grekland-for-drommaren.jpg

Grekiska öar för drömmaren

Grekland hör fortfarande till de absolut populäraste resmålen för oss svenskar, vilket inte är så konstigt: Ett mer kulturspäckat, solsäkert och ändå relativt billigt land får man leta efter! Här har du kristallblått vatten, tusentals Grekiska öar och ännu fler stränder längs den 1500 mil långa kustremsan.

Upplev Kreta och ta en avstickare till en av världens yttersta platser!

Kreta har något för alla smaker: antik historia, vild natur, långgrunda stränder och pulserande nattliv. Men kanske främst för det solsäkra vädret: ön är den näst sydligaste av Greklands bebodda öar och sommartid ligger medeltemperaturen på 30-35 grader. Från vår till höst är solen uppe cirka 10-13 timmar, men vill du vara på den riktigt säkra sidan åker du i juli. Då är i genomsnitt 31 av månadens 31 dagar regnfria och badtemperaturen i havet ligger på behagliga 22 grader! Men fortfarande långt in på hösten är havet runt Kreta ännu milt och badvänligt. Kom bara ihåg att det inte alltid är så enkelt att betala med kort i Grekland.

Kreta bjuder också på varierad och erkänt hälsosam matkultur, vacker och spännande natur och en fantastisk historia med det antika Knossos som en av huvudattraktionerna.

Huvudstaden på Kreta heter Chania och i dess gamla gränder finner du såväl myllrande folkliv som shopping, mysiga restauranger och ett pulserande nattliv. Om du emellertid är för rastlös för att stanna på en ö kan du hitta tips på hur du kan segla mellan dom grekiska öarna här.

Drömmiga Grekiska öar 

Orten Agii Apostoli, strax utanför Chania, är ett bra val om du skal resa med barn och söker fin sand och långgrunda stränder. Kalyves och Almyrida är två andra lite mindre turistiga, men ack så charmiga grekiska öar, perfekta för såväl barnfamiljen som för dig som vill ta det lugnt och koppla av. Ett utmärkt sätt att koppla av kan också vara att boka in en charterresa där allt är inkluderat för att inte behöva oroa dig för oväntade kostnader på resan till de grekiska öarna.

Män på segelbåt - upplev Kreta med ett kreditkort från re:member i plånboken

En av favoritpärlorna bland de grekiska öarna är Kreta.

Det är heller inte fel att hyra bil några dagar och ta sig till öns västkust och dess makalösa stränder, som till exempel den tropiska lagunen Balos Lagun, eller Falsassarna med azurblått, kristallrent vatten och rosa sandstränder. Här slipper du trängseln även under den värsta turistsäsongen och kan njuta av en långgrund sandbotten och en stilla, svalkande havsbris.

Bara fem mil söder om Kreta ligger den lilla ön Gavdos – världsdelen Europas sydligaste plats och därmed en av världens yttersta platser. Hit kommer du med båt från Kreta. Den grekiska ön har bara fyrtio bofasta samt en del så kallade rastahippies som bor i kåkstäderna vid Potamos- och Lavrakastränderna. De senare är, liksom Agios Ioannis, några av de många stränder som tillåter nakenbad på ön, något som gjort Gavdos till ett paradis för nudister, men här finns plats för alla. Förutom att bada och njuta av solen är att äta och dricka gott, och överhuvudtaget leva ett gott liv, det man gör bäst på Gavdos.

Se Parga och ta dig halvvägs till himlen

Men kanske vill du se mer av Grekland än bara dess ö-värld? På det grekiska fastlandet menar många att du kommer närmare lokalbefolkningen och här finns oändligt mycket att se och göra! Den lilla romantiska kuststaden Parga, på Greklands västkust, är till exempel ett av Greklands mest omtyckta resmål, med höga gröna berg bakom sig och det Joniska havets turkosblåa vatten precis nedanför. Hit återkommer många besökare gång på gång, men ändå känns Parga långt ifrån turistigt. Här kan man lugnt strosa runt i de vindlande gränderna och besöka någon av alla de små hantverksbutikerna, barerna, kaféerna eller tavernorna. Eller bara njuta av doften från alla kryddbuskar som grekerna gärna planterar i krukor utanför sina entréer och inne på sina gårdar. Stadens färgglada små hus klänger sig fast på sluttningarna intill den oändligt långa Valtosstranden, och på udden tronar en tusen år gammal borg minnande om Pargas historia som venetiansk stad.

Med Parga som utgångspunkt kan du också göra en mängd olika utflykter och aktiviteter, som till exempel paddla på den mytomspunna floden Acheron, känd från den grekiska mytologin som en av floderna som rinner genom Hades - underjorden.

Tack vare Greklands nybyggda motorvägar kan du från Parga även lätt ta dig ”halvvägs till himlen”, det vill säga till de högt belägna och numera världsarvklassade klostren uppe på de sockertoppsformade bergstopparna i Meteora

Sluta drömma

Visste du att mer än sju av tio svenskar går och drömmer om den ultimata drömsemestern, men att bara 40 % har fått uppleva den? Och visste du att medan varannan norrman betalar resan med sitt kreditkort, så gör bara var fjärde svensk det? Och, slutligen, visste du att den som betalar sin resa med ett re:member more kreditkort kan förverkliga sin semesterdröm på de grekiska öarna redan nu? Läs mer om fördelarna med re:member kreditkort här. Om du inte redan har ett kreditkort kan du ansöka om ett re:member kreditkort.

re:member more: Ordinarie årsavgift 295 kr. Aviavgift vid e-faktura 0 kr (pappersfaktura 39 kr). Kreditränta f.n. 19,74 % (2023-06-01), rörlig. Vid en utnyttjad kredit på 20 000 kr är den effektiva räntan 20,26 % och det sammanlagda belopp som ska betalas är 22 019 kr (avbetalningsbelopp i snitt 2 019 kr) med årsavgift. Beloppen är uträknade utifrån ett exempel där krediten återbetalas med månatliga avbetalningsbelopp under 12 månader och 39 räntefria dagar utnyttjats samt där krediten nyttjats utan avgift för kontantuttag.

Kontantuttag kostar 3 % av uttaget belopp, dock lägst 35 kr per uttag. Valutaväxlingspåslag är 1,75 % på valutakursen. Betalas inte hela kontoskulden på en gång ska kontoskulden återbetalas genom månadsvisa betalningar om lägst 3 %. Inbetalningsbeloppet är dock lägst 150 kr, men högst skulden på kontot. Avtalet gäller tills vidare och ångerrätt gäller.

Kreditgivare: Entercard Group AB (org nr 556673-0585) 105 34 Stockholm. Företaget står under tillsyn av Finansinspektionen.