sverige-for-drommaren.jpg

Semester i Sverige för drömmaren

Om du vann en resa inom Sverige – vart skulle du helst åka då? Lappland? Jämtland eller Härjedalen? Eller kanske Gotland, Stockholm eller Skåne? Vart går din semester i Sverige?

Fiskesemester i Lappland

Kanske hör du till dem som drömmer om att ta med polarna eller barnen på fiskesemester i Lappland? Då ska du pröva Jockfall – ”laxfiskarens paradis”: I den brusande Kalixälven finns Jockfall som med sina nio meters fallhöjd förmodligen är Sveriges i särklass bästa laxfiskeplats. Här stannar laxarna till för att samla kraft inför sin fortsatta vandring uppför älven. Och det är inte precis småfisk vi talar om: I juli 2013 fångades på bild hur en ”monsterlax”, uppskattningsvis en och en halv meter lång och på cirka 40 kilo, tog sig uppför Jockfalls laxtrappa. 

För såväl nybörjare som veteranen erbjuder Jockfall kurser i flugfiske med landslagsaktuelle Ronny Landin, killen som trots sin ringa ålder är världsmästare i flugfiskesporten casting, tillika expert på just dessa vatten.

Och är du en verklig fiskeentusiast och kommer hit mellan slutet på maj och mitten av juli kan du faktiskt fiska dygnet runt: du befinner dig norr om polcirkeln och då går som bekant solen aldrig ner! 

Män i fiskebåt - drömmer du om en fiskesemester?

Prova på fiskelyckan i Jockfall – laxfiskarens paradis. 

Sveriges lustgård och Ridled Sörmland

Eller handlar din semester i Sverige om att från hästryggen passera de röda stugorna, blicka ut över de glittrande sjöarna, skritta i de djupa skogarna och galoppera över ängarna? Då ska du definitivt pröva Ridled Sörmland! Närmare 40 mil av slingrande vägar genom Södermanland, eller Sörmland, ett landskap som Selma Lagerlöf, liknade vid ”Sveriges lustgård”, och som också har beskrivits som ”så folkvisesvenskt att det nästan gör ont”

Rid, åk häst och vagn, vandra eller cykla i detta det svenskaste av alla svenska landskap! Ta med din egen häst eller hyr på plats. Övernattar gör ni hos någon av de värdfamiljer som öppnar sina hem, hagar och stallar utmed ridleden. Här får såväl du som hästen kost och logi. Ridled Sörmland erbjuder olika ridsträckor liksom olika budgetalternativ: allt från självhushåll till helpension med trerättersmiddag, välbehövlig massage, vedeldad bastu, vedeldad badtunna med mera. Få fler tips på olika budgetvänliga alternativ inför din semester i Sverige här.

Ska du ta med barnen på semesterresan kan du till exempel besöka Parken Zoo i Eskilstuna, hälsa på hos Pettson & Findus på Julita Gård eller utforska stenåldersbyn Vrå utanför Katrineholm. Har du en golfnörd i familjen så finns det hela 18 utmärkta golfbanor att utforska i Sörmland. På kvällen strålar ni samman igen, på någon av värdgårdarna, äter och dricker gott och berättar för varandra om dagens äventyr.

Semester i Sverige - drömmen om Gotland

Men egentligen är det kanske bara lata dagar, långgrunda stränder och salta bad som hägrar? Och framför allt: SOL! Då är det Gotland som gäller. Här är det soligast i Sverige. Drömmer du om en lyxig spa-upplevelse på din semester i Sverige hittar du riktigt bra tips i den här artikeln.

Varje år presenterar Sveriges Television den så kallade Solligan, där man med utgångspunkt från SMHI:s statistik mäter vilken plats i Sverige som har haft flest soltimmar. Gotland, med i genomsnitt 1900 soltimmar per år, är den plats som har tagit hem i särklass flest förstaplaceringar sedan mätningarna började 1990. Anledningen är det gynnsamma läget i Östersjön och att Gotland är en ö. Över öar bildas det inte så mycket stackmoln som in över land. Visserligen händer det att det regnar också på Gotland, men ofta blir det kortare skurar och även under en ”dålig dag” kan det bli flera timmar sol. 

Kvinnor vid bil - njut av en solig semester i Sverige

Men det fina vädret är bara ett av skälen till att ta semester på Gotland och vara turist i Sverige. Vem har inte hört talas om cykelsemester på Gotland? Ett fritt och härligt sätt att ta sig runt på ön. Och inte särskilt jobbigt är det heller, för Gotland är tämligen platt. Men det går faktiskt bra att vandra också: 133 timmar, eller 5,55 dagar skulle det ta om du bestämmer dig för att gå kustvägen runt Gotlands (och Fårös!) 800 kilometer långa kust. Men det är ju inte absolut nödvändigt. Du kan istället välja ut de vackraste sträckorna och bara gå dem. Vänd dig till Gotlands turistbyrå så får du hjälp med både kartor och guider.

Bortsett från sol och bad finns det hur mycket som helst att se och uppleva på Gotland. Varför inte passa på att besöka ladan där succéserien Så mycket bättre spelades in? Och bo på samma ställe som artisterna – på pensionatet Grå gåsen, i Burgsvik på södra Gotland. Och som om inte det vore nog finner du ännu fler smultronställen på Gotland och Fårö.

Låt din semester i Sverige gå i uppfyllelse redan nu!

Du känner väl till att med ett kreditkort från re:member så kan din semesterdröm gå i uppfyllelse redan nu? Detta tack vare upp till åtta veckors räntefri kredit och möjlighet till räntefri delbetalning. Om du inte redan har ett kreditkort kan du ansöka om ett kreditkort från re:member här.

re:member flex: Ordinarie årsavgift 0 kr. Aviavgift vid e-faktura 0 kr (pappersfaktura 39 kr). Årsräntan sätts individuellt och är 9,74 %-24,74 % (2023-01-01), rörlig. Vid en utnyttjad kredit på 30 000 kr är den effektiva räntan 16,01 % vid betalning med e-faktura. Det sammanlagda belopp som ska betalas är 32 454 kr. Beloppet är uträknat utifrån ett exempel där krediten återbetalas med månatliga avbetalningsbelopp under 12 månader (avbetalningsbelopp i snitt 2 705 kr), årsräntan är 18,73 %, och 39 räntefria dagar utnyttjats samt där krediten nyttjas utan avgift för kontantuttag och pappersfaktura.

Kontantuttag kostar 3 % av uttaget belopp, dock lägst 35 kr per uttag. Valutaväxlingspåslag är 1,75 % på valutakursen. Betalas inte hela kontoskulden på en gång ska kontoskulden återbetalas genom månadsvisa betalningar om lägst 3 %. Inbetalningsbeloppet är dock lägst 200 kr, men högst skulden på kontot. Avtalet gäller tillsvidare och ångerrätt gäller. För fullständiga villkor tryck här.

Kreditgivare: Entercard Group AB (org nr 556673-0585) 105 34 Stockholm. Företaget står under tillsyn av Finansinspektionen.