lan-for-unga.jpg
Vad vill du förverkliga?

Upptäck fördelarna med ett privatlån från re:member.

Läs mer

Lån för unga

Varför är det så svårt att få beviljat ett lån för unga? I den här artikeln ska vi försöka förklara varför så många unga människor får avslag på sin låneansökan. För de flesta är 20-årsåldern den tid i livet då man har störst möjlighet att prova på nya saker och utforska världen. Men samtidigt är det en tid då man har ont om pengar och därför inte alltid kan förverkliga sina drömmar.

Allt fler unga ansöker om lån

Många unga vill ta ett lån för att förverkliga en dröm, som att resa jorden runt eller studera utomlands. Anledningen till att unga ansöker om ett lån är gärna att de inte jobbat så länge och därför inte har något sparkapital.

Unga människor i åldern 18-25 år är den grupp låntagare som ökar mest. Men det är samtidigt den grupp där flest får avslag på sin låneansökan.

Orsaken till att allt fler unga tar lån kan vara att man bara har haft sig själv att tänka på när man bodde hemma, och sedan behållit det synsättet när man flyttade hemifrån. För att behålla sin levnadsstandard är det många unga som tar lån utan att ha tillräckliga kunskaper om privatekonomi. Men höga räntor kan leda till att livet som vuxen börjar med att man får svårt att klara av sina åtaganden och i värsta fall till betalningsanmärkningar. Konsekvensen blir då att man får skjuta andra drömmar, som att köpa egen bostad eller studera utomlands, på framtiden.

Fast inkomst

Ett privatlån är ett lån utan säkerhet, vilket betyder att du inte behöver ställa någon säkerhet för lånet, till exempel i form av en bostad. Däremot kräver långivaren vanligtvis att du har en fast inkomst. Därför kan det vara svårt att få lån för unga, eftersom många unga människor bara har ett helg- eller deltidsjobb.

Det här lånar unga människor till

  • Resor: Många vill resa så mycket som möjligt innan vuxenlivet börjar, med karriär och barn. Att backpacka i exotiska länder är fortfarande lika populärt bland unga.

  • Studier: Att studera utomlands är populärt. Många unga väljer att studera i ett land i Europa med ett liknande utbildningssystem som i Sverige, till exempel England eller Danmark, vilket gör att det blir lättare att tillgodoräkna sig utbildningen när man kommer hem. Andra vill komma så långt bort från Sverige som möjligt och väljer att studera i till exempel Australien, Japan eller USA.

  • Bil: När man har klarat uppkörningen och körkortet dimper ner i brevlådan vill man förstås skaffa sig en egen mc eller bil. Har man inte lyckats spara ihop tillräckligt med pengar på egen hand så ligger det nära tillhands att ta ett lån för att köpa bil.

  • Egen bostad: Att flytta hemifrån kan vara både skrämmande och roligt. Och möbler måste man ha oavsett om man hyr eller har köpt sin lägenhet. Då kan det behövas lite extra pengar.

Tips till dig som är ung och vill ansöka om lån 

Här följer några tips till dig som är ung och funderar på ta ett lån eller beställa ett kreditkort:

  • En bra början för att få ordning och koll på sin privatekonomi är att göra en budget

  • Fundera på hur mycket du vill spara och ta med det i budgeten

  • Bygg upp en buffert till oförutsedda utgifter

  • Låna aldrig mer än du vet att du med lätthet kan betala tillbaka – och gör en betalningsplan

  • Räkna alltid ut hur mycket ett lån kommer att kosta dig i ränta innan du ansöker

  • Betala dina skulder i rätt ordning – betala av det lån som har högst ränta först

re:member privatlån: Räntan är rörlig och bestäms individuellt, årsränta är f.n. 6,35 % - 21,35 % (2023-05-30). Återbetalningstid 1 - 15 år. Baserat på ett lån om 220 000 kr återbetalat under 12 år, nominell ränta 9,85%, uppläggningsavgift 395 kr betalar du 2 615 kr i månaden vid betalning med e-faktura, effektiv ränta är 10,35 % och totalt belopp att betala är 376 536 kr. För fullständiga villkor klicka här.