resa-till-karibien.jpg

Njut av en resa till Karibien och Guadeloupe – paradiset på jorden

Vem har inte drömt om att långsamt strosa fram på de vita stränderna, känna kvällsbrisen mot kinden, koppla av i en solstol med en paraplydrink och blicka ut över det smaragdgröna vattnet, långt ifrån jäkt och stress. Välkommen till Karibien, ögruppen som Christofer Columbus beskrev som ett paradis på jorden!

Res till Karibien och upptäck paradiset 

Efter det att Christofer Columbus upptäckte öarna i slutet av 1400-talet blev området högintressant för europeiska köpmän och kolonisatörer. Franska, engelska, holländska handelsmän försökte tränga undan spanjorer och portugiser för att få kontroll över öarna och dess rikedomar. Området kom att delas mellan de europeiska länderna och kallades därför Franska, Spanska, Danska och Brittiska Västindien samt Nederländska Antillerna. I början av 1900-talet sålde dock Danmark sina öar till USA och de fick då namnet Amerikanska Jungfruöarna.

Besök Gustavia medan ni är i Karibien

Denna ”huggsexa” mellan de europeiska länderna i kombination med införseln av slavar från Afrika har gjort att det är stora kulturella skillnader mellan öarna. Det märks inte minst på de många olika musikstilar och danser som finns här och som utvecklats åt olika håll, dels beroende på om de styrande var protestanter eller katoliker, men även beroende på slavarnas ursprung. Naturen skiljer sig också mellan öarna. Här finns allt från vulkanöar med regnskog och bergig terräng, till paradisöar med långa vita sandstränder och artrika korallrev. 

Här kan du läsa mer om de fem vanligaste drömresmålen bland svenskar.

Par på stranden - Njut av en resa till Karibien och Guadeloupe

Karibien, även kallat Västindien, sträcker sig från Florida till Sydamerikas nordkust. 

Under åren 1784–1878 hade även Sverige en koloni i Karibien, nämligen Saint-Barthélemy som idag tillhör Frankrike men fortfarande bär spår av svenskarnas närvaro. Ett exempel är att den största orten på ön heter Gustavia, efter Gustav III.

Guadeloupe - en karibisk pärla

Guadeloupe är en karibisk pärla som har allt: regnskogar, vattenfall, vita stränder och charmiga små byar. Christopher Columbus gav ön namnet Santa Maria de Guadalupe efter jungfru Maria, som i den spanska staden Guadalupe var högt vördad. De två huvudöarna Grande-Terre och Basse-Terre bildar en formation som påminner om en fjäril som har landat i havet. Öarna skiljs åt av en smal kanal men är sammanlänkade med en bro så att man smidigt tar sig mellan dem.

Grande-Terre och Basse-Terre

Grande-Terre är den mer sofistikerade ”vingen” med vackra sköna stränder och böljande natur. I staden Pointe-à-Pitre finns möjligheter att shoppa franska märkeskläder till mycket bra priser. Här finns även muséer, en zoologisk trädgård, en orkidéodling och många kaffe- och kakaoplantager.

Den västra ön, Basse-Terre, har en mer dramatisk natur och en vandring upp till toppen av vulkanen Soufrière är en upplevelse för livet. Med dess 1 467 meter över havet är vulkanen östra Karibiens högsta punkt. Missa heller inte att ta en vandring eller en tur genom Parc National de Guadaloupe, en 173 kvadratkilometer stor regnskog där du har chans att se en mängd exotiska fågelarter. Tillbringa också gärna en dag på Grand Anse, en av öns bästa stränder, omtalad för dess mjuka sand.

Varmt väder och superb mat 

Tack vare det franska inflytandet är Guadeloupe en dröm för matälskare. Här finns över 200 restauranger och köket är en blandning av franska och afrikanska smaker. På de mindre omkringliggande öarna finns samhällen som inte förändrats mycket genom åren och är väl värda en dagstur. Ett exempel är Marie-Galante, där de gör rom som räknas som en av Karibiens allra bästa.  

Guadeloupe har ett mycket jämnt klimat och medeltemperaturen ligger runt 27 grader. Dock är det något varmare på sommaren.

Läs mer om Guadeloupe: Guadalope-islands.com (engelska)

Trevlig resa till Karibien!

re:member flex: Ordinarie årsavgift 0 kr. Aviavgift vid e-faktura 0 kr (pappersfaktura 39 kr). Årsräntan sätts individuellt och är 9,74 %-24,74 % (2023-01-01), rörlig. Vid en utnyttjad kredit på 30 000 kr är den effektiva räntan 16,01 % vid betalning med e-faktura. Det sammanlagda belopp som ska betalas är 32 454 kr. Beloppet är uträknat utifrån ett exempel där krediten återbetalas med månatliga avbetalningsbelopp under 12 månader (avbetalningsbelopp i snitt 2 705 kr), årsräntan är 18,73 %, och 39 räntefria dagar utnyttjats samt där krediten nyttjas utan avgift för kontantuttag och pappersfaktura.

Kontantuttag kostar 3 % av uttaget belopp, dock lägst 35 kr per uttag. Valutaväxlingspåslag är 1,75 % på valutakursen. Betalas inte hela kontoskulden på en gång ska kontoskulden återbetalas genom månadsvisa betalningar om lägst 3 %. Inbetalningsbeloppet är dock lägst 200 kr, men högst skulden på kontot. Avtalet gäller tillsvidare och ångerrätt gäller. För fullständiga villkor tryck här.

Kreditgivare: Entercard Group AB (org nr 556673-0585) 105 34 Stockholm. Företaget står under tillsyn av Finansinspektionen.