grekland-for-den-generose.jpg

Grekiska öar för den generöse

Vad är det bästa du kan uppleva på de Grekiska öarna? Att sitta vid rorkulten och höra vågornas fras mot stäven när du för fulla segel glider fram genom en av världens vackraste skärgårdar? Eller är det att luta dig tillbaka i solstolen, smutta lite på drinken och blicka ut över det solnedgångsmättade Medelhavet från akterdäck på ett kryssningsfartyg? Eller du kanske ännu hellre dyker bland vrakdelar och antika skatter i Egeiska havet?

Segla mellan grekiska öar

För dig som seglar är den grekiska ö-världen ett veritabelt paradis! Överallt finner du öar med små mysiga hamnstäder med vitkalkade hus som speglar sig i det turkosblå vattnet, liksom pittoreska fiskelägen som bara kan nås med segelbåt eller katamaran. Det sägs att Grekland har mellan 1200 och 6000 öar, antalet varierar beroende på vilka ö-storlekar som räknas. Nio av tio öar är obedda, så du som vill ha avskildhet behöver inte leta länge för att hitta din egen vik. Vill du å andra sidan alternera solituden och skeppskosten med att se folk, strosa i hamnkvarteren, bunkra och slå dig ned vid en taverna, avnjuta en tallrik grillade skaldjur och ta dig ett glas iskall retsina, så väljer du bara någon av de bebodda öarna.

Läs fler tips för en riktigt drömmig resa till de grekiska öarna här.

Segla din egen båt eller hyr segelbåt eller katamaran! Känner du dig osäker i nya vatten kan du få med dig en erfaren skeppare med lokalkännedom och seglingen kan anpassas efter alla smaker: Runt ö-gruppen Kykladerna ändrar vinden snabbt riktning och styrka, vilket passar dig som gillar utmaningar. 

Tjejer hoppar i vattnet från segelbåt - Betala din resa till den grekiska ö-världen med ett kreditkort från re:member.

Söker du en lugnare och mer avslappnad segling söker du dig till de Joniska öarna eller den Saroniska golfen, där vindförhållandena är mer stabila. 

Kryssa i den grekiska ö-världen och få Italien på köpet

Att kryssa är egentligen att göra flera utlandsresor samtidigt! En 7-dagarskryssning i den grekiska ö-världen utgår till exempel inte sällan från det mytomspunna Venedig, där du på kryssningens första dag kan besöka sevärdheter som Suckarnas bro, Markusplatsen, Dogepalatset och Basilikan. Nästa dag lämnar ni den italienska kusten med sikte på Grekland. Och med tanke på att delar av den grekiska västkusten, liksom flera av dom Grekiska öar, en gång i tiden tillhörde Republiken Venedig, så blir den fortsatta kryssningen på Medelhavets turkosblå vatten verkligen en färd i historiens – och inte minst korsfararnas fotspår.

Nästa morgon vaknar du på Korfu, ön som under historiens gång inte bara varit under besittning av den venetianska republiken, utan också av Frankrike, Ryssland, Turkiet och England. Först 1864 införlivades Korfu med Grekland och idag är ön följaktligen en säregen blandning av kulturer och arkitekturer.Fartyget kryssar sedan vidare ner mot den spektakulära vulkanön Santorini, också den tidigare under venetiansk styre. På Santorini kan du uppleva en av världens vackraste solnedgångar från bergsbyn Oia. Påföljande dag går färden vidare till den trendiga ön Mykonos, känd för sitt chica jetset-liv. På vägen tillbaka till Venedig passerar ni Ravenna, en gång huvudstad i det Västromerska riket. I Ravenna får du inte missa de otroliga mosaiker som minner om detta arv, och inte heller graven som rymmer västvärldens störste författare genom tiderna: Dante Alighieri.

På en vecka hinner du således, förutom Venedig och Ravenna, även med tre grekiska öar och två dagar till havs. Och eftersom vistelsen på ett kryssningsfartyg är en upplevelse i sig går ingen tid förlorad på trista transportsträckor. På fartyget ingår boende, mat, underhållning och ett flertal aktiviteter. Här finns ofta spaanläggning, barn- och ungdomsklubb, flera restauranger, caféer och barer. Att beställa all-inclusive gör också semesterresan i den grekiska ö-världen mer budgetvänlig. Men kom ihåg att det kan vara smart att ta med kontanter när du reser eftersom det kan vara svårt att betala med kort i Grekland.

