reseguide-new-york.jpg

Reseguide: New York by night

New York är hela världen samlad i en stad. Mat, musik, konst och kultur från hela världen samsas sida vid sida och mångfalden är stor. Dagtid är N.Y. en hektisk stad med hög puls. På kvällen byter staden skepnad och förvandlas till en nöjesmetropol. Här följer en reseguide om New York.

Broadway

Manhattan är uppbyggt som ett rutsystem av raka avenyer och gator. Men en gata avviker från de övriga och skär diagonalt genom detta rutnätsystem – Broadway. Ursprungsbefolkningen på Manhattan använde sig av denna led för handel med de nyanlända holländarna och troligen fanns den redan innan holländarna kom dit, därav dess udda sträckning. Broadway har sedan 1850-talet varit centrum för stadens teaterscen och är idag snarare ett distrikt än en gata, då bara 4 av 40 teatrar ligger på själva Broadway.

Resten ligger på närliggande sidogator. Genom åren har många stjärnor fått sitt stora genombrott här och vissa uppsättningar har spelats i många år. Rekordet innehas av ”Phantom of the opera” som sedan premiären 1988 har spelats över 11 400 gånger under 27 år och går fortfarande. Teaterns och musikalens motsvarighet till Oscar heter the Tony Awards och delades ut här första gången 1947. Från början var priset ingen statyett utan en cigarettändare för män och en puderdosa för kvinnor. Mer roliga fakta om Broadway och dess historia hittar du här, Nyctrip.com. Vill du passa på och gå på teater eller musikal under ditt besök i NY kan du boka din musikalbiljet på timeout.com eller chansa med sista minuten-biljetter på plats.

Restauranger

Nästan ingen stad världen håller så hög och jämn gastronomisk nivå som New York, och ingen reseguide om New York är komplett utan några tips på restauranger. Allt från små delis, pizzaställen och milkshakebarer till sushi, kinakrogar och lyxrestauranger finner du här, ja till och med mat från Afghanistan. I Greenwich Village hittar du det mesta och det är bara att välja och vraka.

Det italienska köket håller världsklass i NY och ett tips är Senza Gluten på 206 Sullivan Street, några hundra meter sydväst om Washington Square Park. Menyn är klassiskt italiensk och rätterna som namnet antyder helt glutenfria. Som en gäst uttryckte det: ”Gluten free happiness”. Knickerbocker Bar & Grill på 33 University Place är NY i ett nötskal. Skön atmosfär, suverän service och en heltäckande amerikansk meny i världsklass. Stället är också mycket populärt för sina fina jazzuppträdanden och gigantiska T-Bone Steaks.

I New York kan du njuta av musik, mat, konst och kultur från hela världen.

I New York kan du njuta av musik, mat, konst och kultur från hela världen.

Musik

Är man i NY bör man passa på att gå på någon av stadens legendariska jazzklubbar. Village Vanguard har funnits på sin nuvarande plats ända sedan 1935 och de flesta av världens stora jazzmusiker har uppträtt här. The Village Vanguard Jazz Orchestra har varit husband sedan 1966 och spelar fortfarande i stort sett varje måndag. Inte så underligt att bandet blivit ett begrepp för jazzintresserade världen över. Andra fina jazzklubbar är den berömda Blue Note och den betydligt mindre men mysiga SmallsLIVE i Greenwich Village.

Ett kul tips

På 153W, 125:e gatan i Harlem ligger the Apollo Theater, en av de viktigaste konsertlokalerna för svart musik i historien där storheter som Ella Fitzgerald, James Brown och Jimi Hendrix fått sina genombrott efter bejublade framträdanden. Idag kan man uppleva allt från stand up comedy, till rock, soul, pop och jazz mm. En stående begivenhet sedan 1934 är the Amateur Nights där den som vill kan anmäla sig och antingen blir bemött av stormande applåder eller bokstavligen kastas av scenen. För program och biljetter besök ticketmaster.com.

Boka din New York-resa med re:member

Vi hoppas du har hatt nytta av vår reseguide till New York! Kom ihåg att boka din New York-resa på nätet och betala med ett kreditkort från re:member – det är både enkelt och säkert. Kreditkortet re:member flex har ingen årsavgift och du kan antingen välja att betala tillbaka hela beloppet eller delbetala en mindre summa varje månad.

Har du inte ett re:member flex kreditkort så kan det vara en bra idé att ansöka om ett kort redan nu, så att du får hem det i god tid inför resan. 

Trevlig resa till New York!

re:member flex: Ordinarie årsavgift 0 kr. Aviavgift vid e-faktura 0 kr (pappersfaktura 39 kr). Årsräntan sätts individuellt och är 9,74 %-24,74 % (2023-01-01), rörlig. Vid en utnyttjad kredit på 30 000 kr är den effektiva räntan 16,01 % vid betalning med e-faktura. Det sammanlagda belopp som ska betalas är 32 454 kr. Beloppet är uträknat utifrån ett exempel där krediten återbetalas med månatliga avbetalningsbelopp under 12 månader (avbetalningsbelopp i snitt 2 705 kr), årsräntan är 18,73 %, och 39 räntefria dagar utnyttjats samt där krediten nyttjas utan avgift för kontantuttag och pappersfaktura.

Kontantuttag kostar 3 % av uttaget belopp, dock lägst 35 kr per uttag. Valutaväxlingspåslag är 1,75 % på valutakursen. Betalas inte hela kontoskulden på en gång ska kontoskulden återbetalas genom månadsvisa betalningar om lägst 3 %. Inbetalningsbeloppet är dock lägst 200 kr, men högst skulden på kontot. Avtalet gäller tillsvidare och ångerrätt gäller. För fullständiga villkor tryck här.

Kreditgivare: Entercard Group AB (org nr 556673-0585) 105 34 Stockholm. Företaget står under tillsyn av Finansinspektionen.