vildmarksliv.jpg
Betalningsfri månad

Visste du att du kan få två betalningsfria månader per år?

Läs mer 

Vildmarksliv – de fem viktigaste sakerna att ha med dig på fjället

Att få komma ut i naturen och njuta av vildmarksliv är en härlig känsla. Det är skönt att få komma bort från vardagens stress och känna på lugnet i naturen. Men om du planerar att vistas i vildmarken är det viktigt att du har med dig vissa saker, både för din överlevnad men även för din komfort. Vi listar de fem viktigaste sakerna att ha med dig på fjället.

1. Kläder

Det kanske verkar självklart att packa kläder, men det gäller att du tar med dig rätt sorts kläder anpassade för vildmarksliv. På fjället kan vad som helst hända, regnet kan ösa ner, vindarna kan vara kalla och hårda och vissa dagar kan vara väldigt varma. Skulle du glömma vissa kläder kommer du garanterat märka det när vädret blir ostyrigt. Regnkläder är något av det viktigaste när du ska leva vildmarksliv. Skulle du bli dyngblöt och tältet likaså, är det stor risk att du får avbryta hela äventyret. Regnjacka, byxor och sydväst är bra saker att ta med sig. Se även till att tältet är regnbeständigt. Förutom regnkläder är det bra att du packar varma kläder. Om du vandrar här i Norden kan ett underställ i merinoull räcka lång väg. Även en tjocktröja, handskar, en mössa och tjocka sockar. Eftersom varje kilo räknas när du vandrar på fjället kan du inte ha med dig för mycket packning. Försök att packa kläder som kan användas till olika väder. Fjällräven säljer kvalitativa och funktionella byxor som är luftiga men vindtäta och som dessutom kan användas som både shorts och långbyxor.

Kolla gärna in den här artikeln för att hitta bra sportkläder online.

2. Sjukvårdslåda

Förhoppningsvis sker inga olyckor på fjället, men det är alltid bra att vara förberedd med några väsentliga saker när du ska prova på vildmarksliv. Packa med plåster, knälinda, elastisk binda, kompresser och sax. Även smärtstillande tabletter som Alvedon kan vara guld värt om du gör dig illa. Något av det viktigaste i sjukvårdslådan är utan tvekan plåster mot skavsår.  

3. Köket och maten

För att du ska orka vistas i vildmarken och vandra i fjällen behöver du givetvis kunna laga mat. Investera i ett bra friluftskök och glöm inte bränslet. Om du bara ska laga mat till dig själv finns små och kompakta friluftskök som är väldigt praktiska. Om du ska vandra länge är frystorkad mat det bästa alternativet eftersom det inte väger särskilt mycket och du kan ha med dig mycket. Ska du endast vandra några dagar kan du ta med burkmat.

4. Tält och ryggsäck

För att du ska orka vandra länge behöver du dels vara utvilad och dels ha en bra och ergonomisk ryggsäck. Att välja ryggsäck för vandringar är lite som att gå igenom en tät djungel. Utbudet är enormt. Det bästa tipset är att besöka en friluftsbutik och be om råd. Berätta hur länge du ska vara ute, vilken sorts vandring du ska göra och vart du ska vistas. Det samma gäller för tältköpet. Är du ensam räcker ett enmanstält gott och väl. Se till att du även har en bra sovsäck och alternativt ett liggunderlag.

5. Finansiera med kreditkort

Att köpa in alla olika produkter för vildmarksliv kan bli kostsamt. Med kreditkortet re:member flex har du möjlighet att delbetala dina inköp, något som kan vara väldigt praktiskt. Du kan dessutom få rabatter i över 300 webbutiker, bland annat Outnorth och Outdoorexperten

 

Lycka till!

re:member flex: Ordinarie årsavgift 0 kr. Aviavgift vid e-faktura 0 kr (pappersfaktura 39 kr). Årsräntan sätts individuellt och är 9,74 %-24,74 % (2023-01-01), rörlig. Vid en utnyttjad kredit på 30 000 kr är den effektiva räntan 16,01 % vid betalning med e-faktura. Det sammanlagda belopp som ska betalas är 32 454 kr. Beloppet är uträknat utifrån ett exempel där krediten återbetalas med månatliga avbetalningsbelopp under 12 månader (avbetalningsbelopp i snitt 2 705 kr), årsräntan är 18,73 %, och 39 räntefria dagar utnyttjats samt där krediten nyttjas utan avgift för kontantuttag och pappersfaktura.

Kontantuttag kostar 3 % av uttaget belopp, dock lägst 35 kr per uttag. Valutaväxlingspåslag är 1,75 % på valutakursen. Betalas inte hela kontoskulden på en gång ska kontoskulden återbetalas genom månadsvisa betalningar om lägst 3 %. Inbetalningsbeloppet är dock lägst 200 kr, men högst skulden på kontot. Avtalet gäller tillsvidare och ångerrätt gäller. För fullständiga villkor tryck här.

Kreditgivare: Entercard Group AB (org nr 556673-0585) 105 34 Stockholm. Företaget står under tillsyn av Finansinspektionen.