.

Läs mer

Bästa sätten att förbättra din privatekonomi

Har du svårt att få pengarna att räcka till? Försvinner lönen lika snabbt som den kommer in på kontot? Då kan det var en klok idé att se över din privatekonomi, lägga upp en budget och ta reda på vad du kan spara in på, vad du har råd med och hur du kan skapa bättre ekonomiska förutsättningar för dig själv. Här får du tips och råd på hur du förbättrar din privatekonomi. 

Vad är privatekonomi?

Privatekonomi inkluderar alla privata inkomster, utgifter, skulder och tillgångar i ditt hushåll. Du har inkomster i form av lön, bidrag, studiestöd, pension, föräldrapenning och avkastning från olika investeringar. Till dina utgifter hör till exempel kostnader för din bostad (hyra, el, värme), försäkringar, mat- och klädinköp, bensin, läkarbesök och liknande. Skulder kan bestå av bolån, billån eller andra privatlån, medan tillgångar kan vara bostaden du har köpt. 

För att upprätthålla en bra privatekonomi behöver dessa belopp vara i symbios med varandra och skapa en bra balans. Utgifterna får inte vara högre än inkomsterna och skulderna ska alltid hållas så låga som möjligt, för att ekonomin ska gå runt. Helst ska du ha möjlighet att spara lite varje månad, så att du har en buffert om någonting oförutsett skulle hända.

Så förbättrar du din privatekonomi

Ibland kan det vara svårt att få privatekonomin att gå ihop. Många lockande inköp kan snabbt förstöra planeringen och plötsligt vet du inte hur du ska klara dig till nästa lön. Här är några saker du kan tänka på för att förbättra din privatekonomi.

  • Lägg upp en budget

Det första du behöver göra för att förbättra din ekonomi är att kartlägga alla dina inkomster och utgifter. Du behöver titta på vad du lägger pengar på och sedan fördela dina medel rätt – du måste med andra ord lägga en budget. Hur mycket får du in varje månad, vilka utgifter är viktigast (boende, mat, försäkringar) och vad har du råd med utöver detta? Genom att lägga en budget får du en bra överblick över hur din ekonomiska situation ser ut och kan enkelt följa din planering och på så vis aldrig riskera att plötsligt stå utan pengar.

  • Minska dina utgifter

Spontanshoppar du på nätet lite då och då? Har du svårt att hålla dig till handlingslistan när du går och handlar mat? Det är vanliga beteenden som lätt kan ställa till det i ekonomin. Försök minska dina onödiga utgifter i så stor utsträckning som möjligt, så kommer du att märka stor skillnad. Bestäm dig för ett köpstopp på till exempel kläder, godis eller annat som du ofta köper på impuls. Du kan även se över dina räkningar och minska dina kostnader för vissa tjänster – du kan till exempel pressa ditt elpris och spara några hundralappar varje månad.

  • Spara pengar

Det är svårt att spara pengar om det inte finns tillräckligt för att betala räkningarna, men så fort du har minskat dina utgifter kommer du märka att det plötsligt finns pengar över. Se till att spara dessa pengar, antingen på ett privat sparkonto eller till exempel genom att investera dem i en fond som kan få dem att växa. Tänk på att sparande gärna ska ske långsiktigt och att du ska kunna plocka ut pengarna när du behöver dem i framtiden, inte nästa månad när du köpt lite för mycket igen.

  • Håll koll på dina räkningar

Ett annat bra sätt att hålla ordning på privatekonomin är att alltid ha stenkoll på räkningar och fakturor. Om du glömmer bort fakturor eller viktiga utgifter kan det lätt leda till påminnelseavgifter, inkassoutgifter och i värsta fall betalningsanmärkningar. Sätt upp ett bra system för att ta emot fakturor, lägga in dem för betalning och arkivera dem, så slipper du problem som uppstår vid en eventuell glömd faktura.

  • Samla dina lån

Har du många små lån och krediter med olika räntor? Om du samlar dina lån har du både möjlighet till en lägre månadskostnad och får även en mer översiktlig ekonomi i och med att du endast får en faktura. Samlingslån är också ofta mer fördelaktiga för din privatekonomi än små snabblån med skyhöga räntor.

Hos re:member kan du ansöka om ett privatlån på upp till 500 000 kr för att samla dina lån. Läs mer här.

Har du behov av att samla lån?

Ett samlingslån är ett sätt att lösa små krediter, men du ska alltid vara helt säker på att du verkligen är i behov av ett lån innan du ansöker. Ibland behöver man låna pengar – kylskåpet kanske går sönder eller bilen måste på akut service – men du ska aldrig låna pengar om du inte är helt säker på att du kommer kunna betala tillbaka skulden i tid. Om du inte klarar av att hantera dina avbetalningar kan ett lån vara förödande för hela din privatekonomi, även om syftet från början var att hjälpa dig. Så tänk igenom dina ekonomiska beslut noga och gör ingenting förhastat, så blir det enklare att upprätthålla en bra privatekonomi.

re:member privatlån: Räntan är rörlig och bestäms individuellt, årsränta är f.n. 6,35 % - 21,35 % (2023-05-30). Återbetalningstid 1 - 15 år. Baserat på ett lån om 220 000 kr återbetalat under 12 år, nominell ränta 9,85%, uppläggningsavgift 395 kr betalar du 2 615 kr i månaden vid betalning med e-faktura, effektiv ränta är 10,35 % och totalt belopp att betala är 376 536 kr. För fullständiga villkor klicka här.