Här hittar du bra tips för dig som ska resa med barn.

Dyk bland vrakgods och antika skatter i Egeiska havet

Kanske har du hört att Medelhavet är smutsigt och korallreven och fiskarna inte precis de största och mest spektakulära i världen? Men faktum är att de grekiska delarna av Medelhavet har relativt rent och klart vatten tack vare att landet saknar en utpräglat industrialiserad ekonomi. Beroende på plats, väder och årstid kan du ha upp till femtio meters sikt och gå ner på lika många meters djup! Fritidsdykare utanför Aten har besökt vrak på 120 meters djup och för nybörjare är de grekiska vattnen särskilt lämpliga med tanke på att här vare sig finns haj, dålig sikt eller kalla vatten. Med en snitttemperatur på 16-23 grader i vattnet går det dessutom alldeles utmärkt att dyka året om, även om maj-november brukar räknas som dykningssäsong i Grekland.

Pojke dyker i klistallblått vatten - Betala ditt dykarcertifikat med ett kreditkort från re:member

Kreta har flera riktigt bra dyk- och snorklingsplatser. 

Det finns flera bra dykplatser och dykcenter runt om i Grekland, som exempelvis på Mykonos, Saxos, Santorini och Kreta. Var du än väljer att dyka bjuds du på branta bergväggar, spännande flora och fauna, färgglad småfisk, sjöhästar, bläckfiskar, havssköldpaddor, barracudor och lekfulla delfiner. Här finns också en mängd häftiga grottor att utforska, för att inte tala om alla vrak som fortfarande ligger här!

Kreta har flera riktigt bra dyk- och snorklingsplatser. Utanför huvudstaden Chanias kust har du till exempel de berömda Elefantgrottorna, där du under vattnet kan se fossil av elefant, och utanför dykcentret Agia Pelagia ligger ett gammalt Messerschmitt-plan, från andra världskriget, fortfarande kvar på 24 meters djup.

Men du har ju inget dykcertifikat, invänder du kanske? Nå, då har du under din Greklandssemester ett gyllene tillfälle att ta reda på om du ska satsa på ett! Du kan börja med att Scuba-dyka, vilket innebär att du efter en 20-minuters säkerhetsgenomgång får provdyka tillsammans med andra i grupp. Det hela är mycket säkert och tryggt då det sker under ledning av ett flertal erfarna instruktörer. Blir du biten – och det blir du sannolikt för dykning hör till de bästa upplevelserna i livet – är nästa steg att ta ett så kallat Open Water Diver-certifikat, vilket du klarar på tre-fem dagar. Ja, sen är det väl lika bra att ta en kurs i digital undervattensfotografering också, när du ändå är igång, så att du kan dela dina upplevelser med dina nära och kära när du kommer hem!

Betala med re:member

När du bestämt dig för hur du ska begå din bästa Greklandsemester någonsin är det bara att boka! Betala din resa till den grekiska ö-världen med ett kreditkort från re:member. Om du inte redan har ett kreditkort kan du ansöka om ett kreditkort från re:member här. Trevlig resa!

re:member flex: Ordinarie årsavgift 0 kr. Aviavgift vid e-faktura 0 kr (pappersfaktura 39 kr). Årsräntan sätts individuellt och är 9,74 %-24,74 % (2023-01-01), rörlig. Vid en utnyttjad kredit på 30 000 kr är den effektiva räntan 16,01 % vid betalning med e-faktura. Det sammanlagda belopp som ska betalas är 32 454 kr. Beloppet är uträknat utifrån ett exempel där krediten återbetalas med månatliga avbetalningsbelopp under 12 månader (avbetalningsbelopp i snitt 2 705 kr), årsräntan är 18,73 %, och 39 räntefria dagar utnyttjats samt där krediten nyttjas utan avgift för kontantuttag och pappersfaktura.

Kontantuttag kostar 3 % av uttaget belopp, dock lägst 35 kr per uttag. Valutaväxlingspåslag är 1,75 % på valutakursen. Betalas inte hela kontoskulden på en gång ska kontoskulden återbetalas genom månadsvisa betalningar om lägst 3 %. Inbetalningsbeloppet är dock lägst 200 kr, men högst skulden på kontot. Avtalet gäller tillsvidare och ångerrätt gäller. För fullständiga villkor tryck här.

Kreditgivare: Entercard Group AB (org nr 556673-0585) 105 34 Stockholm. Företaget står under tillsyn av Finansinspektionen.