rakna-ut-ranta-pa-lan.jpg
Vad vill du förverkliga?

Upptäck fördelarna med ett privatlån från re:member.

Läs mer

Räkna ut ränta på lån för att få bättre koll på din privatekonomi

Lånemarknaden är inte alltid lätt att förstå. Det finns både räntor och amorteringar att hålla koll på, men om du har god förståelse för hur räntor fungerar, kan du få en bättre privatekonomi. Att kunna räkna ut räntan på ett lån är viktigt för att du ska veta hur mycket din totala skuld blir, så att du vet om du har möjlighet att betala tillbaka lånet i tid. Här får du mer information om räntor, hur du räknar ut räntan och varför det är viktigt att jämföra räntor på lån.

Vad är ränta?

Ränta är en avgift du betalar till långivaren när du tar ett lån. Utöver ränta betalar du även amortering på ett lån, vilket är själva summan du har lånat. Räntan anges i procent på det totala lånebeloppet, vanligtvis sett till ett år, och den kan variera beroende på vilken långivare du använder och hur din ekonomiska situation ser ut. Det finns även olika typer av ränta.

 • Nominell ränta
  Nominell ränta kallas även för årsränta och det är den avgift du betalar till långivaren, som betalning för att du får låna pengar.
 • Effektiv ränta
  Effektiv ränta är den totala och slutgiltiga kostnaden för ditt lån, inklusive nominell ränta, avgifter och eventuella administrativa kostnader. Den effektiva räntan ska du hålla koll på när du jämför och ansöker om lån.
 • Reporäntan
  Reporäntan kallas även styrränta och det är den räntan som bankerna får av Riksbanken när de placerar eller lånar pengar. När reporäntan ändras så ändras därmed även räntan som bankerna kan erbjuda sina kunder.
 • Fast ränta
  Om du har ett lån med fast ränta innebär det att du har samma ränta under hela avtalstiden, oavsett vad som händer med reporäntan. Det brukar kallas att ”binda” sin ränta när man väljer ett avtal med fast ränta. Det kan vara fördelaktigt om reporäntan går upp, men på samma sätt mindre fördelaktigt om den går ner.
 • Rörlig ränta
  Om du har ett lån med rörlig ränta, ändras din ränta i takt med att reporäntan går upp eller ner. Vid ett lån med lång avbetalningstid kan det löna sig att ha rörlig ränta, men på samma sätt är det också en högre risk eftersom du inte vet vad som kommer hända med räntan.

Hur bestäms din ränta?

I Sverige har vi något som kallas fri räntesättning, vilket innebär att banker och låneinstitut själva väljer vilken ränta de vill använda för sina produkter. Räntan baseras på ett antal faktorer – hur mycket du vill låna, hur lång avbetalningstid du behöver och din personliga betalningsförmåga. Långivaren brukar alltid göra en individuell kreditbedömning där de tittar på din ekonomiska situation och vilka möjligheter du har att betala lånet i tid. Här ser banken över din anställning, ditt boende och om du tidigare har haft problem att betala skulder och fakturor i tid. Ju högre kreditvärdighet du har, desto lägre ränta brukar du kunna få.

Hur räknar man ut räntan?

För att alltid ha koll på sina utgifter är det bra att kunna räkna ut sin egen ränta. Ett lån består av ränta, amortering och eventuella administrativa avgifter, och det är den totala summan som blir din månadskostnad. För att räkna ut räntekostnaden kan du använda följande formel:

Lånebeloppet x räntesatsen = din räntekostnad.

Till exempel:

Om du vill låna 200 000 kronor med en årsränta på 6 %, blir lånet enligt formeln:
200 000 x 0,06 = 12 000 – alltså 12 000 kr ränta per år.

Om du sedan vill veta vad din ränta blir per månad, delar du bara årsräntan på 12 månader, vilket i det här fallet blir 12 000 / 12 = 1000 kr per månad.

Om du amorterar mer på ditt lån, det vill säga minskar din aktuella skuld, kommer din ränta att sänkas och du kommer inte behöva betala lika mycket varje månad.

Jämföra räntor på lån

Går du i lånetankar? Då är det viktigt att du kommer ihåg att jämföra olika lån och långivare innan du ansöker. Det finns många olika banker och låneinstitut som erbjuder lån med olika villkor, där vissa är mer fördelaktiga än andra. Kom ihåg att även jämföra räntan och räkna ut exakt hur mycket ditt lån kommer att kosta dig. Känner du att det är en rimlig summa som du har möjlighet att betala tillbaka? Behöver du lånet? Ja, då kan den långivaren vara rätt för dig. Tänk också på att små långivare med snabba utbetalningar ofta har skyhöga räntor och avgifter. Ett sådant lån kan lätt bli nästan dubbelt så dyrt som du tänkt dig, om du inte har koll på räntan innan du ansöker.

Med re:members lånekalkylator kan du enkelt välja belopp, återbetalningstid och sedan se exakt vad ditt lån kommer att kosta dig. re:member gör sedan alltid en individuell kreditbedömning för att sätta din ränta, vilken baseras på din ekonomiska situation.

Läs mer om privatlån från re:member och prova lånekalkylatorn här.

re:member privatlån: Räntan är rörlig och bestäms individuellt, årsränta är f.n. 4,95 % - 19,95 % (2022-01-01). Återbetalningstid 1 - 15 år. Baserat på ett lån om 100 000 kr återbetalat under 5 år, nominell ränta 7,95%, uppläggningsavgift 395 kr betalar du 2 033 kr i månaden vid betalning med e-faktura, effektiv ränta är 8,43 % och totalt belopp att betala är 121 995 kr. För fullständiga villkor klicka här.