
Grekiska öar för den sparsamme
Planerar du för en semester till en av de Grekiska öarna i år men vet inte vart i Grekland du ska åka? Alternativen är ju så många. Ja, valet beror ju naturligtvis på vad du är ute efter. Är det soltimmarna och badtemperaturen som avgör? Priset? Eller när du ska åka? När kan du åka? Och hur vill du åka? Flygstol? Eller är all-inclusive mer din grej?
Vilken av de grekiska öarna vill du besöka?
Kreta hör till de populäraste resmålen i Grekland för oss svenskar och en bidragande orsak är förmodligen att Kreta ligger mitt i Medelhavet och därmed kan erbjuda badtemperaturer på över 20 grader långt in på hösten. Vill du vara helt säker på att slippa regn åker du hit i juli eller augusti. Då är regndagarna lika med noll! Men även Rhodos, Zakynthos, Korfu och Samos erbjuder värme och regnfria dagar under juli och augusti. Å andra sidan kan det då vara rejält hett och många gånger också mycket torrt och utbränt.
Föredrar du lite mer bördiga landskap är Naxos ett bättre alternativ. Naxos ligger längre norrut, i Egeiska havet, och här hittar du både höga berg och djupa dalar, liksom blommande citrus- och olivträd. Naxos har under många år konkurrerat med Kreta om förstaplatsen på listan över de populäraste resmålen bland Grekland. En av förklaringarna är kanske att detta är en av Greklands billigaste öar. Priserna på hotell, moped- och biluthyrning, liksom på mat och dryck ligger klart lägre än genomsnittet. Ändå känns inte Naxos alls lika turistisk och exploaterad som till exempel den dyra jetset-ön Mykonos, eller den tillika dyra solnedgångsön Santorini, där det under högsäsong på senare år har blivit så trångt i gränderna att myndigheterna fått neka tusentals kryssningsturister att överhuvudtaget landstiga.
När ska du åka?
En annan fråga av intresse är ju när du vill åka (eller kanske när du kan åka). År 2016 var Grekland som absolut dyrast att åka till under vecka 26, det vill säga månadsskiftet juni-juli. Då var det nästan 1 000 kronor dyrare än att åka den sista veckan i augusti, som var den billigaste veckan. Nackdelen med att välja den billigaste perioden är dock att då har italienarna och grekerna semester – är det någon gång det är trångt så är det då! Och dessutom blir det dyrare på plats: priserna på rum och bilhyra skjuter alltid i höjden under den värsta turistsäsongen. För att få till en riktigt drömmig semester på de Grekiska öarna handlar det egentligen bara om att undvika turistsäsongen.
Kan du välja, så menar många att den finaste perioden i Grekland är vår eller höst. I april-maj är det som allra vackrast: gräset är ännu grönt, blommorna slår ut och vädret är hyfsat pålitligt, även om det kan komma en och annan regnskur. Badtemperaturen är dock mer att likna den vi är vana vid från en vanlig svensk sommar, riktigt varmt i havet blir det inte förrän i juni. Väntar du å andra sidan till september kan du ligga i och snorkla i timmar! Dessutom är kvällarna nu underbart ljumma och sköna. Till nackdelarna hör att landskapet är tämligen utbränt efter en lång period av sol och torka. Å andra sidan är den värsta turistinvasionen nu över och priserna går ner.
Också oktober är härlig i Grekland, även om du får räkna med en och annan skur.
Har du inget val, utan måste ta ut din semester i juli, finns det ändå knep för att få flygbiljetten till Grekland billigare. Mest fördelaktigt är att boka 18 veckor före avresa.
Hur ska du åka till de Grekiska öarna?
Ett relativt billigt sätt att se och uppleva öarna i Grekland är naturligtvis att båtluffa. Omständligt, tänker du kanske? Men, nej, det är det faktiskt inte alls, bara du lägger ner lite tid på att planera din resa i förväg. Till exempel kan det vara smart att ta ut kontanter inför resan eftersom det kan vara svårt att betala med kort i Grekland.
Till att börja med gäller det att bestämma vart du vill resa – det vill säga till vilken ö-grupp, för medan det är enkelt att ta sig mellan öarna i en ö-grupp är det betydligt krångligare att ta sig mellan olika ö-grupper. Och även om själva poängen med att båtluffa är att ta dagen lite som den kommer, så underlättar det rejält om du i förväg beställer flyg till en av öarna i den utvalda ö-gruppen och sen, enkelt och flexibelt, tar dig runt i ö-gruppen med de många färjorna. Känner du dig ändå osäker så finns det utmärkta handböcker i konsten att båtluffa. Känner du att båtluffa inte är din grej kan du alltid värdera att resa mellan de grekiska öarna med segelbåt.
Ett visserligen bekvämare men helt annorlunda sätt att resa är att ”lämna plånboken hemma” och åka all inclusive till Grekland: Precis som det låter är allt inkluderat i priset. Du äter och dricker så mycket du vill på hotellet – utan att behöva tänka på notan, allt ingår! Bekvämt, enkelt och lite lyxigt: allt är serverat och närhelst du vill kan du ta dig en drink vid hotellets poolkant. Ofta ingår även hotellets olika aktiviteter som kvällsunderhållning, sportaktiviteter, aktiviteter för barnen och spa. Generellt gäller att ju högre klass hotellet har, desto mer ingår. Definitivt ett bra alternativ för dig som vill koppla av maximalt och tycker att sol och bad är själva poängen med resan. Dessutom är det helt perfekt för dig som vill ha koll på semesterbudgeten, inte sällan är det billigare att satsa på all inclusive än att åka vanlig charter - framför allt för dig som ska resa med barn.
Läs också våra spartips för barnfamiljen här.
Betala med re:member
När du väl har bestämt dig för när, hur och vart i Grekland du ska åka och uppleva de Grekiska öarna är det äntligen dags att boka! Betala din Greklandsresa med ett kreditkort från re:member. Här kan du ansöka om ett kreditkort från re:member. Trevlig resa!
re:member flex: Ordinarie årsavgift 0 kr. Aviavgift vid e-faktura 0 kr (pappersfaktura 39 kr). Årsräntan sätts individuellt och är 9,74 %-24,74 % (2023-01-01), rörlig. Vid en utnyttjad kredit på 30 000 kr är den effektiva räntan 16,01 % vid betalning med e-faktura. Det sammanlagda belopp som ska betalas är 32 454 kr. Beloppet är uträknat utifrån ett exempel där krediten återbetalas med månatliga avbetalningsbelopp under 12 månader (avbetalningsbelopp i snitt 2 705 kr), årsräntan är 18,73 %, och 39 räntefria dagar utnyttjats samt där krediten nyttjas utan avgift för kontantuttag och pappersfaktura.
Kontantuttag kostar 3 % av uttaget belopp, dock lägst 35 kr per uttag. Valutaväxlingspåslag är 1,75 % på valutakursen. Betalas inte hela kontoskulden på en gång ska kontoskulden återbetalas genom månadsvisa betalningar om lägst 3 %. Inbetalningsbeloppet är dock lägst 200 kr, men högst skulden på kontot. Avtalet gäller tillsvidare och ångerrätt gäller. För fullständiga villkor tryck här.
Kreditgivare: Entercard Group AB (org nr 556673-0585) 105 34 Stockholm. Företaget står under tillsyn av Finansinspektionen.