laneranta.jpg
Vad vill du förverkliga?

Upptäck fördelarna med ett privatlån från re:member.

Läs mer

Låneräntor: Allt du behöver veta

När du tar ett lån kommer du att stöta på ord som ränta och effektiv ränta. Men vad betyder dessa ord egentligen? Och vad är skillnaden mellan dem? Vi hjälper dig att reda ut begreppen.

Vad är låneräntor?

Ränta är priset för att låna pengar, eller med andra ord den ersättning du betalar till en bank eller annan långivare för att du får låna pengar. Räntan anges som en procentsats, vilket innebär att din kostnad för lånet varierar beroende på hur mycket du lånar – och under hur lång tid.  

När du sätter in pengar på banken blir förhållandet det motsatta. Då betalar banken ränta till dig. Detta kallas sparränta eller inlåningsränta.

Att vi har ett system med räntor grundar sig på tanken att den som lånar ut pengar tar en risk och därför bör få ersättning för detta. Räntan är också en kompensation för inflation.

Vad är skillnaden mellan nominell och effektiv ränta?

Den effektiva räntan anger den totala kostnaden för lånet under ett år, det vill säga ränta plus eventuella andra avgifter, till exempel faktureringsavgifter eller årsavgiften för ett kreditkort. Den effektiva räntan talar om hur mycket du faktiskt betalar för lånet.

Styrränta

Styrränta är den ränta som Sveriges Riksbank tar när den lånar ut pengar till bankerna. Eftersom styrräntan påverkar bankernas kostnader påverkar den ofta även den ränta som bankerna tar av sina kunder. För en privatperson blir det därför vanligtvis billigare att låna pengar om Riksbanken sänker styrräntan och dyrare om de höjer den.

Vad är rörlig och fast ränta?

När du tar ett bolån kan du välja att binda räntan under en viss period, till exempel tre, fem eller tio år. Detta innebär att räntesatsen är densamma under hela bindningsperioden och kallas fast ränta. Fördelen med fast ränta är att du inte behöver oroa dig för eventuella räntehöjningar, nackdelen är att den vanligtvis är något högre än den rörliga räntan.

Rörlig ränta innebär att räntesatsen ändras i takt med förändringarna på räntemarknaden. I skrivande stund är den rörliga räntan låg, men den kan variera mycket och innebär därför en större risk för låntagaren.

Om du har ett bolån måste du ta ställning till om du ska ha rörlig eller fast ränta. Innan du väljer rörlig ränta bör du ställa dig frågan: ”Klarar jag av månadskostnaden för lånet om räntan stiger?”

Så här räknar du ut kostnaden för lånet  

Med vår lånekalkyl kan du enkelt se vad månadskostnaden blir för lånet. Välj lånebelopp och önskad återbetalningstid så visas månadskostnaden vid olika räntesatser.

re:member erbjuder privatlån på upp till 500 000 kronor med en avbetalningstid på upp till 15 år. Räntan bestäms individuellt och kommer att ligga inom spannet 4,95 % - 19,95 %. Vilken ränta du får avgörs av kreditbedömningen som vi gör när du ansöker.

Ansök om re:member privatlån 

re:member privatlån: Räntan är rörlig och bestäms individuellt, årsränta är f.n. 6,35 % - 21,35 % (2023-05-30). Återbetalningstid 1 - 15 år. Baserat på ett lån om 220 000 kr återbetalat under 12 år, nominell ränta 9,85%, uppläggningsavgift 395 kr betalar du 2 615 kr i månaden vid betalning med e-faktura, effektiv ränta är 10,35 % och totalt belopp att betala är 376 536 kr. För fullständiga villkor klicka här.