resa-till-hong-kong.jpg

Gör en resa till Hongkong – staden där två världar möts

Några timmar i Hongkong kan räcka för att lägga grunden till en livslång kärlek. Staden har en unik kinesisk-brittisk atmosfär som har sitt ursprung i dess minst sagt spännande historia. Med en skyline som kan mäta sig med New York, shopping i världsklass och oemotståndliga matupplevelser kan en resa till Hongkong ge dig minnen för livet.

Hongkong har en minst sagt spännande historia. Från att ha varit under kinesisk kontroll i över 1 600 år blev staden år 1841 en brittisk kronkoloni, som en följd av att England besegrade Kina besegrades i det så kallade opiumkriget. Det brittiska styret bestod i drygt 150 år till dess att staden år 1997 återlämnades till Kina. Dessa influenser från öst och väst har gjort Hongkong till en smältdegel av traditioner, arkitektur, kultur, gammalt och nytt, mat och mode. Det räcker att ta en promenad runt de centrala och västra delarna för att förstå hur det kinesisk-brittiska arvet gett staden dess unika karraktär. 

Kulturhistorisk promenad

Wan Chai Heritage Trail är en självguidad tur i stadsdelen Wan Chai. Du följer en rutt på ca två timmar och får se 15 intressanta platser och byggnader, bl.a. Blue House, ett kulturskyddat fyravåningshus som fått sitt namn efter sin speciella blå färg. Byggnaden är ett av de sista kvarvarande exempel på ”tong-lau”, en hustyp med balkonger, butiker i bottenvåningen samt bostäder på de övre våningsplanen. Dessa hus byggdes från slutet av 1800-talet fram till 1960-talet och arkitekturen är unik för regionen. Rundturen tar dig också förbi saluhallen Wan Chai Market som är byggd 1937 i Art Deco-stil, templen Pak Tai och Hung Shin samt marknaden på Gresson Street, för att nämna några.

Hongkong skyline

Hongkong har dubbelt så många skyskrapor som New York så passa på att ta hissen upp till någon av stadens många takbarer och njut av den goda utsikten. Är du sugen på en god drink och vill ha något gott att äta rekommenderas steakhouse Wooloomooloo, ett oslagbart alternativ. Med utsikt över Wan Chai, Happy Valley och Victoria Harbour räknas denna skybar som en av världens bästa.

Gör en båttur  

Hongkong ligger vid Sydkinesiska havet vid Pärlflodens mynning och består av en halvö plus hela 235 öar! Så varför inte stiga ombord på en av stadens många hyrbåtar. Ta en tur till någon av öarna och övernatta på en paradisliknande strand i en idyllisk vik, dansa loss på en partybåt eller avnjut en romantisk middag under en stilla kvällstur, omgiven av de upplysta skyskraporna.

Shopping

Hongkong är rena rama drömmen för dig som tycker om att shoppa. Allt från teknikprylar till märkeskläder, smycken och väskor hittar du i denna staden. Det mesta du behöver veta om Hongkong hittar du på följande sida discoverhongkong.com

Dim sum

Du kan inte besöka Hongkong utan att prova Dim sum. Egentligen är Dim sum en mängd smårätter som serveras som tilltugg på tebjudningar, yum cha (dricka te). En populär sysselsättning på söndagseftermiddagen då familj och vänner träffas och umgås kring te och dim sum. Vanligt är ångkokta pastaknyten med olika fyllning, t.ex. fläskfärs, räkor, biff eller grönsaker. Det kan också vara andra typer av smårätter såsom ris med kött i bananblad. Från början serverades Dim sum som snacks i tehusen längs sidenvägen. Idag kan du beställa in Dim sum på allt från ”hål i väggen”-ställen till lyxhotell och restauranger.

Några restaurangtips

En favorit är restaurangkedjan City Hall Maxim´s Palace. Den första restaurangen öppnade 1971 och blev snabbt en vinnare enligt konceptet ”kinesisk mat, västerlänsk service”. Undvik gärna lunchtid för att slippa allt för lång väntan. En annan succékrog, Tim Ho Wan, har kallats världens billigaste Michelinrestaurang. Vill du ha en mer exotisk upplevelse kan du besöka det genuina tehuset Lin Heung Lau på 160-164 Wellington Street. Ett riktigt traditionellt ”old style teahouse”. Leta upp ett bord, beundra de från taket hängande antika fågelburarna, ropa till dig en servitör och gör ditt val av läckerheter serverade från en tevagn.

Disneyland Hongkong

I September 2005 öppnades portarna till Disneyland i Hongkong - perfekt attraktion om du skal resa med barn. Denna enorma nöjespark består av sju olika temaparker, bl.a. Adventure Land med djungeltema, Fantasyland med karraktärer ur Disneyfilmerna, Toy Story Land efter filmen med samma namn och Tomorrow Land, en fantasieggande framtidsvision. För att inte riskera att stöta sig med kinesisk kultur och tradition har parken byggts med kinesiska inslag och efter gamla regler utifrån Feng shui.

Boka din resa till Hongkong med re:member

Vi hoppas du har hatt nytta av vår reseguide till Hongkong! Kom ihåg att boka din resa till Hongkong på nätet och betala med ett kreditkort från re:member – det är både enkelt och säkert. Kreditkortet re:member flex har ingen årsavgift och du kan antingen välja att betala tillbaka hela beloppet eller delbetala en mindre summa varje månad.

Har du inte ett re:member flex kreditkort så kan det vara en bra idé att ansöka om ett kort redan nu, så att du får hem det i god tid inför resan. 

Trevlig resa!

re:member flex: Ordinarie årsavgift 0 kr. Aviavgift vid e-faktura 0 kr (pappersfaktura 39 kr). Årsräntan sätts individuellt och är 9,74 %-24,74 % (2023-01-01), rörlig. Vid en utnyttjad kredit på 30 000 kr är den effektiva räntan 16,01 % vid betalning med e-faktura. Det sammanlagda belopp som ska betalas är 32 454 kr. Beloppet är uträknat utifrån ett exempel där krediten återbetalas med månatliga avbetalningsbelopp under 12 månader (avbetalningsbelopp i snitt 2 705 kr), årsräntan är 18,73 %, och 39 räntefria dagar utnyttjats samt där krediten nyttjas utan avgift för kontantuttag och pappersfaktura.

Kontantuttag kostar 3 % av uttaget belopp, dock lägst 35 kr per uttag. Valutaväxlingspåslag är 1,75 % på valutakursen. Betalas inte hela kontoskulden på en gång ska kontoskulden återbetalas genom månadsvisa betalningar om lägst 3 %. Inbetalningsbeloppet är dock lägst 200 kr, men högst skulden på kontot. Avtalet gäller tillsvidare och ångerrätt gäller. För fullständiga villkor tryck här.

Kreditgivare: Entercard Group AB (org nr 556673-0585) 105 34 Stockholm. Företaget står under tillsyn av Finansinspektionen.