resa-till-tokyo.jpg

Res till Tokyo – staden med ett pulserande hjärta

Världens största stad, Tokyo, har en otrolig puls men trots detta en underbart trevlig atmosfär. Här möts du av japansk gästvänlighet och en stor mångfald av restauranger, butiker, barer, sevärdheter, underhållning och kultur – ja, nästan allt man kan tänka sig och lite till. Här kommer våra bästa tips till dig som ska resa till Tokyo!

En resa till Tokyo och världens folkrikaste storstadsregion

Med sina drygt 35 miljoner invånare är Japans huvudstad världens folkrikaste storstadsregion. Själva Tokyo har ca 12 miljoner invånare och dessutom pendlar upp emot 5 miljoner människor varje dag från förorterna. Staden är som ett gigantiskt pulserande hjärta, och utan tunnelbanesystemet – som är ett av världens största – hade det knappast fungerat. Med de snabba tågen tar du dig smidigt mellan de olika stadsdelarna och många av linjerna är sammanlänkade med olika tåglinjer. Men undvik rusningstid, då trängseln blir näst intill ohanterlig. Shinjuku Station är för övrigt världens största tunnelbanestation sett till antalet resande. Du kan ladda ner Tokyos tunnelbanekarta här: Tokyo subwaymap.

De flesta yngre japaner pratar engelska, om än knackig sådan, och är ofta mycket hjälpsamma. Den äldre delen av befolkningen är dock något mer reserverad mot västerlänningar. Att lära sig några fraser på japanska innan du ska resa till Tokyo kan därför vara en god idé. Nu för tiden är många av gatuskyltarna på engelska, så det går relativt smidigt att ta sig runt i denna gigantiska stad. Väljer du att åka taxi, ta med dig en lapp med adressen skriven på japanska att visa upp för chauffören – som sällan är bra på engelska och inte alltid har så lätt att hitta i den enorma staden. Överallt i Tokyo finns det dygnet-runt-öppna kedjor som 7eleven, Lawson och Am/Pm som påminner om våra kvartersbutiker och säljer det mesta man behöver. 

Michelin-restauranger och världens bästa sushi i Tokyo

Sushi kommer ursprungligen från Tokyo och var från början en variant av snabbmat. Numera serveras sushi på allt ifrån hål i väggen-kedjor till Michelin-belönade lyxrestauranger. Att lyckas boka bord hos den gamle sushimästaren Sukiyabashi Jiro anses vara omöjligt. Särskilt efter filmen ”Jiro dreams of sushi”. Men om du ska resa till Tokyo bör du försöka att boka ett bord på enstjärniga La Bonbance, ett modernt japanskt kök med franska influenser. Eller Ajiman, en tvåstjärnig familjeägd restaurang som även serverar den berömda blåsfisken Fugu.

Här kan du läsa om alla Michelinrestauranger i Tokyo.

Är du ute efter billigare alternativ på din resa till Tokyo finns det små sushiställen överallt och ett kul alternativ för oss västerlänningar är GenkiSushi nära Shibuya Station, utgång Hachiko. De har över hundra olika sushisorter och du beställer vad du vill ha från en tv-skärm. Sedan kommer bitarna på ett rullband och stannar vid din plats. Festligt, snabbt, enkelt och gott.

Missa inte shopping i Shibuya på din resa till Tokyo

Inklädda i ett hav av neonskyltar lockar stora modebutiker, shoppingcentra, restauranger och nattklubbar till sig horder av människor varje dag. Här har många nya trender vad gäller mode och underhållning sett dagens ljus och området räknas som den japanska ungdomskulturens viktigaste centrum.

Rosa rislampor i tak - missa inte shoppingen i Shibuya på din resa till Tokyo

Shibuya är en av de mest färgstarka stadsdelarna i Tokyo. 

I shoppingcentret Shibuya 109 med sina över hundra butiker finns allt den modeintresserade behöver i form av skor, kläder, väskor, accessoarer med mera. Här kan du förmodligen se morgondagens trender redan nu, både för kvinnor och män. Det gigantiska övergångsstället utanför Shibuya Station, utgång Hatchico, känd inte minst från filmen Lost in translation, kallas ibland för Tokyos Times Square.

