guide-lana-pengar.jpg
Vad vill du förverkliga?

Upptäck fördelarna med ett privatlån från re:member.

Läs mer

Låna pengar? Få svar på alla dina frågor här!

Som privatperson är det vanligt att låna pengar till att köpa bostad, bil, båt och mycket annat. Funderar du på att ta ett lån? Vi har samlat ihop massor med bra tips och råd till när du ska låna pengar. Allt från vad skillnaden mellan olika lånetyper är, hur ränta fungerar, hur du går tillväga för att ansöka om ett lån och mycket mer. Vi guidar dig genom lånedjungeln.

Fyra olika sätt att låna pengar

De flesta av oss hamnar någon gång i livet i situationen att vi behöver låna pengar. Vilken typ av lån som är att föredra beror på vad du ska ha pengarna till och hur mycket pengar du behöver låna. Här följer en kort beskrivning av fyra olika sätt att låna pengar.

Banklån

Att ta ett banklån är det vanligaste sättet att låna pengar för den som har en fast inkomst och behöver låna ett större belopp, till exempel för att renovera en bostad eller köpa en bil. Vid mycket stora lån som bostadslån är återbetalningstiden lång, ofta minst 50 år, och räntan låg, medan konsumtionslån, även kallat blancolån eller privatlån, vanligtvis ska betalas inom max 15 år.

Kreditkort

Kreditkort kan vara ett alternativ när du behöver låna en mindre summa under kort tid. När du handlar på kredit med ett kreditkort får du vanligtvis betala mer i ränta än om du tar ett banklån. Att låna pengar med hjälp av ett kreditkort kan vara smidigt och bra så länge du håller kreditkortsskulden på en låg nivå.

Sms-lån

Sms-lån bör du under alla omständigheter undvika på grund av den ofta extremt höga räntan. Många sms-lån beviljas helt utan kreditprövning och riktar sig till människor som inte har en fast inkomst eller har haft ekonomiska problem och som därför har svårt att få ett vanligt lån.

Låna pengar från släkt och vänner

Att låna pengar från en kompis eller någon i familjen har de flesta av oss gjort någon gång. Det har förstås fördelar. Om det rör sig om ett mindre belopp behöver du vanligtvis inte betala någon ränta alls eftersom lånet ges i förtroende. Baksidan är att relationen er emellan kan skadas om du skulle få problem med att betala tillbaka pengarna inom den överenskomna tiden.

Vilket av ovanstående alternativ du än väljer, tänk på att aldrig låna mer pengar än du behöver och försök alltid att betala tillbaka lånet så fort som möjligt.

Konsekvenser vid att låna pengar när du har skulder

Att hamna i ekonomiska svårigheter är jobbigt, inte minst om man har huslån eller andra höga fasta utgifter. Har du dessutom tvingats prioritera dina utgifter eller missat att betala en räkning i tid och fått en betalningsanmärkning kan det få många konsekvenser. Här följer några av dem:

Banken kanske säger nej

Om du har en betalningsanmärkning kan det vara svårare att få ett lån beviljat. Många banker säger blankt nej direkt. Andra är mindre restriktiva. Förmodligen får du betala mer i ränta. Detta beror på att banken vill ha en kompensation för att de tar en högre risk när de lånar ut pengar till en person som har betalningsanmärkning.

Observera att re:member inte erbjuder privatlån till någon med en betalningsanmärkning.

Svårt att få en lägenhet

De flesta fastighetsägare gör en kreditprövning innan de skriver kontrakt med en ny hyresgäst. Här kan lösningen i vissa fall vara att göra en deposition, det vill säga betala några månadshyror i förväg och på så sätt minska hyresvärdens oro för att du inte ska klara av att betala hyran i tid.

Du kan inte teckna ett mobilabonnemang

Ja, så är det – telebolagen tar också en kreditupplysning på dig. Om du har en betalningsanmärkning finns risken att du får nöja dig med att köpa kontantkort till telefonen, vilket blir betydligt dyrare, särskilt om du ringer mycket.

Du kan inte hyra bil

Även biluthyrningsföretagen är restriktiva när det gäller betalningsanmärkningar, så chansen att du kan hyra en bil är minimal så länge anmärkningen finns kvar hos kreditupplysningsföretagen, det vill säga i tre år från det att den registrerades.

Du kan få låna pengar trots att du tidigare har haft en betalningsanmärkning

I många fall kan du få ett lån beviljat trots att du har haft betalningsproblem tidigare i livet men nu har kontroll på din ekonomi. re:member erbjuder privatlån från 10 000 till 500 000 kronor utan säkerhet.

För att få ett lån beviljat hos oss måste du först och främst ha fyllt 18 år, ha en fast inkomst och inga registrerade betalningsanmärkningar. Du måste också ange syftet med lånet. Vilken ränta du kan få avgörs av flera faktorer, såsom lånebelopp, önskad återbetalningstid och din aktuella ekonomiska situation (din inkomst, fasta utgifter, övriga skulder m.m.)

Läs mer om lån trots betalningsanmärkningar.

