Vad vill du förverkliga?

Upptäck fördelarna med ett privatlån från re:member.

Läs mer

Sms-lån och privatlån, vad är egentligen skillnaden?

Många, framför allt unga människor, har lockats ta så kallade sms-lån, eller mobillån som vissa kallar det, sedan denna finansiella tjänst introducerades på den svenska marknaden. Konceptet är enkelt: Skicka ett sms och få pengarna på kontot inom några minuter. Nackdelen för den som tar lånet är att räntan är avsevärt mycket högre än för andra typer av krediter. Målgruppen är ofta yngre människor som snabbt behöver extra pengar på kontot, till exempel under en shoppingrunda på stan. Att lånet behandlas och utbetalas omedelbart är en viktig del av affärsidén. 

Skyhöga räntor för sms-lån

När sms-lånen introducerades i Sverige tog det inte lång tid innan låneformen utsattes för mycket stark kritik av både Konsumentverket och ledande ekonomer. Idén bakom sms-lån är att låna pengar snabbt till hög ränta. Tjänsten marknadsförs som en snabb och enkel lösning utan krav på säkerhet, där det enda man behöver göra är att skicka ett sms. Inom några minuter har man sedan pengarna på sitt konto. Men frågan är om det inte kostar mer än det smakar. I en artikel i Dagens Nyheter beskrivs bland annat ett kreditföretag som erbjuder snabba sms-lån till en effektiv ränta på svindlande 23 707 procent. Redaktionen och Konsumentverket häpnade över denna girighet, vilket även vi läsare gjorde.

Välj hellre ett privatlån än ett sms-lån 

Behöver du extra pengar snabbt? Som tur är finns det ett bra alternativ till de dyra sms-lånen. Låt oss ta en titt på fördelarna med ett privatlån från re:member.

Ett privatlån är ett lån utan säkerhet, vilket betyder att du inte behöver ställa någon säkerhet för lånet, till exempel i form av en bostad. Om du har fyllt 18 år, har en fast inkomst och inga betalningsanmärkningar är du välkommen att ansöka.

re:member erbjuder privatlån med en återbetalningstid på upp till 15 år. Om du till exempel ansöker om att låna 90 000 kronor med en återbetalningstid på fem år blir månadskostnaden 1 733 kronor vid 4,95 % ränta. Totalkostnaden blir därmed 103 627 kronor. Som du ser kan det vara betydligt mer fördelaktigt att välja ett privatlån framför ett sms-lån.

Använd gärna vår lånekalkyl för att se hur mycket du kan låna. Välj önskat lånebelopp och önskad avbetalningstid så visas månadskostnaden automatiskt. På så sätt kan du hitta fram till det alternativ som passar din ekonomi bäst.

Eller ansök ett privatlån direkt här.

re:member privatlån: Räntan är rörlig och bestäms individuellt, årsränta är f.n. 6,35 % - 21,35 % (2023-05-30). Återbetalningstid 1 - 15 år. Baserat på ett lån om 220 000 kr återbetalat under 12 år, nominell ränta 9,85%, uppläggningsavgift 395 kr betalar du 2 615 kr i månaden vid betalning med e-faktura, effektiv ränta är 10,35 % och totalt belopp att betala är 376 536 kr. För fullständiga villkor klicka här.