Upptäck Tokyos olika Manga-kaféer

Är du mer inne på teknikprylar, eller även manga för den delen, ska du bege dig till Akihabara. Stadsdelen har länge varit känd för sina många elektronikbutiker, men har med åren blivit centrum för den japanska nördkulturen, även kallad otaku. Vägg i vägg med elektronikbutikerna ligger mängder med affärer hängivna anime och manga. En ny populär företeelse är de så kallade Maid- eller Manga-kaféerna, där servitriserna är utklädda till ”hembiträden” eller anime-figurer.  

Ingen resa till Tokyo utan sumobrottning  

Japans nationalsport sumobrottning har uråldriga anor och kom till för att underhålla shintoismens gudar. Shinto är den dominerande religionen i Japan och många de ursprungliga ritualerna lever kvar än i dag, som till exempel att symboliskt rena brottarringen med salt. Sex sumoturneringar hålls varje år, varav tre i Tokyo (januari, maj och september). Boka biljetter och upplev Japans nationalsport på plats. buysumotickets.com. I samma område som brottningsarenan ligger Edo Tokyo Museum – ett fantastiskt museum om Tokyos historia.

Kul som omväxling

Ett populärt utflyktsmål är det berömda tv-tornet Tokyo Tower som när det byggdes 1958 var japans högsta byggnad. Tornet är inspirerat av Eiffeltornet och med sina 333 meter faktiskt 9 meter högre än dess förebild. Här finns förutom ett museum, ett kafé och ett akvarium med 50 000 fiskar även flera observationsdäck där man vid vackert väder kan se ända till Fuji, Japans högsta berg. Ett annat tips är Tokyo Sky Tree som numera är Japans högsta byggnad, med observationsdäck på 350 och 450 meters höjd.

Vill du prova varma bad, Onsen, i naturligt källvatten rekommenderas Ooedo Onsen, ett lämpligt alternativ för nybörjaren, på den konstgjorda ön Odaiba. Ön har blivit mycket populär bland turister de senaste åren. Inte minst för sin fina badstrand, sin shopping, underhållning och andra nöjen.

Till sist en kul film signerad Youtube-virtuosen Bill Wurtz: Japans historia på 9 minuter

Boka din resa till Tokyo med re:member

Vi hoppas du har hatt nytta av vår reseguide till Tokyo! Kom ihåg att boka din resa till Tokyo på nätet och betala med ett kreditkort från re:member – det är både enkelt och säkert. Kreditkortet re:member flex har ingen årsavgift och du kan antingen välja att betala tillbaka hela beloppet eller delbetala en mindre summa varje månad.

Har du inte ett re:member flex kreditkort så kan det vara en bra idé att ansöka om ett kort redan nu, så att du får hem det i god tid inför resan. 

Trevlig resa till Tokyo!

re:member flex: Ordinarie årsavgift 0 kr. Aviavgift vid e-faktura 0 kr (pappersfaktura 39 kr). Årsräntan sätts individuellt och är 9,74 %-24,74 % (2023-01-01), rörlig. Vid en utnyttjad kredit på 30 000 kr är den effektiva räntan 16,01 % vid betalning med e-faktura. Det sammanlagda belopp som ska betalas är 32 454 kr. Beloppet är uträknat utifrån ett exempel där krediten återbetalas med månatliga avbetalningsbelopp under 12 månader (avbetalningsbelopp i snitt 2 705 kr), årsräntan är 18,73 %, och 39 räntefria dagar utnyttjats samt där krediten nyttjas utan avgift för kontantuttag och pappersfaktura.

Kontantuttag kostar 3 % av uttaget belopp, dock lägst 35 kr per uttag. Valutaväxlingspåslag är 1,75 % på valutakursen. Betalas inte hela kontoskulden på en gång ska kontoskulden återbetalas genom månadsvisa betalningar om lägst 3 %. Inbetalningsbeloppet är dock lägst 200 kr, men högst skulden på kontot. Avtalet gäller tillsvidare och ångerrätt gäller. För fullständiga villkor tryck här.

Kreditgivare: Entercard Group AB (org nr 556673-0585) 105 34 Stockholm. Företaget står under tillsyn av Finansinspektionen.