Låna pengar med säkerhet och låna pengar utan säkerhet. Vad är skillnaden?

Låna pengar med säkerhet

När du lånar ett större belopp kräver vanligtvis banken att du ställer någon form av säkerhet (pant) för lånet, till exempel din bostad eller annan egendom. Detta innebär att det du ställer som säkerhet kan tillfalla banken om du inte skulle klara av att betala tillbaka pengarna.

Ett lån med säkerhet innebär en mindre risk för banken och därför är räntan vanligtvis lägre än för ett lån utan säkerhet. Men det innebär en större risk för dig som låntagare eftersom banken kan tvinga dig att till exempel sälja din bostad om du inte klarar av att betala tillbaka lånet enligt lånevillkoren.

Låna pengar utan säkerhet

Ett lån utan säkerhet, även kallat blancolån eller privatlån, är mindre komplicerat. Du ansöker om lånet och förbinder dig att betala tillbaka pengarna enligt en fastställd avbetalningsplan tills lånet är återbetalt till fullo. 

Fördelen med ett lån utan säkerhet är att du inte behöver ha några större tillgångar för att få ett lån beviljat. Vanligtvis räcker det med att du har en fast inkomst och en ordnad ekonomi. Ansökningsprocessen och handläggningstiden hos re:member är trygg och smidig, och du får snabbt svar på din ansökan.

Läs även om att låna pengar snabbt här.

Låna pengar till en låg ränta

Räntan är kostnaden för att låna pengar så därför vill man låna pengar till lägsta möjliga ränta. Räntan anges vanligen som en procentandel per år av lånebeloppet. När man funderar på att teckna ett lån stöter man ofta på begreppen effektiv och nominell ränta, men vad betyder de egentligen och vad är skillnaden mellan dem?

Nominell ränta

Den nominella räntan är den avtalade räntan på lånet, det vill säga den faktiska räntan som långivaren anger. Om räntan på bostadslånet är fyra procent är det den nominella räntan.

Effektiv ränta

Den effektiva räntan är den nominella räntan plus alla avgifter som du måste betala i samband med lånet. Regelbundna avgifter är etableringsavgift, uppsägningsavgift och depositionsavgift. Effektiv ränta är vad du faktiskt betalar för lånet som helhet, och inte bara lånebeloppet.

Med re:member privatlån får du en individuell ränta på mellan 4,95 % till 19,95 %. Vilken ränta du erbjuds beror bland annat på din kreditvärdighet och hur din ekonomi ser ut. 

Rörlig eller bunden ränta?

Avtalar du och banken om en fast ränta så gäller den räntan under hela lånetiden. Med rörlig ränta kan procentsatsen som du ska betala gå upp eller ner och kanske svänga fram och tillbaka flera gånger under lånetiden. Svängningarna beror på att lånet styrs av marknadsräntan eller något index, till exempel STIBOR eller LIBOR. Fördelen med att binda räntan är tryggheten – att du hela tiden vet exakt hur stor utgift du har för lånet. Fördelen med rörlig ränta är att dina räntekostnader kan minska och även att den ofta är något längre än den fasta räntan. Samtidigt får du dock leva med ovissheten ifall räntan kommer att gå upp.

Låna pengar tryggt hos re:member

Ett privatlån utan säkerhet från re:member kan vara ett bra alternativ om du har många dyra smålån eller kreditkortsskulder. Genom att samla lånen i ett och samma lån kan du vanligtvis minska dina månadskostnader.

Om du har fyllt 18 år och har en fast inkomst kan du ansöka om ett lån. re:member erbjuder privatlån från 10 000 upp till 500 000 kronor utan säkerhet och du bestämmer själv vad du ska använda pengarna till. Lånet har en fast avbetalningsplan med månadsvisa betalningar som hjälper dig att få en bättre översikt över din ekonomi.

Vilken ränta du erbjuds avgörs av flera faktorer, såsom lånebelopp, önskad återbetalningstid och din aktuella ekonomiska situation. Du får svar snabbt och din ansökan är inte bindande.

Innan du ansöker kan du enkelt se din beräknade månadskostnad med vår lånekalkyl. Ange önskat lånebelopp och återbetalningstid så ser du direkt vad månadskostnaden blir vid olika räntesatser.

Så snart din låneansökan blivit godkänd skickar vi ett låneavtal med alla uppgifter. När du skrivit under låneavtalet och skickat in till oss får du pengarna utbetalda inom 3-5 bankdagar.

Ansök om ett privatlån från re:member här.

re:member privatlån: Räntan är rörlig och bestäms individuellt, årsränta är f.n. 6,35 % - 21,35 % (2023-05-30). Återbetalningstid 1 - 15 år. Baserat på ett lån om 220 000 kr återbetalat under 12 år, nominell ränta 9,85%, uppläggningsavgift 395 kr betalar du 2 615 kr i månaden vid betalning med e-faktura, effektiv ränta är 10,35 % och totalt belopp att betala är 376 536 kr. För fullständiga villkor klicka här.