brollopsbudget.jpg
Vad vill du förverkliga?

Upptäck fördelarna med ett privatlån från re:member.

Läs mer

Gör en bröllopsbudget

Om du ska gifta dig under den närmaste framtiden håller du säkert redan på för fullt med planeringen. Och du har säkert hört att det kan vara bra att göra en bröllopsbudget, så att du har koll på alla kostnader i samband med bröllopet. Men i vilken ände ska man börja egentligen när man gör en bröllopsbudget? Här kommer några tips.

Gör en bröllopsbudget 

Visste du att vi svenskar spenderar i genomsnitt 50 000 kronor på våra bröllop? Och att bara elva procent lägger ner mer än 100 000 kronor på bröllopet? Hur mycket som är lagom beror på hur mycket pengar ni har och vad som är viktigt för er. Men oavsett vilket slags bröllop ni vill ha är det bra att göra en bröllopsbudget så att ni har koll på alla kostnader. Här är en lista på de viktigaste utgiftsposterna:

  • Kyrklig vigsel: Om minst en av brudparet är medlem i Svenska kyrkan är vigseln gratis, det gäller även om man väljer att gifta sig i en annan församling än där man bor. Varken präst, organist, kyrka eller vaktmästare kostar något. Om man däremot vill ha extra musik, kanske en sångsolist, och extra utsmyckning av kyrkan får man själv stå för kostnaden. Källa: svenskakyrkan.se

  • Borgerlig vigsel: Att gifta sig i rådhuset är vanligtvis gratis, men vissa kommuner tar en mindre avgift. Om man däremot väljer en annan plats så tillkommer ersättning till vigselförrättaren.

  • Festlokal: Bröllopsfesten är den största utgiftsposten på en bröllopsbudget för svenska brudpar, enligt Institutet för Privatekonomi. Vi bjuder i genomsnitt 67 personer och notan för bröllopsfesten går loss på ca 35 000 kr. Budgettipset är att hyra en lokal och ordna mat och dryck själva. Har ni en större bröllopsbudget kan ni låta en bröllopsplanerare eller cateringfirma skräddarsy hela festen. Detta är de mest populära bröllopslokalerna i Sverige just nu.

  • Underhållning under festen: Ett liveband ger verkligen festkänsla, men välj en DJ om ni vill hålla ner kostnaden. Det ultimata spartipset är att göra en spellista med egna favoritlåtar.

  • Fotograf: Bröllopsbilderna är viktiga! De kommer att finnas mer er hela livet, så var noga när ni väljer fotograf. Ett kul tips är att dela ut engångskameror som gästerna kan ta partybilder med under festen.

  • Ringar: Traditionen att ge sin trolovade en ring går ända tillbaka till romarriket, men vid den tiden var det bara mannen som gav kvinnan en ring. Sedvänjan gick sedan vidare i den katolska kyrkan och spreds med kristendomen ut i världen. Den klassiska släta guldringen kom först på 1800-talet. Hur mycket ni vill spendera på ringar är förstås upp till er själva, men om ni vill spara lite finns alltid möjligheten att smälta gammalt guld och tillverka nya ringar.

  • Dukning: Om ni är ute i god tid kan ni hitta mycket på rea och lågprissajter på nätet. Ett annat tips är att låna porslin från släkt och vänner, allt måste inte vara enhetligt för att en dukning ska bli vacker!

  • Brudklänning: Medelkostnaden för en brudklänning i Sverige är 4 400 kronor, men detta är som sagt ett medelpris och många väljer både billigare och dyrare alternativ.

Finansiera bröllopet

re:members privatlån är till för dig som vill låna pengar till att förverkliga en dröm som verkligen betyder något för dig. Du kan låna upp till 350 000 kronor utan säkerhet och får svar direkt.

Ansök om ett privatlån från re:member här

re:member privatlån: Räntan är rörlig och bestäms individuellt, årsränta är f.n. 10,05 % till 21,20 % (2023-05-30). Återbetalningstid 1 - 15 år. Baserat på ett lån om 220 000 kr återbetalat under 12 år, nominell ränta 9,85%, uppläggningsavgift 395 kr betalar du 2 615 kr i månaden vid betalning med e-faktura, effektiv ränta är 10,35 % och totalt belopp att betala är 376 536 kr. För fullständiga villkor klicka här.