vad-betyder-kreditprovning.jpg
Vad vill du förverkliga?

Upptäck fördelarna med ett privatlån från re:member.

Läs mer

Kreditprövning, vad betyder det egentligen?

När du ansöker om ett lån är långivaren skyldig att göra en kreditprövning för att kontrollera att du har ekonomiska förutsättningar att betala tillbaka lånet. Men hur går en kreditprövning till egentligen? Det reder vi ut i den här lilla artikeln.

Kreditprövning och kreditupplysning är två ord som ofta förekommer i samband med att någon tar ett lån. En kreditprövning är en analys av din allmänna betalningsförmåga, medan en kreditupplysning är information om dina inkomster, eventuella skulder och betalningsanmärkningar. Den vanligaste orsaken till att en kreditprövning genomförs är att någon har ansökt om ett lån eller någon annan form av kredit, till exempel ett kreditkort.

Vem har information om min ekonomiska situation?

I utvecklade länder har i stort sett alla ekonomiskt aktiva människor ett kreditbetyg. I Sverige har kreditupplysningsföretagen betygsatt nära 7,6 miljoner personer över 18 år utifrån deras betalningsanmärkningar, inkomster, skulder och fastighetsinnehav. Dessa uppgifter inhämtas från Skatteverket.

Hur räknar de ut mitt kreditbetyg?

Syftet med en kreditprövning är som sagt att göra en bedömning av din allmänna betalningsförmåga. Kreditupplysningsföretagen använder sig av kreditbetyg för att se vem som statistiskt sett är minst sannolik att missköta sina åtaganden och vice versa. Tanken med kreditbetyget är att undvika att bevilja krediter till dem som inte klarar av att betala sina räntor och amorteringarna.

Kreditbetyget sätts vanligtvis med en skala från 0 till 100 men även andra varianter förekommer. Betyget bestäms utifrån ekonomiska förhållanden såsom taxerad inkomst och förekomsten av betalningsanmärkningar men även bostadsförhållanden och ålder ingår i beräkningen.

Läs också vår artikel om kreditvärdighet här.

Vilka uppgifter finns med i en kreditupplysning?

De vanligaste uppgifterna som kreditupplysningsföretagen registrerar om privatpersoner är:

  • Namn, personnummer och adress. Uppgifterna hämtas från Statens personadressregister (SPAR).

  • Inkomst och innehav av fastighet. Uppgifterna hämtas från Skatteverkets skatteregister och fastighetstaxeringsregister.

  • Betalningsanmärkningar, obetalda skatter och avgifter eller misslyckade utmätningsförsök. Sådana uppgifter hämtas från Kronofogdemyndigheten.

Vem kan ta en kreditupplysning på mig?

Enligt Kreditupplysningslagen måste den som beställer en kreditupplysning ha ett legitimt behov av informationen, till exempel en bank som ska låna ut pengar, en hyresvärd som ska teckna kontrakt med en ny hyresgäst eller ett telefonbolag som ska registrera ett mobilabonnemang för en ny användare.

Så här förklarar Datainspektionen begreppet ”legitimt behov”:

”Att den som begär en kreditupplysning om en privatperson ska ha ett legitimt behov innebär att han eller hon ska ha ingått ett kreditavtal eller vara på väg att ingå ett kreditavtal med den omfrågade eller att han eller hon i övrigt har anledning att göra en ekonomisk riskbedömning beträffande den omfrågade.”

Hur länge finns uppgifterna kvar i registren?

I Sverige regleras detta av Kreditupplysningslagen. Den säger att uppgifter om privatpersoners betalningsanmärkningar ska tas bort från registren senast tre år efter den dag då anmärkningen tillkom.

Uppgifter om misskötta kontokortsskulder finns kvar i två år räknat från den dag kreditavtalet sades upp.

Läs också vår artikel med tips på hur du gör en amorteringsplan här.

Hur vet jag vem som har tagit en kreditupplysning på mig?

Enligt svensk lag ska en kreditupplysningskopia skickas till den person som upplysningen avser. Av kopian ska det framgå vilken information som har lämnats ut, vem som beställde kreditupplysningen och för vilket ändamål.

Om kreditupplysningen innehåller oriktiga eller missvisande uppgifter är kreditupplysningsföretaget skyldigt att skicka en rättelse till de som under det senaste året har tagit del av uppgifterna.

Kan jag ta en kreditupplysning på mig själv?

Ja, du har rätt att en gång per år gratis få ett sådant registerbesked. Begäran gör du skriftligen direkt till kreditupplysningsföretaget. Begäran ska vara egenhändigt undertecknad. Om du beställer fler besked kan företaget ta ut en skälig avgift.

Kreditprövning vid ansökan om privatlån

Du kan utgå från att alla banker och finansbolag tar en kreditupplysning på dig när du ansöker om ett lån. Om du har en betalningsanmärkning är det svårare att få ett lån beviljat.

Privatlån från re:member

re:member erbjuder privatlån på upp till 500 000 kronor med en återbetalningstid på upp till 15 år. Räntan bestäms individuellt och kommer att ligga inom spannet 4,95 % - 19,95 %. Vilken ränta du får avgörs av kreditprövningen som vi gör när du ansöker.

Med vår lånekalkyl kan du enkelt se vad månadskostnaden blir för lånet. Välj lånebelopp och önskad återbetalningstid så visas månadskostnaden vid olika räntesatser.

Ansök om re:member privatlån 

re:member privatlån: Räntan är rörlig och bestäms individuellt, årsränta är f.n. 10,05 % till 21,20 % (2023-05-30). Återbetalningstid 1 - 15 år. Baserat på ett lån om 220 000 kr återbetalat under 12 år, nominell ränta 9,85%, uppläggningsavgift 395 kr betalar du 2 615 kr i månaden vid betalning med e-faktura, effektiv ränta är 10,35 % och totalt belopp att betala är 376 536 kr. För fullständiga villkor klicka här.