
Flytta hemifrån? Så håller du nere kostnaderna
Att flytta hemifrån kan kännas vemodigt, men samtidigt väldigt spännande. Hur mycket kostar det egentligen att bo själv och hur får man vardagen att gå ihop? Vi har samlat några bra tips till alla som ska ut på lägenhetsmarknaden.
De flesta hyr boende när de flyttar hemifrån och valen när man ska hitta något att hyra är många. Börja med att orientera dig på marknaden i det område där du vill bo. Priset varierar beroende på boendets storlek, läge och standard. Du måste också bestämma dig för om du vill hyra själv eller bo i kollektiv.
10 bra tips till dig som ska flytta hemifrån och hyra bostad
- Du måste alltid skriva kontrakt och se till att alla viktiga punkter ingår i kontraktet.
- Hyran ska alltid vara densamma, bortsett från kostnaderna för el och vatten som kan tillkomma.
- Hyran kan bara ändras en gång per år och då med en månads varsel. Eventuella ändringar måste vara i linje med konsumentprisindexet. Den kan också ändras till en fast hyra efter tre år.
- Depositionen ska sättas in på ett eget konto. Betala aldrig kontant eller direkt till uthyraren.
- Gå noggrant igenom lägenheten innan inflyttning och notera eventuella skador. Gör en inventering och ta gärna några bilder. Detta kan ni båda dra nytta av vid utflyttning.
- Uthyraren ska inte ha tillgång till din bostad. Detta måste avtalas i förväg och uthyraren får kontakta dig om något underhållsarbete behöver göras.
- Din familj får flytta in hos dig, så länge boendet inte blir överbefolkat. Om du önskar ha andra boende hos dig, bör du kolla med uthyraren först.
- Ta väl hand om ditt boende och skaffa en hemförsäkring ifall du skulle drabbas av inbrott eller andra skador.
- Vid utflyttning måste du kolla upp hur lång uppsägningstid du har och hyresavtalet måste sägas upp skriftligen. Du måste betala hyra även under uppsägningstiden.
- Kom ihåg att få tillbaka din deposition, samt eventuell ränta. Be om skriftligt samtycke av uthyraren eller gå tillsammans till banken. Om ni är oeniga kan du skriva till banken och kräva utbetalning.
Klicka här för att läsa tips på vad du ska göra innan du skriver under hyreskontraktet
Håll koll på ekonomin och minska utgifterna
Att bo själv är dyrt och därför behöver du tänka på din ekonomi. Om du sätter upp en budget är det lättare för dig att vara mer medveten om hur mycket du spenderar, samtidigt som du inte glömmer bort viktiga betalningar som ska göras. Här får du några bra tips på hur du kan minska dina utgifter.
- Om du ska hyra en omöblerad lägenhet kan det löna sig att höra med familj och vänner om de kanske har möbler stående på vinden eller i förrådet som du kan låna eller ta över. Du kan också göra riktigt bra fynd på second hand.
- Hur mycket pengar du lägger på mat kan variera kraftigt så var smart och planera veckans måltider. Då vet du vad du ska köpa när du kommer till affären, slipper lägga mer pengar än nödvändigt och undviker också att köpa sådant du blir sugen på just där och då.
- Om lägenheten är kall och dragig och du använder mycket ström för att värma upp den kan det vara värt att undersöka ett byte av elleverantör för att få bästa möjliga elpris.
- Betala alltid dina räkningar i tid. Räntor och avgifter kan snabbt närma sig 30 procent per år och om du inte klarar av att betala dina räkningar kan det gå vidare till inkasso och du kan få betalningsanmärkningar. Du kan du då få problem att skaffa mobilabonnemang, försäkringar och även bolån när det är dags att köpa eget.
- Om du är student bör du tänka på att använda dig av studentrabatter när du kan då detta kan spara dig mycket pengar. Kolla upp var du får studentrabatt, till exempel hos frisören, hos tandläkaren och vid bokning av resor. Det kan också löna sig att fråga, för det är inte alla som ger rabatt utan att du själv påminner dem om det.
- Om du vill minska dina kostnader ytterligare bör du tänka igenom om du verkligen behöver alla abonnemang du betalar för. Du kan nämligen spara mycket pengar om du säger upp Netflix, Spotify och andra streamingtjänster som du betalar för varje månad utan att du använder dem.
Ha en buffert
Se till att inte använda upp alla dina pengar på en gång – de ska nämligen räcka hela månaden. Dessutom är det alltid bra att ha en buffert då det kan dyka upp oväntade utgifter när du minst anar det – kanske mobilen eller datorn plötsligt går sönder.
Med kreditkortet re:member flex får du tillgång till förmånsprogrammet re:member reward, där du kan spara pengar när du shoppar på nätet. I över 300 webbutiker får du upp till 25 % reward-rabatt, så här finns mycket pengar att spara. Observera att rabatten inte gäller moms- och fraktkostnader.
Med re:member flex kreditkort kan du låna från 10 000 till 100 000 kronor, med upp till 8 veckors räntefri avbetalning. Minimikravet för att bli beviljad ett kreditkort är att du är över 18 år, har en fast inkomst och är utan betalningsanmärkningar. Studielån räknas inte som fast inkomst. En individuell kreditupplysning utförs också innan din ansökan kan beviljas.